noemcia
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 21:26
Ratunku!
hey, moze to glupie, ale sie denerwuje troche, od stycznia biore Microgynon, w niedziele tydzien temu mialam 1 tabletke z nowego opakowania, z piatku na sobote nocowalam u faceta, w piatek wzielam tabletke, przed chwila zadzwonil tel ze mam wziac tabletke, patrze a tu sobota nie wzieta, wiec szybko lyknelam dwie. po czym zorietowalam sie ze wzielam sobote z drugiej strony opakowania, czyli wzielam o 1 tabletke za duzo. co mam teraz zrobic ? czy moge wczesniej zakonczyc opakowanie? mam nie robic przerwy ? czy teraz mam ja zrobic ? mozecie mi doradzic? prosze. Pozdrawiam
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 22:25
a ulotka co na to?wystarczyłoby spokojnie poczytać ze zrozumieniem i wszystko byś znalazła.
wzięłaś dwie na raz to trudno,nic się nie stało-skończ opakowanie dzień wcześniej i zrób normalnie 7 dni przerwy.
Hej. Mam pytanie, otóż jestem w trakcie 1 opakowania pigułek i od 2 dni czasami odczuwam silny ból w podbrzuszu (skurcze jak na okres dosyć silne) a do końca opakowania zostało 5 tabletek. Pigułki zaczęłam brać gdy dostałam okres po 1,5 miesiąca od poprzedniego (powodem były właśnie zaburzenia hormonalne). Gdy wzięłam 1 tabletkę, to okres zniknął. Nie wiem, czy te bóle mogą być związane z nadchodzącym okresem, czy jak?:P
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie dotyczące działania tabletek:>
Gdy zaczęłam je brać wiedziałam, że tabletki należy wziąć w 1 dniu krwawienia, lecz na początku miałam lekkie plamienie. Pigułkę wzięłam jakoś 5 dnia, gdy plamienie lekko się wzmocniło. Zrobiłam tak, gdyż w mojej sytuacji ciężko było stwierdzić 1 dzień 'normalnej miesiączki':P Na drugi dzień mój 'okres' zniknął. Pojawił się w 4 dzień 7-dniowej przerwy. Przez cały czas dodatkowo zabezpieczaliśmy się prezerwatywą, bo nie wiem czy w takiej sytuacji mogłam zaufać już pigułkom.
Wczoraj wzięłam 6 tabletkę z drugiego opakowania (wszystkie biorę o stałej porze). Pół godz wcześniej kochałam się z chłopakiem - już bez prezerwatywy. Myślę, że w mojej sytuacji przy 2 blistrze jestem już zabezpieczona?
pomaranczka, nawet jeśli I opakowanie było nie do końca zabezpieczone (wzięlaś I tabletkę 5 dnia), to od drugiego opakowania już na pewno jest ok, jeśli faktycznie bierzesz zgodnie z ulotką
karolina920 [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Lis, 2010 11:51
Po jakim czasie może dochodzić w mnie ?:P
Cześc mam pytanie,sa to moje pierwsze w życiu tabletki , są to microgynon 21 .Chciałam sie zapytac po jakim czasie moge sie kochać (bez prezerwatyw) tak aby mój chłopak mógł dochodzic w mnie
karolina920, jeśli weźmiesz 2-5 dnia okresu, to trzeba sie zabezpieczac 7 dni, takze jutro mozesz.
Ciekawe tylko dlaczego ci tak ginekolog kazał.
Setki razy o tym na forum było.
karolina920 [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Lis, 2010 12:08
Dziękuje bardzo
Ja też głupia i nie zapytałam sie doktorki po jakim czasie co , byłam w lekkim szoku bo to pierwsza moja wizyta u ginekolog była xD
jeszcze raz bardzo dziękuje miłego dnia
Wysłany: Czw 04 Lis, 2010 12:14
karolina920 napisał/a:
dzisiaj jest 7 dzień jak je biore , to juz mozna?;>
A ulotkę czytała? Chyba nie, skoro zadaje pytania, na które może wyczytać w niej odpowiedź...
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
hej dziewczyny. dosłownie przed chwilą wróciłam od mojego nowego ginekologa, który nieźle mnie nastraszył. gdy powiedziałam mu,że od roku stosuję M21 (nie mam żadnych skutków ubocznych po nich i mój organizm najlepiej toleruje właśnie te tabletki) złapał się za głowę i kazał jak najszybciej odstawić. powiedział, że to najgorsze tabletki, że po nich mogę mieć problem z zajściem w ciążę, że mają największą ilość hormonów i najlepsze są dla "starszych kobiet po ciąży". ogólnie kazał dobrać te opakowania które mam i przejść np. na Yaz. mój wcześniejszy ginekolog bez problemu przepisywał mi M21 i nie mówił takich rzeczy.. teraz nie wiem komu wierzyć i czy rzeczywiście zmieniać te tabletki. a szczerze mówiąc już się do nich przyzwyczaiłam i nie uśmiecha mi się zaczynanie nowych poszukiwań odpowiednich:/
pozdrawiam i z góry dzIękuje za wypowiedzi o M21, może ktoś ostatnio rozmawiał z lekarzem na ten temat...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum