Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Joga

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: amisu
Czw 29 Wrz, 2011 10:46
Joga
Autor Wiadomość
Vivien 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 10:05 Joga

Chodzi mi ostatnio po głowie, a że moni w mamuśkowym dziale pisała, że uczęszcza, to postanowiłam pociągnąć i podrążyć temat :)

Myślę o jodze, bo z jednej strony chciałabym się trochę uaktywnić sportowo, z drugiej potrzebuję wyciszenia, joga wydaje mi się w związku z tym dobrym pomysłem.

Problemy są takie:
- słaba kondycja
- obawiam się nieco wszelkich ćwiczeń typu "do góry nogami" - mam tendencję do zawrotów i bólu głowy przy wszelkich dziwnych machinacjach z głową, prawdopodobnie wynika to z dużej wady wzroku i z astygmatyzmu
- cena - matka + 130 zł za miesiąc zajęć 2x w tygodniu po 1,5 h.

Będę wdzięczna za wszelkie informacje i refleksje nad jogą jako taką i nad powyższym ;)

hope88 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 10:29 

szkoda byłoby wydać pieniążki jeśli będziesz bała sie ćwiczeń...

piszesz ze masz słabą kondycję. najpierw chyba poćwiczyłabym i uaktywniła sie we własnym zakresie np. rowerek, basen itp. w końcu mamy lato skorzystaj z pogody. a jogę możesz sobie zostawić np. na jesień.

Juliette 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 11:06 

Ja bym sprobowala, joga ponoc swietnie dziala dla ducha... sama tez chcę isc!
" Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".

Patka Emka 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 11:08 

ja też myślę o jodzie, także te co chodzą niech napiszą co i jak :)

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 11:48 

Ja uczęszczam na zajęcia jogi.Nie trzeba mieć wspaniałej kondycji by zapisać się na takie ćwiczenia, przecież one same w sobie wyćwiczą nam wszystkie mięśnie.Zajęcia są cudowne, jednak nie nadaja się dla wszystkich, szczególnie tych osob które nie potrafią sie skupić i nie mają cierpliwości.
hope88 napisał/a:
piszesz ze masz słabą kondycję. najpierw chyba poćwiczyłabym i uaktywniła sie we własnym zakresie np. rowerek, basen itp. w końcu mamy lato skorzystaj z pogody. a jogę możesz sobie zostawić np. na jesień.

Nie zgadzam się, jak masz się zapisac to już tak by uczęszczać regularnie przez cały rok.
Cytat:
- cena - matka + 130 zł za miesiąc zajęć 2x w tygodniu po 1,5 h.

Ja płacę 50zł, tez za cwiczenia 2 razy w tyg.

amisu 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 12:00 

Bylam kilka razy na jodze i tez jestem zdania, ze zadna kondycja nie jest potrzebna. Tam sie nie biega i nie skacze, wiec na pewno nie zlapie sie zadyszki ;) To zupelnie inny rodzaj cwiczen ;)

A pozycje do gory nogami tez bym sie nie martwila. Nikt nie kaze Ci stawac na glowie ;) To sa cwieczenia statyczne na siedzaco, lezaco, stojaco ;) Bardzo fajnie odprezajace i wbrew pozorom po pierwszych zajeciach bylam cala mokra :]

Zrezygnowalam, bo dla mnie to zbyt spokojny sport, ale jesli szukasz wyciszenia, mysle, ze bedziesz zadowolona :) Mozesz sprobowac jeszcze z Pilatesem :)

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 12:17 

amisu napisał/a:

A pozycje do gory nogami tez bym sie nie martwila. Nikt nie kaze Ci stawac na glowie

Tez miałam opory do ćwiczeń wiszących oraz stania na głowie.Na początku wykonywałam je przy asekuracji Pani prowadzącej , z czasem później się przełamałam.Dla mnie joga to świetny rodzaj aktywności fizycznej.Nikt cię nie pogania, nikt nie próbuje nikogo prześcignąć.To nie są żadne wyścigi.Polecam.

amisu 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 12:21 

Ale ja na poczatku w ogole tego nie robilam. Przeciez nie trzeba, jak sie nie chce ;)

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 12:29 

Nikt przecież siłą nie zaciąga ;)

Hanca 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 12:51 

Kurcze a zdawało mi sie, że kiedyś sama pytałam o jogę, ale wątku nie ma.

Też kilkukrotnie zastanawiałam się nad jogą, kupiłam podręcznik o jodze leczniczej. wiele z tych pozycji dla początkujacej osoby jest wręcz nieosiągalnych - trzeba być rozciągniętym jednak, mięsnie bolą w trakcie ćwiczeń. Kolejna kwestia - wytrzymanie w danej pozycji co najmniej 1 minutę - dla mnie to było długo, ciągnęło się, nudziłam się po prostu.

Moja lekarka opowiadała mi, ze poszła kiedys na zajęcia z jogi i potem przez tydzień ledwie co się ruszała. Przy słabej kondycji na początku niestety można sie zniechęcić, bo wiele ćwiczeń jest po prostu trudnych.

Viv nie wiem jak z Twoją kondycją - jeśli jest naprawdę słaba wzmocnij sie trochę przez wakacje, staraj sie porozciagać, najprostsze ćwiczenia z jogi możesz zobaczyć w necie. Moze od początku września będzie jakaś grupa początkująca?? Tak byłoby najlepiej, bo można się nieźle wkurzać jak się dołącza do grupy na jakimś etapie.

Justyce 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 14:58 

Viv, joga to jest super sprawa :) jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia, zdrowotne uwagi, powiedz to od razu instruktorowi, a na pewno dopasuje ćwiczenia do Twojej kondycji i możliwości.

Joga nie wymaga żadnej szczególnej sprawności fizycznej. Dlatego do grupy (i tak są stopnie zaawansowania - z reguły są trzy grupy) można dołączyć w każdym momencie. To w ogóle nie przeszkadza instruktorowi ani grupie.

To podczas ćwiczeń rozwija się tę sprawność, stopniowo, nagle widzisz, jak Twoje ciało zaczyna się rozciągać, a Ty zaczynasz mieć nad nim prawdziwą kontrolę :) Poza tym nawet jeśli się ćwiczy inne sporty, czy chodzi na siłkę, to nic przy jodze nie pomoże, bo te ćwiczenia rozciągają mięśnie w zupełnie inny sposób (tak czy inaczej, okazuje się, że po prostu do tej pory mięśnie były "zbite" - szczególnie to widać w przypadku chodzenia na fitness czy siłownię).

Ja muszę zacząć od października, bo po prostu zrobiło się ze mnie stare próchno..

Uwaga - nigdy nie próbujcie robić tego sami, w domu, bez instruktora, tylko z książką - wtedy można sobie zrobić naprawdę krzywdę, bo nikt nie powie, czy dana asana jest wykonywana dobrze czy źle.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 15:02 

Ja z joga mialam do czynienia w liceum i wtedy wlasnie mialam pare zajec z jogi z jakas tam instruktorka. Srednio mi sie podobalo, ale jednak zmeczylam sie strasznie i mnie wszystko bolalo.
Cytat:
Tez miałam opory do ćwiczeń wiszących oraz stania na głowie.

u nas tez to bylo, nie probowalam nawet, choc niektore osoby od razu zalapaly i im sie to podobalo.

Vivien 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 15:11 

Lady Makbet napisał/a:
Ja płacę 50zł, tez za cwiczenia 2 razy w tyg.

A gdzie chodzisz? Bo widzę, że jesteś z lbn, ja znalazłam trzy szkoły, ale dokładniejsze informacje tylko o tej w CK.

amisu 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 18:27 

Podpisuje sie pod tym, co napisala Justyce. Po normalnym fitnessie zwykle rozciaga sie sciegna, a w jodze rozciaga sie tylko i wylacznie miesnie. Wiadomo, ze mozna miec troche zakwasow, bo to nie jest siedzenie i rozmyslanie o niczym, tylko miesnie pracuje, ale to nie ma nic wspolnego z kondycja, ktora raczej wiaze sie z wydolnoscia fizyczna ;)

Rosemary 

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 18:33 

No ale zakwasy to akurat normalna rzecz u osób, które prowadzą siedzący tryb życia i potem nagle coś aktywnego zrobią - skopią ogródek, przejadą się rowerem, jakiś aktywny seks ;) wiec z jogą może być na początku tak samo.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Odpowiedz do tematu