Dziś dzień zaczął mi się bardzo nieprzyjemnie. Dentystka rozwierciła mi bardzo bolacy ząb, powiedziała, że wyleczymy go kanałowo. Włożyła trutkę i opatrunek. Boli jak cholera. No, ale pytanie dotyczy oczywiście interakcji. Czy ta trutka w zębie ma jakis wpływ na wchłanianie i działanie tabsów???
Czy ta trutka w zębie ma jakis wpływ na wchłanianie i działanie tabsów???
Miałam leczenie kanałowe 3 razy, dentystka wiedziała, że biorę tabsy i nie miało to żadnego znaczenia.
Trucizna nie koliduje z tabletkami - aczkolwiek zawsze warto o to spytać i poinformować dentystę.
Dokładnie jak pisze Aguu. Trucizna w zębie nie wpłaywa na pigułki. Podobnie zresztą jak znieczulenie
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
Maciejka [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007 12:10
Trucizna jak to nazywacie, nie wpływa bo działa tylko na miazgę zęba prowadząc do jej nazwijmy to "obumarcia"... jest to działanie miejscowe i nie ma mowy o wchłanianiu więc i interakcji nie będzie... Podobnie znieczulenie, działa miejscowo, nie dostaje się do krwi-albo są to tak małe ilości że nie ma to znaczenia więc nie może wpływać na los nnych leków w organizmie.
Ja mam trochę inne pytanie. Ostatnie 3 tyg. chodze do dentysty 1-2 razy w tygodniu i biorę znieczulenie za każdym razem. Ostatnio (wydaje mi się, ale nie jestem pewna, może to po prostu zmęczenie) po każdym następny znieczuleniu czuję się coraz bardziej osłabiona.
Pytanie - czy tak częste znieczulenie może powodować jakieś skutki uboczne na zdrowiu i samopoczuciu? Teraz byłam u stomatologa w poniedziałek i czwartek i idę znowu w poniedziałek...
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum