Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

metoda yuzpe a azalia?

Poprzedni temat «» Następny temat
metoda yuzpe a azalia?
Autor Wiadomość
mada
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 22:28 metoda yuzpe a azalia?

Mam ogromny kłopot. Brałam tabletki antykoncepcyjne azalia <od 5 dnia cyklu> na przesunięcie okresu. Niestety krwawienie wystąpiło w dzień kiedy miałam dostać okres. Owszem było mniej obfite. Tabletki brałam dalej do skończenia blistra <tak jak kazał lekarz>. Okres miał przyjść trzy dni po skończeniu tabletek <czyli dokładnie w ten dzień kiedy już obecne krwawienie miało się skończyć>. Niestety krwawienie się nie skończyło. Jest jeszcze mniej obfite ale jest to już ósmy dzień. Dzisiaj współżyłam z moim facetem.. niestety prezerwatywa pękła. Czytałam,że zajście w ciążę podczas okresu <który na dodatek nie wiem w tej chwili jak liczyć? czy jako 1 dzien-tak jak powinno byc po stosowaniu tabletek, czy jako ósmy.. od momentu wystąpienia krwawienia, które nie powinno mieć miejsca> jest mało prawdopodobne, ale zastanawiałam się czy "na wszelki wypadek" nie zastosować metody yuzpe. I tu główny problem i pytanie? Czy tabletki azalia się do tego nadają? gdyż wiem, że w jakiś tam sposób różnią się od zwykłych tabletek antykoncepcyjnych. Proszę pomóżcie..

misiakowa
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 22:43 

mada, tematów o w/w metodzie na forum jest pełno i jest tam również odpowiedź, jakie tabletki się do tego nadają.
Poszukaj.

A i po co nowy temat, wystarczyło się dopisać już do istniejącego.

mada
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 23:13 

Ehh.. niestety nie wiedziałam jak co i gdzie. Rzadko odwiedzam fora - tak jakby to jest mój pierwszy raz. Czytałam wiele postów związanych z yuzpe, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć nic związanego z azalia a tą metodą,

Wampirek 

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 23:15 

http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=392

http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=2241

http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=59

:wink:

mada
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 23:31 

Dziękuję.. trudno mi się połapać. Już je studiowałam.. ale widocznie nie dokładnie bądź nie przywiązałam zbyt dużej uwagi.. :wink:

Villemcia 

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 10:39 

no dobra, a ja nie kumam po kiego kwiatka robic metode yozupe?

zaczelas brac 5 dnia cyklu, bralas je caly czas, zrobilas przerwe i byl seks...no i git...
jak bralas te 21 tabl. prawidlowo, to mimo, ze bralas 5 dnia cyklu to bylas w przerwie zabezpieczona...wiec skad panika?????? chyba ze 8 dnia nie zaczelas nowego opakowania, to wtedy metoda awaryjna jest wskazana...

mada
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 13:28 

To są tzw. minitabletki. Jest ich 28 a nie 21 jak normalnie, i bierze się je bez przerwy nie robiąc odstępów. Przestałam je brać po skończeniu blistra - czyli trzy dni przed owym stosunkiem. od dnia w którym przestałam brać tabletki nie jestem zabezpieczona przed zajściem w ciążę - co wynika z ulotki. Krwawienie dostałam podczas zażywania tabletek-jakieś 5 dni przed skończeniem blistra. Wszystko rozchodzi się o te tabletki.. że różnią się od zwykłych antykoncepcyjnych - to są te tabletki które mogą stosować kobiety karmiące piersią, bo nie zatrzymują laktacji. Nie wiem czemu akurat te lekarz mi przepisał ale niestety. Czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czy te oto dziwne tabletki nadają się do metody yuzpe? Dzięki z góry i przepraszam że tak męczę.. same rozumiecie :( .

emileczka 

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 13:44 

było już kilka tematów o metodzie yuzpe (nawet już linki podano) i wymieniono tam tabletki,które się do tej metody nadają.
wniosek jest prosty-te tabletki których nie wymieniono nie nadają się do metody yuzpe.

Villemcia 

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 15:47 

mada, to w takim wypadku nie bylas chroniona...
a w temacie o tej metodzie masz info jakie mozna tabl. stosowac

misiakowa
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 16:27 

mada napisał/a:
Nie wiem czemu akurat te lekarz mi przepisał ale niestety.

pewnie dlatego, że niedawno weszły na rynek ;) Zresztą to i tak bez różnicy.

mada napisał/a:
Czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czy te oto dziwne tabletki nadają się do metody yuzpe?

A ponoć to już oglądałaś-
Cytat:
uż je studiowałam.. ale widocznie nie dokładnie bądź nie przywiązałam zbyt dużej uwagi..

Ręcę opadają :roll:

asiek 

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 17:32 

emileczka napisał/a:

wniosek jest prosty-te tabletki których nie wymieniono nie nadają się do metody yuzpe.

tylko tabletki ktore zawieraja levonorgestrel nadaja sie do metody yuzpe

mada
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Lut, 2009 21:32 

Dzięki Villemcia :) to wiem.. chodziło mi o informację której udzielił'a :P Asiek. Aczkolwiek trochę się zawiodłam pisząc na tym forum. Myślałam,że znajde zrozumienie.. i pomoc. Niestety jak widać po niektórych postach.. nie wszyscy są przyjażnie i pomocnie nastawieni. O tej metodzie wiedziałam dużo. Czytałam wszystkie posty dotyczące yuzpe i juz kiedyś tą metodę stosowałam. Chciałam się tylko dowiedzieć od osób bardziej zorientowanych czy te tabsy też tak działają. Wiem po prostu,że tamte posty są już "wiekowe" i od tamtej pory wyszło wiele nowych tabletek antykoncepcyjnych. Teraz już wiem, że te tabletki się nie nadają i skorzystałam z gravistatu 125. <Wielkie dzięki Asiek:*>

nie koniecznie liczyłam na posty, które służą po to aby mnie ośmieszyc czy coś w tym stylu.. każdy ma prawo być niedoinformowany i chyba po to istnieje to forum aby się doinformować? chyba że się mylę? Więc co do osoby której przeze mnie ręcę opadają, to przepraszam i błagam o wybaczenie. aczkolwiek niestety w żadnym dotychczasowym poście na tym forum nie było żadnej wzmianki o tabletkach azalia i stosowaniu ich do tej metody. a jak już wczesniej ktos zauwazyl jest to w miare nowy lek wiec niekoniecznie musial byc ujęty w: tabletkach ktore nadaja się do tej metody. Wybacz ale dopiero tu i dopiero od asiek'a dowiedziałam się tego na czym mi zależało.

PS. Ja jestem zwykłą prostą dziewczyną, która szukała pomocy. Proszę Was, zebyscie nastepnym razem gdy pojawi sie ktos taki jak ja.. zrozumialy go i nie nabijaly sie ze czegos nie umie znalezc itd. z góry dziękuję.. bo ja niestety nie miło się poczułam :| , Pozdrawiam i dzięki za wszystko.

Villemcia 

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 21:29 

mada, nie tylko Asiek podala Ci odp, bo i wampirek i ja mowilysmy bys przeczytala temat o tabletkach nadajacych sie do tej metody, bo jak wół w pierwszym poscie zanim sa wymienione tabletki, jest dokładnie to samo zdanie które przytoczyła Asiek...wiec nie ma co sie oburzac i zwalac, ze sa nowe, a czytac uwaznie....

Balbinka
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 22:29 

mada, rozumiem, że na początku łatwo się tu zgubić, bo do tej pory sama dalej wściekam się na szukajkę jak nie mogę czegoś znaleźć :) Ale akurat informacje na temat yuzpe było łatwo znaleźć, bo sama kiedyś szukałam (na szczęście z ciekawości, a nie z konieczności ;) )

Jaaaaaaaaaaaaaa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 12 Lut, 2009 22:54 

witam wszystkich! chciala bym zmienic temet i mam nadzieje ze nikt siiem nie pogniewa. chciala bym wiedziec jakie sa skutki notorycznej metody opisanej w temacie. czyli czy moga wystpapic jakies choroby itp?:) pzdrawiam serdecznie:*

Odpowiedz do tematu