Czy słyszałyście o tabletkach antykoncepcyjnych madinette? Jak mieszkałam za granicą to je brałam są tam bardzo popularne. Teraz mieszkam w Polsce i się zastanawiam, czy ginekolodzy równie chętnie je przepisują, czy nie będę miała problemu gdy pójdę do gina i poproszę właśnie o te konkretne. Bo wiecie jacy są lekarze, oni wiedzą lepiej a ja je biorę już kilka miesięcy i bardzo mi służą.
Jakoś w necie mało info o nich.
[edit:] poprawiłam literówkę w nazwie, żeby w przyszłości szukajka tu trafiała
Ostatnio zmieniony przez Guzik Pią 11 Mar, 2011 21:35, w całości zmieniany 1 raz
o tabletkach tych polski google niewiele mówi
ale nie wydaje mi się, żeby był dostępny w PL, ani, żeby Którekolwiek inne u nas miały podobny skład:
Cytat:
Jedna tabletka powlekana zawiera 0,03 mg etynyloestradiolu i 2 mg chlormadynonu octanu.
Substancje pomocnicze: laktoza jednowodna 47,17 mg.
skonsultuj się z lekarzem.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Słyszałam o madinette, że sa dostępne od początku tego roku w naszym pięknym kraju. Zapewne nieliczne apteki je oferują, niemniej jednak według mnie to kwestia 1-3 miesięcy aż ginekolodzy zaczną je przepisywać hurtowo zważywszy na fakt, że tabletki te leczą także łojotok, trądzik i mają działanie antyandrogenne. Podobnie było z wieloma innymi pigułkami - ktoś pytał, czy znamy np. sylvie czy yaz, a kilka tygodni później wątki były zawalone wpisami dziewczyn, które takowe biorą
Ojj no to całe szczęście, bo ja je biorę już kilkanaście miesięcy i chyba bym umarła jakbym znowu musiała dopasowywać sobie inne piguły. Bo własnie jak już ktoś wyżej zauważył, żadne pigułki w Polsce nie mają takiego składu jak madinette. To prawda, że pozytywnie wpływają na włosy i cerę.
Na razie mam zapas, wiec jak pójdę za dwa miechy do gina to chyba już będzie wiedział o czym mówię. Bo wiecie, że nasi lekarze czasami człowieka potrafią załamać.
kapelusik, ginekolog Ci moze przepisać, tylko radze wcześniej poszukać w aptekach i ewentualnie sobie zamówić.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
A wie ktoś coś więcej o tym progesteronie? Bo w różnych miejscach wyczytałam informacje typu "ja bym się bała go brać", "na szczęście już się go nie stosuje", a nikt nie uzasadnił dlaczego i jestem ciekawa
W ogóle napisałam do firmy produkującej te tabletki i odpisano mi, że są dostępne w Polsce od lutego 2011, cena póki co nie powinna przekroczyć 40 zł, a pod koniec marca powinna ustabilizować się w okolicach 30 zł.
Kanela, powiem Ci że mieszkałam w Niemczech i tam madinette są bardzo często przepisywane przez ginekologów, i szczerze mówiąc to większość koleżanek stosujących pigułki brała właśnie te.
Dziewczyny raczej nigdy nie narzekały na efekty uboczne. Mnie bardzo pasują.
A po co Ci wiedza o tym progesteronie? Z tego co czytałam gdzieś to ten rodzaj progesteronu stosowany jest w Polsce w tabletkach hormonalnych-nie antykoncepcyjnych, ale pigułki madinette są pierwszymi pigułkami antykoncepcyjnymi z tym progesteronem.
No choćby po to, żeby wiedzieć, czy tabletki będą pasowały czy nie - każdy progestagen ma inne właściwości, np. bardziej lub mniej antyandrogenne, wpływające lub nie na zatrzymanie wody w organizmie, plus kwestia ryzyka zakrzepicy, i tak dalej, i tak dalej..
Ja np. wiem, że III generacja (konkretnie gestoden) służy mi bardziej niż II (w kwestii cery) i o niebo lepiej niż IV (w kwestii wpływu libido), więc gdybym się dowiedziała, że ten progestagen jest np. bardzo zbliżony do tego, z którym zażywam obecnie pigułki, ale ma dodatkowo parę zalet, no to w takiej sytuacji bym się zastanowiła nad ewentualną zmianą.
No ale to tak w kwestii gdybania
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Justyce to o czym piszesz dla mnie jest czarna magią. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. Szczerze powiem, że ja aż tak nie zagłębiałam się w ten temat. Moje doświadczenie z pigułkami zaczyna i kończy się na madinette, i z pewnością nie znam dogłębnie mechanizmu ich działania.
kapelusik, jak dla mnie to nie jest czarna magia tylko wiedza, którą powinna mieć każda kobieta stosująca pigułki. No ale jesteś na dobrej drodze, żeby też ją zdobyć.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Też mam pytanie odnośnie tego progesteronu zawartego w Madinette i jego działania antyandrogennego. Ja rozumiem, że łysienie androgenowe to domena mężczyzn, ale niech mi ktoś wyjaśni jak się to ma w stosunku do kobiet. Przecież łysienie androgenowe związane jest bezpośrednio z obecnością androgenów, czyli męskich hormonów płciowych, które są produkowane w jądrach oraz w korze nadnerczy. Tak więc co to ma wspólnego z kobietami?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum