Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Madinette

Poprzedni temat «» Następny temat
Madinette
Autor Wiadomość
kapelusik 

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 20:34 Madinette

Czy słyszałyście o tabletkach antykoncepcyjnych madinette? Jak mieszkałam za granicą to je brałam są tam bardzo popularne. Teraz mieszkam w Polsce i się zastanawiam, czy ginekolodzy równie chętnie je przepisują, czy nie będę miała problemu gdy pójdę do gina i poproszę właśnie o te konkretne. Bo wiecie jacy są lekarze, oni wiedzą lepiej a ja je biorę już kilka miesięcy i bardzo mi służą.
Jakoś w necie mało info o nich.

[edit:] poprawiłam literówkę w nazwie, żeby w przyszłości szukajka tu trafiała :)
Ostatnio zmieniony przez Guzik Pią 11 Mar, 2011 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

Zielona 

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 21:02 

Kapelusik w Polsce chyba takich nie ma, ale popatrz na skład, bardzo prawdopodobne, że jakieś "nasze" są takie same tylko inaczej się nazywają.

Guzik 

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 21:33 

o tabletkach tych polski google niewiele mówi ;)
ale nie wydaje mi się, żeby był dostępny w PL, ani, żeby Którekolwiek inne u nas miały podobny skład:

Cytat:
Jedna tabletka powlekana zawiera 0,03 mg etynyloestradiolu i 2 mg chlormadynonu octanu.
Substancje pomocnicze: laktoza jednowodna 47,17 mg.

skonsultuj się z lekarzem.

Pati 

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011 19:41 

Z tego co wiem, nie maja w PL odpowiednika...

klaudia84 

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 14:41 

Słyszałam o madinette, że sa dostępne od początku tego roku w naszym pięknym kraju. Zapewne nieliczne apteki je oferują, niemniej jednak według mnie to kwestia 1-3 miesięcy aż ginekolodzy zaczną je przepisywać hurtowo zważywszy na fakt, że tabletki te leczą także łojotok, trądzik i mają działanie antyandrogenne. Podobnie było z wieloma innymi pigułkami - ktoś pytał, czy znamy np. sylvie czy yaz, a kilka tygodni później wątki były zawalone wpisami dziewczyn, które takowe biorą :P

kapelusik 

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 15:53 

Ojj no to całe szczęście, bo ja je biorę już kilkanaście miesięcy i chyba bym umarła jakbym znowu musiała dopasowywać sobie inne piguły. Bo własnie jak już ktoś wyżej zauważył, żadne pigułki w Polsce nie mają takiego składu jak madinette. To prawda, że pozytywnie wpływają na włosy i cerę.
Na razie mam zapas, wiec jak pójdę za dwa miechy do gina to chyba już będzie wiedział o czym mówię. :jupi: Bo wiecie, że nasi lekarze czasami człowieka potrafią załamać.

Guzik 

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 16:21 

kapelusik, ginekolog Ci moze przepisać, tylko radze wcześniej poszukać w aptekach :) i ewentualnie sobie zamówić.

Kanela 

Wysłany: Sob 19 Mar, 2011 10:17 

A wie ktoś coś więcej o tym progesteronie? Bo w różnych miejscach wyczytałam informacje typu "ja bym się bała go brać", "na szczęście już się go nie stosuje", a nikt nie uzasadnił dlaczego i jestem ciekawa :)

W ogóle napisałam do firmy produkującej te tabletki i odpisano mi, że są dostępne w Polsce od lutego 2011, cena póki co nie powinna przekroczyć 40 zł, a pod koniec marca powinna ustabilizować się w okolicach 30 zł.

kapelusik 

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 20:46 

Kanela, powiem Ci że mieszkałam w Niemczech i tam madinette są bardzo często przepisywane przez ginekologów, i szczerze mówiąc to większość koleżanek stosujących pigułki brała właśnie te.
Dziewczyny raczej nigdy nie narzekały na efekty uboczne. Mnie bardzo pasują.
A po co Ci wiedza o tym progesteronie? Z tego co czytałam gdzieś to ten rodzaj progesteronu stosowany jest w Polsce w tabletkach hormonalnych-nie antykoncepcyjnych, ale pigułki madinette są pierwszymi pigułkami antykoncepcyjnymi z tym progesteronem.

greta 

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 20:49 

Wiedza-dobra rzecz, sama też bym się chętnie dowiedziała 8)

Justyce 

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 18:56 

kapelusik napisał/a:
po co Ci wiedza o tym progesteronie

No choćby po to, żeby wiedzieć, czy tabletki będą pasowały czy nie - każdy progestagen ma inne właściwości, np. bardziej lub mniej antyandrogenne, wpływające lub nie na zatrzymanie wody w organizmie, plus kwestia ryzyka zakrzepicy, i tak dalej, i tak dalej..
Ja np. wiem, że III generacja (konkretnie gestoden) służy mi bardziej niż II (w kwestii cery) i o niebo lepiej niż IV (w kwestii wpływu libido), więc gdybym się dowiedziała, że ten progestagen jest np. bardzo zbliżony do tego, z którym zażywam obecnie pigułki, ale ma dodatkowo parę zalet, no to w takiej sytuacji bym się zastanowiła nad ewentualną zmianą.
No ale to tak w kwestii gdybania ;)
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

kapelusik 

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 19:32 

Justyce to o czym piszesz dla mnie jest czarna magią. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. Szczerze powiem, że ja aż tak nie zagłębiałam się w ten temat. Moje doświadczenie z pigułkami zaczyna i kończy się na madinette, i z pewnością nie znam dogłębnie mechanizmu ich działania.

Justyce 

Wysłany: Sro 23 Mar, 2011 08:49 

kapelusik, jak dla mnie to nie jest czarna magia tylko wiedza, którą powinna mieć każda kobieta stosująca pigułki. No ale jesteś na dobrej drodze, żeby też ją zdobyć. :)
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

klaudia84 

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 12:47 

Dziewczyny,

Też mam pytanie odnośnie tego progesteronu zawartego w Madinette i jego działania antyandrogennego. Ja rozumiem, że łysienie androgenowe to domena mężczyzn, ale niech mi ktoś wyjaśni jak się to ma w stosunku do kobiet. Przecież łysienie androgenowe związane jest bezpośrednio z obecnością androgenów, czyli męskich hormonów płciowych, które są produkowane w jądrach oraz w korze nadnerczy. Tak więc co to ma wspólnego z kobietami? :shock:

Czarownica 

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 13:09 

Organizm kobiety także produkuje niewielką ilość androgenów, tak samo jak organizm mężczyzny niewielką ilość estrogenów.

Jeśli organizm kobiety prdukuje ich za dużo to kobieta może być:

- nadmiernie owłosiona,
- łysieć w męski sposób,
- mieć znacznie obniżony głos itp.

Odpowiedz do tematu