W sobotę chciałam podnieść konar drzewa i coś mnie łupło w lędźwiach. Nie była to kość, moze jakiś nerw? Nie umiałam się ruszyć, położyłam się na ziemi i koniec. Ból przeogromny. Wzięłam silne leki przeciwbólowe, po kilku godzinach mogłam już iść do wc, wczoraj i dziś lepiej, ale ciagle mnie boli, przy złym ruchu mocniej. Idę oczywiscie dzis po południu do lekarza I kontaktu, ale czy macie jakieś pomysły co to moze być?
edit: dodaję ilustracje ćwiczeń na kręgosłup, które od dłuższego czasu krążą po forum:
Guzik
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Ostatnio zmieniony przez Guzik Czw 14 Lip, 2011 15:45, w całości zmieniany 1 raz
W sobotę chciałam podnieść konar drzewa i coś mnie łupło w lędźwiach. Nie była to kość, moze jakiś nerw? Nie umiałam się ruszyć, położyłam się na ziemi i koniec. Ból przeogromny. Wzięłam silne leki przeciwbólowe, po kilku godzinach mogłam już iść do wc, wczoraj i dziś lepiej, ale ciagle mnie boli, przy złym ruchu mocniej. Idę oczywiscie dzis po południu do lekarza I kontaktu, ale czy macie jakieś pomysły co to moze być?
PODPOWIEDŹ:
MIĘŚNIE OKOŁO KRĘGOSŁUPOWE najlepiej poćwiczysz, sam w swoim łóżku.
Chodzi o to, żebyś w trakcie ćwiczeń TYCH MIĘŚNI odciążał (ćwiczył nie obciążając kręgów), a tylko wzmacniał mięśnie.
Poczytaj to sobie w książce,
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Pani doktor powiedziała, że to najprawdopodobniej zwyrodnienia już, dała ksiazeczkę jak ćwiczyć i Ibuprom
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
foxy [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 19:26
Kurcze, to rzeczywiscie nieciekawie. Gdy ja mialam takie problemy, to dostalam od razu skierowanie na przeswietlenie, potem chodzilam na masaze i na basen..
Oczywiscie tez mialam cwiczyc we wlasnym zakresie, choc najwiecej to jednak masaze mi daly.
Zrobię zdjecie i pójdę jeszcze raz, moze dostane skierowanie na rehabilitacje...
Ksyma [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 21:35
Ja z kolei odczuwam ból w odcinku piersiowym. Najintensywniej gdy plecy są wyprostowane. Wyczytałam, że ten ból może powodować nadżerka, wiecie może czy to prawda?
Dodam, że nie zginałam czy wyginałam- nie nadwyrężyłam pleców...
Nadżerka czego? Na żołądku? Moze boli Cie po prostu skrzywiony kręgosłup? Najczesciej boli, gdy chcemy przybrać właściwą, wyprostowaną postawę.
przede wszystkim rtg a jeszcze lepiej nmr
mnie leczyli wszystkim co sie dało, z ilości zastrzyków miałam sieczkę z dupy a jak płakałam z bolu tak płakałam,żadnej ulgi.
dopiero po rezonansie trafiłam do dobrego nurochirurga, ktory mnie zdiagnozował, zapisał rehabilitacje o dopiero fizjoterapeutka mnie zaczeła stawiac an nogi - mogę chodzic bez bolu, pierwszy raz od miesiaca ubrałam sobie sama skarpetki
Wiek: 23 Dołączyła: 06 Lut 2009 Posty: 362 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 10 Maj, 2009 11:23
ja mam pytanie takie... Bo nie wiem czy to to normalne jest w moim wieku Stałam dziś w Kościele, rocznice Komunii są i była masa osób( zwykle siedzę) i tak w połowie Mszy niemiłosiernie zaczął mnie boleć kręgosłup. Nie jestem w stanie zlokalizować, z którego odcinka szedł ból bo był przeokropny, promieniujący, czulam się jakby mi ktoś tam szpilę wbijał i jakby sam kręgosłup ważył z 10 kg:roll: No i wyszłam na zewnątrz, usiadłam na schodkach kościelnych bo już nie mogłam
Dodam , że rozciągnęłam się jak zawsze po wstaniu(często od braku tego miałam takie bóle), nie mam PMS ani nic z tych rzeczy. Zostawić to tak?
dina delusi, jeśli to było jednorazowe zajście - to moze jakiś nerwoból poprostu? Odczuwałaś ból jeszcze po tym zdarzeniu? znaczy później?
Jakby jednak coś takiego się powtórzyło wypadałoby iść do lekarza - warto dmuchać na zimne.
Masz moze jakąś wadę postawy, krzywy kręgosłup?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum