Jakoś w połowie kwietnia będziemy chrzcić naszego małego Szkraba.
Imprezkę po chrzcie organizujemy sami, wynajmujemy leśniczówkę. Będzie 20 osób (najbliżsi...)
Myślę nad menu... Szukam czegoś niezbyt skomplikowanego i czasochłonnego, ale jednak żeby zaskoczyć troszkę gości. Dobrze by było, aby nie było to coś mega drogiego
Chciałabym podać:
- zupę
- obiad z dwoma rodzajami mięska albo czegoś ciekawego
- torcik
- dwa ciasta
- dwie sałatki
- ew. jakieś przystawki
Trochę pewnie w tej leśniczówce posiedzimy, bo jest tam naprawdę ślicznie...
o rany, ugotowac dla 20 osob to nie lada wyzwanie!
ja ci moge polecic z moich przepisów jedynie sos poeczarkowy
pasuje do różnych mięs, moze byc dodatkiem do dania głownego a jest błyskawiczny:
pieczarki kroimy w ćwiartki, tych mniejszych wogóle nie kroimy, i dusimy an odrobinie oleju
ajk już sie udusza to dodajemy smietane 18, duzo smietany i do tego duzo swiezo, grubo zmielonego pieprzu
moj rodzina i znajomi uwielbiaja
Kasiulla bedzie tam lodowka?
Wszystko zalezy od pogody ipojemnosci tejze lodowki, tzn. salatki bez majonezu, bo jakby bylo cieplo to moze dlugo nie przezyc, ja bym proponowala salatki z warzyw, ktore juz wtedy beda swiezutkie w duzej ilosci plus do tego sos vinegret albo cos podobnego, dodany dopiero przed podaniem. Miesko moze z grilla jedno? To juz bedzie taki czas, ze mozna. Zamiast jednego mieska moglaby byc ryba, jakas ciekawie zrobiona, czyli nie w panierce.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Wódki nie będzie. To jest "impreza" mojego dziecka, na dziecięcej imprezie wódki nie podamy. I mam gdzieś zwyczaj, że podaje się wódkę, która została z wesela. Tę wódkę wypije się przy innej okazji...
Hmm- sos pieczarkowy fajna sprawa!
Zielona, lodówka jest, nie za duża.
Ja odradzam alkohol. Nie mam nic do picia alkoholu na imprezach dla dorosłych ale bardzo nie lubię wódy na chrzcinach, komuniach itp.
Jakie mięska chcesz zrobić- indyk? schab? To ma być tradycyjne menu?
kasiu, w takich leśniczówkach zawsze piecze się świniaka z kaszą gryczaną, przynajmniej ilekroć ja byłam na takich imprezach, to było główne menu
Zawsze wychodziłam głodna
O mamy takie samo zdanie co do wódki
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
kasiulla to tak z salatek:
Warzywa dostepne w danym momencie w warzywniaku, np. rzodkiewki, ogorki, salata, pomidorki, papryka itd. co Ci przyjdzie do glowy i koszyka do tego jajka na twardo i ser feta, sos: pieprz, sol, oregano, bazylia, czosnek(przyprawy to juz wedle gustow), oliwa z pierwszego tloczenia i maggi lub ocet balsamiczny(nieduzo). W sytuacji gdy mala lodowka najlepiej warzywa pokroic i pozamykac w pojemniczkach, sos zrobic na swiezo i wymieszac wszystko przed podaniem.
Musisz przemyslec co koniecznie do lodowki(np. tort, sosy), a co mozna zrobic tak by jej nie uzywac, w kwietniu nie powinno byc super goraco, ale jak macie dluzej posiedziec to trzeba uwzac, zeby sie nie potruc(nogladalam sie ostatnio programow o niebezpieczenstwach na tvnstyle wiec sie przewrazliwiona zrobilam ).
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Do tego podam wszystkim, zamiast wódki, mleko z cyca
kurcze kasia, nie wiem czy to dobry pomysł...
moze dla mamy i taty to jest rozkoszne, ale przyznam się że dla mnie nie...
gdyby mi ktos zrobił taka niespodzankę nie dałabym rady
Kasiu, na tego typu imprezach najlepiej przygotować coś prostego, co wszystkim smakuje.
Zupy- rosół, pyszna może być pieczarkowa z serkami topionymi, szparagowa, krem brokułowy.
Nie rezygnowałabym z pieczonego kurczaka- udka- wszyscy lubią , schab nadziewany morelami, śliwkami, pierś indycza pieczona z ziołami. Mięsa piecz w rękawie, są wtedy soczyste. Dodałabym do pieczenia sporo świeżych ziół- mięty, kolendry, czosnku, bazylii. Żadnych przypraw z torebki. Indyk świetnie smakuje pieczony w soku pomarańczowym z listkiem lawendy. (oczywiście ja tylko wącham) Schab przed pieczeniem dobrze przyrumienić na patelni i do pieczenia dodać trochę śmietany- nie jest wtedy taki suchy. Stawiałabym na świeżość i prostotę.
Przystawki: jajka nadziewane, proste i smaczne , tatar z wędzonego łososia , koreczki z mozzarellą i pomidorem, szparagi polane sosem vinegret, pomidory faszerowane fetą, cykoria nadziewana. Jeśli coś wybierzesz daj znać, podam przepis. Ważne, aby nie nadwyrężyło portfela i było smaczne!
Sałatki właściwie można zrobić ze wszystkiego
Ciasta lekkie na bazie bitej śmietany i owoców, sernik z owocami.
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
proszę o przepis!! uwielbiam fetę!! ja robię często pierś z kurczaka nadziewaną fetą i czosnkiem. Rozklepujemy pierś troszkę cieniej niż na kotlety, fetę przyprawiamy czosnkiem i przyprawami do smaku, taką rozmieszaną fetę kładziemy na kotleciki, które potem składamy na pół(jakrobiłam pierwszy raz myślałam że to się nie sklei, ale nie było problemu), panierujemy w jaju z odrobiną mąki i bułce tartej, czyli ja zwykłe kotlety, i smażymy!! dla mnie pyyyyycha!! i dobre chyba na taką imprezkę.
Ta pierś z kurczaka- fajny pomysł! Dzięki Magdusia.
Moni, poproszę o przepis na pomidorki nadziewane, pieczarkową z serkami topionymi, pierś indycza pieczona z ziołami (z sokiem pomarańcz. i lawendą), koreczki z mozzarellą i pomidorem.
I coś na grilla ciekawego Ja w sumie na grillu to tylko karkówkę, a przecież można milion innych rzeczy zrobić... Ale rzecz w tym, żeby było soczyste i smaczne.
moni daje fajne propozycje bo jak się upiecze cały kawał mięsa to jest mnie roboty niz z każda porcją z osobna
potem tylko mozna pokroić i gotowe!
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 17:20
moja mama zajmuje się takimi imprezami chodzi gotować itp więc zapytałam ją jakby to mogło wyglądać więc tak:
obiad: -rosół z makaronem
-rolada, kotlet wieprzowy
-ziemniaki, kluski, czerwona kapusta lub jakaś surówka
potem: tort, jakieś ciasto, kawka, herbatka
potem: zimna płyta tzn.: różnego rodzaju wędliny, jakiś pomidorek, ogórek do tego napoje <kawa, herbata, jakieś soczki czy coś>
potem: ciepły podwieczorek np. -krokiety z barszczem
-bogracz lub coś innego
tyle mi powiedziała moja mama mam nadzieję że jakoś Ci pomogłam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum