BOtica, tak icar jest opłacalny ale tylko na dłuższe trasy i w wyższej taryfie np nocą.
U nich jest jedna taryfa, nie ma stref itp.
Więc na nocne wypady faktycznie polecam icara,a le w dzien np wawel taxi jest tańszy.
ja jadąc do pracy wawel taxi płacę 13 zl a icarem 15 natomaist dłuższe trasy - jak najbardziej.
i jeszcze faktycznie - w wiecej osob moze być taniej niż komunikacją, zwłaszcza jak się trzeba przesiadać. jeden normlany bilet kosztuje chyba ponad 3 zł teraz a kraków jest mały - odległości nie są duże.
Zoe, A to nie wiedzialam. Dla mnie icar byl szokiem, bo w 3miescie za 7km od przystanku do przystanku taniej niz za 45pln nigdy nikt mnie nie przewiozl. A w KRK zycza sobie polowe ceny.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Heh, takie ceny, o jakich piszecie, to we Wrocławiu marzenie ściętej głowy..
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
dziewczyny, coś mi się nie chce wierzyc z tymi cenami taksówek, mysle że wrocław czy Gdańsk mają podobne stawki za kilometr jak Kraków.
Patrzę właśnie na jakieś taxi ZTP z Wrocławia i napisane jest w cenniku 2,70 za kilometr, expres taxi tak samo. Opłata za rzpoczęcie kursu - 6 zł - podobnie jest w Krakowie.
Więc to raczej zalezy od odległości, Krakówjst po prostu małym miastem, kluczowy obszar można przejść tam i z powrotem w godzinę A przystanki bywają rozmieszczone co 300 metrów, to może fałszować wrażenie odległości
Ooo, sprawdziłam Gdańsk - 6,80 za trzaśnięcie drzwiami i 2,14 za kilometr
Botica, za 7 km powinno wyjść ok 20 zł, nocą jakieś 8 zł drożej....
http://www.hallotaxi.gda.pl/Cennik.html
Zoe, Widzisz, gdansk jest rozdzielony "Trojmiejskim Parkiem Narodowym", dzielnice miejskie sa od strony morza, sypialnie i lotnisko po drugiej stronie krzakow. Ja mialam te przyjemnosc mieszkac po tej drugiej stronie. Panowie taksowkarze mnoza sobie zawsze cene przez dwa, bo dla nich to jest inna sterfa. To samo jest jak jedziesz np. Gdansk-Gdynia czy nawet Gdansk-Sopot. Wiec jesli imprezuje w Sopocie i wracam do domu, to zamiast 30pln place 60pln. Kiedys Citi taxi nie kasowalo, ale od pocztaku 2009 znow naliczaja podwojnie. Po prostu wg. nich nie oplaca sie jechac do dzielnic sypialnych, bo nie zlapia kursu powrotnego. Inna kwestia to przejazd na lotnisko - moi rodzice ostatnio zalplacili 'za trzasniecie dzwi' +25pln za przewoz bagazu (a lecieli Rajanem, bagaz podreczny). Wiec takie to sa taksy w 3miesie.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Botica, moge podac (jesli nie masz i w ogole jest szansa ze ci sie przyda) nr na 'przewoz osob'/ 'nightriderow'/ jak zwal tak zwal w 3miescie jak sie dzwoni w weekendy o 1 w nocy to trzeba czekac (w sensie, ze raczej nic nie przyjedzie w przeciagu 5-10min), ale mysle ze czasami to nie jest zupelnie problem zadzwonic wczesniej i sie umowic.
Jakby sie komus innemu mialo przydac, to tez moge podac
Dziewczyny, a jak się dostać z dworca Kraków Główny na ulicę Bobrzyńskiego. Albo ze stacji Kraków Płaszów? Najlepiej bez przesiadek.
Zaglądałam na jakdojade.pl, ale któraś narzekała, że połączenia nie są dobrze pokazane.
_________________ Kobieta nikczemna, wiarołomna, podła, by zwodzić zrodzona tworem jest szatana...
Dzieki dziewczyny, taxi chyba nie będzie potrzebne, bo będziemy samochodem i jeśli będzie taka pogoda jaką zapowiadają to może rzeczywiście wybierzemy się do Muzeum Lotnictwa i gdzieś jeszcze po drodze.
A jak to jest z biletami na tramwaj? Normalnie się je kupuje w budce/kiosku i potem kasuje? Tak głupio pytam, bo u nas w mieście zrobili jakiś czas temu karty i jak nie masz doładowanej to nie pojedziesz...
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Hanca w kioskach i automatach.
Anek gdzie dokładnie na Bobrzyńskiego?
zasadniczo musisz wsiąść w tramwaj 12, dojedziesz do początku Bobrzyńskiego nim. Tramwaj jedzie z przystanku Dworzec główny w kierunku ruczaj. Jak musisz jechać dalej w głąb ulicy to tam już złapiesz autobus.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Zielona, na początku, mniej niż 20. Z której strony dworca mam wyjść? Moje wizyty w Krakowie ograniczają się do przejścia z dworca PKS-u, na dworzec PKP.
_________________ Kobieta nikczemna, wiarołomna, podła, by zwodzić zrodzona tworem jest szatana...
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum