Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Jedna tabletka ospamoxu kontra Yasmin

Poprzedni temat «» Następny temat
Jedna tabletka ospamoxu kontra Yasmin
Autor Wiadomość
cyraneczka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 16:14 Jedna tabletka ospamoxu kontra Yasmin

Witam. mam pytanie. Dziś rano obudziłam się z bólem gardł ai 38 stopni gorączki, biedgłam na waŻny egzamin, więc będąc pewna ,że dopadła mnie jakaś bakteria, wzięłam o 8 rano tablekę antybiotyku Ospamox. Wlasnie wrocilam od lekarza, ktory stwierdzil,ze to infekcja wirusowa, kazal nie brac Ospamoxu itd. Dzis biore 5 tabletke z opakowania Yasmin, czy ta poranna dawka Ospamoxu(1000mg) też osłabi działanie tabletki? Lekarz stwierdził, że nie powinna,ale był trochę gburowaty, więc wolę się upewnić...Pozdrawiam

cyraneczka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 16:38 

bardzo proszę o odpowiedz i sugestie :(

Finka 

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 17:40 

a bym się jedną dawką nie przejmowała, ale zawsze dla pewności możesz się zabezpieczać 7 dni i po sprawie.

a tak w ogóle to nie wiem i osobiście nie rozumiem, jak tak można na własną rękę brać antybiotyk przy ewidentnych objawach przeziębienia ...
może dlatego że jestem dzieckiem nieatybiotykowym zupełnie (nigdy nie brałam żadnego antybiotyku), ale w takiej sytuacji wzięłabym polopiryne s a jakby nie przechodziło to do lekarza no ..

cyraneczka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 18:00 

no tak, wszystko wskazywalo na infekcje bakteryjną, znam się trochę na sprawie, Ospamoxem byłam leczona od zawsze, więc akurat byłam pewna co i jak;) a tu psikus. Własnie o to chodzi, że kochalam sie wczoraj z chłopakiem wieczorem, a Ospamox wzięłam wczoraj rano i myślę, czy mogę się uspokoić :| Niby tylko jedna dawka, i 5 dzień opakowania...

Finka 

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 18:05 

cyraneczka, to który to dzień nie ma znaczenia. Ospamox wpływa na tabletki antykoncepcyjne (przynajmniej wedle informacji, które znalazłam w necie)
Skoro już doszło do stosunku to nic nie możesz zrobić - ewentualnie po 14-tu dniach test.

pozostaje czekać i mieć nadzieję. była to tylko jedna dawka więc bym wyluzowała. przynajmniej w teorii :P

cyraneczka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 18:27 

ok, czyli teraz radzisz po 14 dniach od stosunku wykonać test, i zabezpieczać się przez nabliższe 7 dni?;)
ten stosunek wczoraj to byla nieroważność jednak, mimo stwierdzenia lekarza "że raczej mogę być spokojna"...

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2009 18:32 ]
no i chłopak tradycyjnie nie skończył we mnie... jej, fiksuję już :shock: :(

[ Dodano: Nie 18 Sty, 2009 14:23 ]
Jeśli bierzesz:
Hormonalne leki antykoncepcyjne - Yasmin, Novynette, Cilest, Yasminelle, Logest - Możliwe interakcje z: antybiotykami z grupy tetracyklin (np. Doxycyclinum, Tetracyclinum) i penicylin (np. Ampicillin, Ospamox, Duomox, Ospen, Hiconcil).
Dlaczego: antybiotyki te osłabiają działanie antykoncepcyjne pigułek.
Jak się bronić: jeśli antybiotyki mają być zażywane tydzień lub dłużej, należy przez cały okres ich przyjmowania i siedem dni po odstawieniu stosować dodatkowe metody zapobiegania ciąży (np. prezerwatywę).
Uważaj również na: preparaty dziurawca (np. Deprim, Depresplant).
Dlaczego: zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia krwawień międzymiesiączkowych i słabie działanie antykoncepcyjne.

tu jest napisane jak wol, ze nalezaloby sie zabezpieczac, tyllko jesli kuracja trwalaby normalnie, czyli 7 dni i dluzej, a ja wzielam tylko jedna tabletke...poza tym juz sama nie wiem , od rana straznie boli mnie podbrzusze, ale to chyba ze stresu..

godzilla
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 21:31 

Hej, mam male pytanie, jestem tu pierwszy raz i nie bardzo sie orientuje co i jak... Biore rigevidion, w trakcie bralam antybiotyk -rovamycyne, po jedym dniu przerwy po nim dostalam drugi - doxycykline, ktora juz bralam w trakcie 7 dniowej przerwy... Po obu tych antybiotykach odczekalam w sumie 9 dni, ale gdzies przeczytalam ze nie powinnam robic przerwy gdy biore antybiotyk a jak juz to powinnam zrobic dluzsza przerwe po... Mam sie czego bac??? Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)

laguna
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 13:29 

witam, to ja mam trochę podobną sytuację - tyle że nie z antybiotykiem, bo zażyłam jedną tabletkę tego nieszczęsnego Deprimu, który ma w sobie dziurawca. zażyłam go w niedziele przed południem, na śmierć zapominając o jego osłabiającym działaniu tabletek anty - biorę cilest. potem w ciągu dnia kochałam się dwa razy i wieczorem jak zawsze o 20:00 wzięłam kolejną tabletkę anty. i teraz też mam problem, czy ta jedna tab deprimu na tyle osłabiła odrazu tab anty, że jest ryzyko ciąży? no i czy muszę się dodatkowo zabezpieczać? z góry dziękuję za odpowiedź, o ile się doczekam :( to już trzecie forum, na którym próbuję uzyskać porady, bo niestety mój gin wyjechał i jest nieosiągalny :/

magribi 

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 14:03 

z tego co słyszałam od gina (lek med nie jestem, farmaceutom też nie) dziurawiec nie tyle obniża skuteczność co zwiększa ryzyko wystąpienia zmian skórnych pojawiających się pod wpływem słońca. Myślę że tragedii nie będzie. Jestem troszkę przewrażliwiona, więc na Twoim miejscu bym się jednak dodatkowa zabezpieczała :wink:

laguna
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 20:23 

ja właśnie słyszałam, że dziurawiec przede wszystkim obniża skuteczność tabletek anty, także już sama nic nie wiem. cóż pozostaje mi tylko modlić się o okres, bo w sobotę robię przerwę.

Odpowiedz do tematu