Dziewczyny co sądzicie o tym co się dzieje w Londynie?
Ja jestem przerażona, ostatnio co najmniej raz w tygodniu się coś dzieje: wariat w Norwegii, zamieszki w Londynie, zabite dziewczyny koło mojej pracy i domu, babcia strzelająca do dzieci. Co się w ogóle dzieje?
Jak widać po Londynie wystarczy mała iskra żeby z ludzi wylazło złe, a w tak ogromnym skupisku ludzi skutki mogą być katastrofalne!
Dziś w autobusie jakieś starsze Pani rozmawiały i jedna stwierdziła, że chyba apokalipsa się zbliża - jeszcze nie dawno by mnie to rozśmieszyło, ale nie dziś...
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 433 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 12:14
Zielona, mnie przeraża cała sytuacja, ale patrzę na nią od strony rynkowej, kryzys się pogłębia, coraz więcej ludzi jest biednych, następuje coraz większe rozwarstwienie, konflikty między władzą, a społeczeństwem.
Sama cena franka, przekładająca się na kredyty, jest przerażająca, ludzie do niedawna płacili np 2 tyś kredytu miesięcznie, teraz prawie 4 tyś, skąd mają wziąć na to pieniądze, bo przecież pensje nie rosną. A przecież Polska wcale nie jest mocno dotknięta kryzysem.
W Azji zamykają sesje giełdowe, żeby inwestorzy mieli czas się uspokoić, bo indeksy spadają.
Zresztą, któryś z portali przytaczał wypowiedz, rabujących dzieciaków w Wielkiej Brytanii, inni mają, to czemu nie my. Standard życia spada i prowadzi do niezadowolenia, no i wystarczy iskra. Tłum myśli inaczej niż jednostka.
Czarownica kwestia kredytów to akurat no cóż... kwestia osób które je brały, należało wziąć to pod uwagę. Kredyt bierze się np. na 30 lat, a chociażby w ciągu kilku ostatnich lat cena funta zmieniła się z jakichś 7 zł to 4, toteż biorąc kredyt trzeba brać pod uwagę takie ryzyko. Dla mnie osobiście taki kurs franka jest korzystny, jeśli P. jedzie na delegację do Szwajcarii(ostatnio na złość nie) to więcej zarabia, więc punkt widzenia zależny od punktu siedzenia.
Kwestia giełdy bardziej mnie niepokoi, ale rożne mniejsze lub większe kryzysy na tejże co jakiś czas się pojawiają, więc tu bym poczekała co przyniesie czas.
Co do społeczeństwa, to ono mnie martwi najbardziej, coraz gorsze rzeczy z ludzi wyłażą.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
W sprawie franka... drażni mnie całe zamieszanie wokół tej waluty. Jak napisała Zielona - biorąc kredyt na 30 lat raz oszczędzamy raz tracimy. Największy boom na frankowe kredyty był ok 3 lata temu, kiedy 1 Fr kosztował poniżej 2 PLN. Braliśmy wtedy kredyt, wystarczy odrobina rozsądku aby przewidzieć, że coś co jest na samym dole powoli zacznie się odbijać i rosnąć. Kiedy frank zaczynał drożeć NBP obniżał stopy procentowe dla kredytów w PLN - więc podopisuję się ponownie pod słowami Zielonej. Nam rosnący Frank jest na rękę.
O sytuacji w Londynie wiem niewiele, tylko to co na polskich serwisach można przeczytać. czy rzeczywiście chodzi o rasizm czy potrzebny był pretekst nie wiem. Kiedyś znajoma kumplowała się z grupą anarchistów/antyglobalistów (zadymiarzy) którzy jeździli sobie po świecie i brali udział we wszelkich zamieszkach - w imię walki z systemem. Kryzys prowokuje takie zachowania, gromadząca się w ludziach frustracja musi znaleźć ujście.
A Norwegia tu najbardziej przeraża mnie to, że właściwie ta sytuacja może powtórzyć się w każdej chwili w PL u nas takich prawicowych oszołomów na pęczki. To co rok temu miało miejsce na Krakowskim Przedmieściu było raczej śmieszne ale ci ludzie są zdolni do wszystkiego.
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 287 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 14:15
ja na Londyn patrzę z innej strony-zwyczajnie boję się o bliskich.moja siostra jest teraz w Polsce,ale za tydzień wraca.szwagier dzwonił,że na ich ulicy okna sklepowe pozabijane deskami,ale raczej dla bezpieczeństwa,chociaż jedno było wybite.tam gdzie pracuje też jeszcze spokojnie,ale jak długo?
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 18:58
Nie wiem, co myśleć. Obawiam się, że to początek czegoś większego i może dotknąć inne europejskie miasta. To nagły wybuch tego, co kumulowało się przez lata. Powodów może być tysiące.
Co do kryzysu- trwa on właściwie od 2008 roku i to kolejna jego fala. Można było się tego spodziewać, tak samo jak wariacji na rynku walut. Ludzie sami to napędzają, ulegając panice.
_________________ "Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami."
— Joseph Conrad
Ja ogolem jestem przerazona, moja mama za 5 dni jedzie z moja siostra do londynu, na brent, i naprawde sie boje
choc w calej sytuacji niewiele sie orientuje
Jak dla mnie całe te zamieszki w Londynie to nie z powodu kryzysu ekonomicznego. Ale kryzysu wartości, w ogóle człowieczeństwa.
Ci ludzie nie walczą o pracę, o lepsze jutro. Oni w ogóle nie walczą o nic, tylko korzystają z bezradności policji, kradną, niszczą mienie swoich sąsiadów, palą sklepy, do których jeszcze kilka dni temu chodzili, palą autobusy, którymi jeżdżą. To jest zwykli bandyci i przestępcy.
Zobaczcie, jeszcze kilka miesięcy temu były protesty i zamieszki w Hiszpanii. Młodzi ludzie, czasami z pałkami czy inną "podręczną" bronią, protestowali przeciw dużemu bezrobociu, przeciw brakowi perspektyw. Czy znacie chociaż jeden postulat tych z Anglii? Nie - oni tylko okradają innych i niszczą wszystko, co spotkają na drodze.
Mam nadzieję, że Anglicy szybko z nimi poradzą i kogo trzeba ukarają
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Nie bardzo mam czas aby sie rozpisywać w temacie ale mogę Wam pokazać kilka zdjęć z okolicy, którą zamieszkujemy obecnie. Około 3 minut drogi od domu....
_________________ To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Ja sie zgadzam z Rose - bydlo, ktore niszczy tylko po to zeby niszczyc, wyladowac frustracje....
Tak czy innaczej zarzucili teraz te poszukiwania wandali na podstawie zdjec, wiec jest szansa ze ludzie beda ich zglaszac.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum