Pytanie do Justy, klasycznie znowu mam coś z rzepką ( przemieszczenie sie ) mam smarować maścią Voltenac i usztywniać bandazem elastycznym i oszczędzać az wróci na własciwa pozycje ( 4 lata temu miesiac to zajęlo ) - ale tak se myśle moze sa jakies leki kt caly ten proces regeneracji przyspiesza ??Sa jakies reklamy np artorostop ( nazwe mogłam pomylic albo cuś )??moze jakies witaminki >?? wiem ze piguki anty wypłukuja wapń - moze pic wapno?? dzieki za rady wszystkie
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Sob 28 Sty, 2006 16:04, w całości zmieniany 3 razy
co znaczy ze ci sie przemiescila?jak to sie objawia?
boli nogi zgiąć i wyprostowac sie nie da , gwałtowne rchy niewskazane
jutro ide do znajomego lekarza ortopedy to jeszcze popytam i o glukozamine tez spytam - to w tabletkach jest??
ja "jem" glukozamine jak pamietam 9 czylo tak raz w tygodniu jem [ co mnie dziwi bo o anty nie zapominam, a o wapniu i glukozaminie nie pamietam... ] )
cena bardzo zroznicowana
od 15 zlotych za 30 tabletek do nawet 60 zl za 30 tabletek
ja ostatnio mam taka zakupiona w supermarkecie w dziale ze zdrowa zywnoscia ( wlsanie te 15 zlotych)
i pomaga ?? bo juz mnie szlag trafia z tymi moimi kolanami
xu23 [Usunięty]
Wysłany: Sro 11 Sty, 2006 23:04
ja też wcinam tą glukozamine, jakieś 14 dni bo strzela mi w kościach w szyi i kostce u nogi. Jak na razie nie widze żadnej poprawy. Chyba wizyta u ortopedy bedzie konieczna.
glukozamina pomaga ale nie od razu-tzreba ja systematycznie brac przez dluzszy okres.
ja poprzez moje wypadajace rzepki mam tak starta maz ze masakra-dlatego biore glukozamine.
najbardziej oplaca sie Artro-stop 90 tabeletk za jakies 26 zł (przynajmniej w mojej aptece)
glukozamina pomaga ale nie od razu-tzreba ja systematycznie brac przez dluzszy okres.
to dlatego nie widze zadnych skutkow
justy [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Sty, 2006 17:57
na starym forum był duży pos ta nten temat, ale przepadło i trzeba sie produkować od nowa
ogólnie "preparaty na stawy" można podzielić na: "klasyczne przeciwzapalne" (ibuprofen, diklofenac itp chemia), bardziej naturalne: glukozaminy i glukozaminy z dodatkami oraz ziołowe. są też zastrzyki dostawowe typu hyalgan czy synvisc, ale to już "wyższa półka" (ceny do tysiaca-kilku PLN) i potrzebny lekarz.
glukozamina i inne podobe (chondroityna, MSM) dają efekty przy sztywności stawów, "chrupaniu", uszkodzonej chrząstce, ale wymagają cierpliwości- zażywa sie je przynajmniej ok. 3 miesiace.
szybsze efekty daja preparaty wieloskładnikowe.
glukozamina wystepuje w postaci siarczanu lub innych soli- lepszy jest siarczan, bo siarka jest potrzebna do syntezy kolagenu (ścięgna).
typowa dawka glukozaminy na dobę to 1500mg.
prostsze preparaty z glukozaminą:
Artresan (500mg+vitC na kolagen; ekonomiczny), Artresan 1 a day (1500mg), Arthron flex (500mg nie-siarczanu), Artreum (500mg; ekonomiczny), Flexodon, Glukozamina Naturel (z dodatkiem manganu), Ortholan, Reumatrix, Stavomax, vitana arthromax (ekonomiczny), Odnovit (glukozamina w wyższej dawce+ vit.C do picia), Olimp Glukosamine, itd- jest tego sporo więcej, bo każda firma chce coś takiego sprzedawać
bardziej złożone, silniejsze:
Arthron complex (glukozamina, chondroityna, MSM), Arthrostop classic, Arthrostop plus, Arthrostop rapid (arthrostopy w tabletkach to glukozamina, chondroityna, plus przeciwzapalny wyciąg z roślinki boswelia serrata), Olimp Arthroblock (niezłe dawki, wygodniejsze dawkowanie), Olim Glucosamina plus, Zinaxin rebuild (glukozamina +przeciwzapalny imbir), Flexodon complex (glukozamina+chondroityna), Artrelux (glukozamina+imbir), Artresan active (glukozamina+chondroityna), artretin plus (glukozamina+imbir), bio-glukozamina plus (glukozamina+chondroityna)
ziołowe (gł. przeciwzapalne) np.: Harpacur ("diabelski pazur" +pokrzywa), reumaherb ("diabelski pazur"=harpagophytum+echinacea+wiązówka), Litozin, Litozin forte (dzika róża...), rheumafort (mocno naciągany), piasceldine (olej gł. z awokado... przeciwzapalny, drogi), Rheumaphyt ("diabelski pazur"), reumapapai (male opakowania), Salicortex (na wierzbie, tani)- większość jest raczej na dolegliwości bólowe, ale nie na regenerację chrząstki.
mam jeszcze pytanko dziś byłam u ortopedy itd i wypisał mi Movalis zeby szybciej przeszło itd
w ulotce pisze ze zmniejsza działanie wewntąrzmacicznych srodków antykoncepcyjnych a jak jest z pigulkami anty ?? z racji tego ze to ojca kumpel wolałam o pigułki go nie pytac
a co do glukozaminy o kt tez pytałam stwierdził ze za młoda jestem na takie preparaty hmm.. czyżby można je było stosować od pewnego wieku ??
justy [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Sty, 2006 10:25
z movalisem chodzi o to samo, co w watku o ibupromie i spirali. podejrzewa się, ze leki przeciwzapalne osłabiają skuteczność klasycznych (miedzianych) spiral, zmniejszając stan zapalny wywoływany przez nie.
glukozaimna to suplement ogólnie dla dorosłych- młodsi powinni zapytać lekarza. nie ma konkretnych ograniczeń wiekowych.
dzieki raz jeszcze z odp )jestes tutaj niezastąpiona
Dziś byłam u ortopedy bo po Movalisie nie przeszło (a na usg wyszło ze mam starta maź i chrząstke ) i mam takie pytanie wypisał mi Arthryl + Bio- Prefenid ( jak bedzie mocniej bolec ) Ale Athryl jest cholernie drogi jakies 74 zł ( 20 saszetek na 20 dni ) , kolezanka zamienila mi na Glukosamine firmy Olimp 1150 mg ( 23 zł ) i teraz pytanie tam w składzie jest 60 mg wit C jak to sie ma odnośnie wpływu na pigułki anty?? I czy ten Bio-profenid wpływa na pigułki ??
A kolejne różni się o to mocno składem od Arthrylu ??Jaki jest skład arthyrlu ?? Przyznam ze ten rthryl ciut dla mnie za drogi byl ( lekarz mowil coś o 40 zł a w aptece takie zaskoczenie )
justy [Usunięty]
Wysłany: Sob 28 Sty, 2006 18:49
Arthryl= 1500mg siarczanu glukozaminy na saszetkę.
olimp glucosamine zawiera również siarczan glukozaminy, z tym, że nieco mniej- 750 mg (czyli siarczanu glukozaminy z chlorkiem potasu 2KCL - 1000 mg)- ale przy dawce 2 kaps na dobe efekt powienien być tak samo dobry, jak przy arthrylu.
60 mg/2kaps wit. to mało. za mało, zeby zaszkodzić pigułkom.
bi-profenid nie wpływa na skuteczność pigułek.
dzieki justy za odp jak zawsze niezastąpiona jestes
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum