Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Kręgosłup

Poprzedni temat «» Następny temat
Kręgosłup
Autor Wiadomość
dina delusi 

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 11:35 

Justyce napisał/a:
po prostu :) jeśli chodzi o basen na bóle kręgosłupa, to owszem, ale pływać trzeba na plecach.

Acha, to chyba muszę zacząć, bo do tej pory tylko kraul i żabka :P I to też stylem drugiej jakości :P

misia 

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 12:37 

Justyce napisał/a:
jeśli chodzi o basen na bóle kręgosłupa, to owszem, ale pływać trzeba na plecach.

najbardziej polecana(i którą ja mogę polecić na wzmocnienie mięśni grzbietu) to tzw. żaba na plecach (to ma swoją nazwę tylko przypomnieć sobie nie mogę teraz)
zaraz poszukać na youtube filmik to Wam wrzucę
http://www.youtube.com/watch?v=pMUKJkTD8mU

jest jeszcze inna odmiana żabki na grzbiecie, gdzie łączy się ją z ruchami rąk - tak jak mniej więcej do kraula na grzbiecie, ale obie ręce muszą być ze sobą zsynchronizowane czyli oburącz wykonujemy ten sam ruch
mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi ;)

aaa... i warto poćwiczyć nad zsynchronizowaniem nóg w tej pozycji bo można też nieźle nabawić się skrzywienia
mnie np. trener kazał się kłaść na brzegu ławeczki / w domu pufa i leżąc na plecach ćwiczyć :)

[ Dodano: Sro 10 Lut, 2010 12:48 ]
http://www.youtube.com/watch?v=LhzbOBEzYQU tutaj macie prawie wszystko na co powinno się zwracać uwagę przy pływaniu na plecach (kraulem oczywiście)

misia 

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010 10:44 

dziewczyny wczoraj szłam spać i wszystko było ok
dzisiaj rano już koło 7 przebudzałam się bo jak spałam na plecach to wszystko było ok, ale jak przewracałam się to czułam mega ból
wstałam i łzy stanęły mi w oczach z bólu
boli mnie od krzyża do mniej więcej połowy pleców - ok linii stanika
w czwartek wzięłam ostatnią tabletkę z drugiego opakowania po przerwie (nie wiem czy to może być związane z okresem)
nigdy takich bóli nie miałam
ani przed okresem, ani w trakcie
wzięłam już 2 tabletki przeciwbólowe i nic
nie mogę obrócić tułowia, schylić się, jak zakładam nogę na nogę to nawet biodro mnie boli
każdy ruch stawia łzy w oczach bo boli, że nie mogę wytrzymać
co robić? ;-<

Justyce 

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010 11:39 

misia, może to rwa kulszowa? Albo wypadnięty dysk? Może być nawet ryzyko przepukliny - generalnie niczego się nie dowiesz, dopóki nie pójdziesz do lekarza. A idź koniecznie. Nie przypominasz sobie może, czy ostatnio nie dźwigałaś czegoś, czy nie było sytuacji, w której mogłabyś nadwerężyć kręgosłup? Pamiętaj o podnoszeniu ciężkich rzeczy - czy schylałaś się, czy kucałaś? Podnoszenie cięższych rzeczy schylając się wywołuje nacisk na kręgosłup rzędu stu-kilkuset kilogramów. Może wydawać się niegroźne, a odezwać się dopiero potem.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

misia 

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010 11:42 

wczoraj niosłam cały wór ciuchów do wyrzucenia :facebook:
dosyć ciężki bo musiała obiema rękami złapać żeby go podnieść
no to ładnie się załatwiłam :|

Justyce 

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010 11:46 

misia napisał/a:
:facebook:

Hahahahaha :D
Miało być chyba
Kod:
:facepalm:
.. ;) Toś pokazała, misia :mrgreen:

No, a tak serio - no to właśnie tym mogłaś sobie zrobić kuku - jeśli niefortunnie to chwyciłaś, schyliłaś się, doszło do przeciążenia - marsz do lekarza jak najszybciej! I to naprawdę jak najszybciej, bo do rehabilitacji są straszne kolejki. Chyba że Cię stać prywatnie - co bym polecała.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

misia 

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010 11:54 

Justyce napisał/a:
misia napisał/a:
:facebook:

Hahahahaha :D
Miało być chyba
Kod:
:facepalm:
.. ;) Toś pokazała, misia :mrgreen:

omg :lol:

moona89 

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010 21:13 

Justyce napisał/a:
I to naprawdę jak najszybciej, bo do rehabilitacji są straszne kolejki.

Potwierdzam!
Za miesiąc w końcu idę z moim przesuniętym kręgiem szyjnym, który cały czas daje mi o sobie znać :roll:
A zapisywałam się do poradni rehabilitacyjnej w marcu... :roll:

Ostatnio zmieniony przez moona89 Sro 11 Sie, 2010 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

moona89 

Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 12:27 

Dopiszę się tutaj, bo nie chcę tworzyć nowego tematu.

Ostatnio (no, z pół roku temu :roll: ) wieczorami zaczął boleć mnie kark i zdrętwiały mi dwa palce u lewej dłoni. Dostałam skierowanie na prześwietlenie odcinku szyjnego kręgosłupa i skierowanie z tym zdjęciem do neurologa. Ten stwierdził przesunięcie kręgu powiedział mi, że to drętwienie może być spowodowane uciskiem tego przesuniętego kręgu na nerw. Zlecono mi rehabilitacje, które będę miała na początku września.
Piszę tu na forum, bo zastanawia mnie czy aby na pewno to, co stwierdził neurolog jest trafną diagnozą... Moje podejrzenie o to, czy diagnoza jest poprawna wzięło się stąd, że byłam u lekarza w poradni rehabilitacyjnej i tam powiedziano mi, że na zdjęciu nie ma żadnego przesuniętego kręgu i skąd mi przyszło to do głowy... mówię, że tak mi powiedział neurolog... babka krzywo popatrzyła :| i mi wypisała jakieś tam masaże w ramach rehabilitacji.
Ja już sama nie wiem co mam robić. Ci lekarze doprowadzają mnie do szału, niech się zdecydują co mi jest. Do tego, żeby zapytać was o zdanie tknęło mnie, gdy przedwczoraj zdrętwiał mi kolejny palec tej samej ręki i dwa palce prawej stopy :| Nie wiem co mam robić. A nie jest przyjemną rzeczą, gdy się ma zdrętwiałe palce... u nogi da się jakoś przeżyć, choć jest to głupie uczucie, ale jeszcze troche a będę miała niesprawną lewą dłoń... :roll:
Gdzie ew. mogłabym się jeszcze zgłosić?

Wiedźma 

Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 15:23 

moona89 napisał/a:
Gdzie ew. mogłabym się jeszcze zgłosić?

ja bym pojechała po godzinach przyjmowania lekarzy w przychodni na pogotowie ;) zrobią wszystkie potrzebne badania i może jakaś inną diagnozę postawią ;)

nie chcę Cię straszyć , ale np. u mojej mamy takim drętwieniem palców zaczęła się zakrzepica żył głębokich... była nawet przez rok lewostronnie sparaliżowana do dziś został jej jeden palec u nogi zdrętwiały

więc Ja bym pewnie tak zrobiła jak piszę wyżej pojechała na pogotowie, opisała objawy i zobaczyła co wymyślą

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

moona89 

Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 18:00 

Wiedźma, dziękuję za radę. Tylko czy na pogotowiu nie przyjmują tylko tych osób, które nagle potrzebują doraźnej pomocy? Chodzi mi o to, czy kiedy powiem, że problemy mam już od pół roku to nie wyślą mnie "z kwitkiem" do przychodni?

betinka 

Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 11:01 

moona89, i ja tam, byłaś na pogotowiu?

moona89 

Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 12:15 

w końcu nie, bo nie wiem czy mnie nie wyśmieją i odeślą do przychodni, skoro to żadna nagła rzecz, a dzieje się od pół roku

Wiedźma 

Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 13:00 

moona89 napisał/a:
w końcu nie, bo nie wiem czy mnie nie wyśmieją i odeślą do przychodni, skoro to żadna nagła rzecz, a dzieje się od pół roku

ja ci powiem tak, czego sama nie dopilnujesz .... nie patrz na to czy wyśmieją, czy nie jeśli coś trwa pół roku tzn. że za długo już ...

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Czarownica 

Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 13:03 

Jeszcze dodam, że coś może być od roku, ale... "właśnie się zaostrzyło, jest weekend a Ty nie wytrzymasz do poniedziałku, żeby pójść do przychodni".

http://kobietanieaniol.blogspot.com/

Odpowiedz do tematu