Przelicz na doby, skoro ostatniego dnia bierzesz o 21, to ten "dzień" czyli popołudnie Ci odpada. Ostatnia w piątek, więc 7 dni: sob, nd, pon, wt, śr, czw, pt, a w sobotę bierzesz czyli to 8 dzień
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
trochę późno, ale dodam, ze należy się trzymać granicy 12h,
czyli jeśli ostatnia tabletka była wzięta w piątek o 21, pierwsza powinna być wzięta w sobotę o 21, ale nie później niż w niedzielę o 9 rano, żeby zachować ochronę.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
A teraz ciekawostka W Super Pharmie można dostać Mercilon Avrentim za 17 zł/21 tab. Dałam koleżance, która się akurat do tejże apteki wybierała swoją receptę. Przyjeżdża z zakupów, patrzę na opakowanie i "wtf? nie moje tabletki!" Otwieram, blister identyko jak ten za 32 zł, tylko że z angielskimi nazwami dni tygodnia i małą ściągą z tyłu co zrobić w przypadku pominięcia pigułki, też po angielsku. Dobre, bo nie trzeba mieć recepty w razie W. Ulotka też po polsku, porównałam z ulotką tego droższego-treść ta sama, tylko przy tańszym nie ma fioletowej czcionki, jest zwykła: czarno-biała.
Jak któraś będzie miała okazję, bo można kilkanaście złotych zaoszczędzić, to kupujcie!
Hej Dziewuszki Mam takie pytanie. Zaczełam brać Novynette, skończyłam pierwsze opakowanie. Wszystkie tabletki przyjęte prawidłowo. Niestety trzy dni przed skończeniem opakowania dopadło mnie naprawdę potworne zapalenie dróg moczowych z porządnym bólem nerek i gorączką mimo dbałości o higienę. Lekarka przypisała mi Ciprinol, faszeruję się żurawiną po uszy I zaraz po skończeniu opakowania (piątek) w sobotę wieczorem normalne krwawienie utrzymujące się do dziś nie zapowiadające się na jakieś przejściowe plamienie, normalny "tabletkowy" okres. Czy może to oznaczać że Novynette nie trzymają cyklu czy coś? Mam o tyle dobrze że do ginekologa mogę pójść z marszu i tak zastanawiam się czy jest sens z tym iść i prosić o inne tabletki czy może wszstkie te rewelacje związane z nerkami mogły wpłynąć na taki a nie inny wogląd tego cyklu. Zastanawiam się czy brać jeszcze jedno opakowanie i czekać jak to bedzie wyglądało po drugim? I jescze jedno jeśli nawet Novynette są dla mnie "za słabe" nie wpływa to na ich skuteczność? Już gdzieś czytałam o tym na forum że nie, może jestem zbyt prostym umysłem ale jak to działa powiedzcie mi że nie bo jakieś to dla mnie średnio logiczne Z góry dzięki za odpowiedź
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 20:56
Skończyłaś brać tabletki w piątek, a w sobotę dostałaś krwawienie? Jeżeli tak, to ja nic dziwnego w tym nie widzę. Krwawienie na tabletkach nie musi być wcale skąpe, ani krótkotrwałe. Do tego jesteś jeszcze w okresie przystosowawczym i wszystko się może zdarzyć. Odczekaj spokojnie 3 opakowania i wtedy oceniaj.
_________________ "Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami."
— Joseph Conrad
Dokładnie tak jak piszesz. Skończyłam brać w piatek a w sobotę dostałam "okres". Wydało mi się to dość dziwne bo to dość szybko. Już kiedyś brałam Novynette i zazwyczaj "okres" przychodził 4-5 dnia po odstawieniu wiec to dla mnie nowość i wolałam spytać. No dobrze a co z tym nie trzymaniem cyklu? Już nie pytam nawet odnośnie tej sytuacji tylko ogólnie jak to wygląda z tą skutecznością? Dzieki za odpowiedź
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 21:55
Madziara, to że tabletki nie trzymają cyklu, nie wpływa na ich skuteczność.
Odnośnie krwawienia jeszcze- za każdym razem bywa inaczej i te same tabletki mogą inaczej działać, po pewnym czasie.
_________________ "Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami."
— Joseph Conrad
No dobra Niby się wie że się różnie reaguje i za każdym razem może być inaczej ale siła przyzwyczajenia i to że wydaje Ci się że własny organizm przecież już nie jest w stanie Cię niczym zaskoczyć robi swoje;) Przyjmuję tą odpowiedź dziękuję i nie drążę dalej;)
Witam!
Niezbyt wiedziałam gdzie zadać moje pytanie, więc zadaję je tutaj.
Mianowicie - biorę Novynette już od dłuższego czasu.
Brać tabletki z nowego opakowania zaczynam w poniedziałki, kończę brać w niedziele.
Krwawienie zawsze wypada mi w czwartki - i stąd moje zapytanie: jak zrobić, aby przestawić miesiączkę tak, aby wypadała, np. w poniedziałki?
Nie ukrywam, że krwawienie w weekendy jest męczące, szczególnie przy moich częstych wyjazdach itp.
Bardzo proszę o pomoc
tak, do zabezpieczenia wystarczy wziąć 16 pigułek.
przecież od razu napisałam to w poście
a potem wszystko normalnie.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum