Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

migrena i tabletki

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
migrena i tabletki
Autor Wiadomość
the_sania
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Cze, 2007 22:26 migrena i tabletki

witam:)
jako,że nie znalazłam tematu w szukajce, to pytam: czy tabletki hormonalne (harmonet) mogą mieć wpływ na migrenę?

Justyce 

Wysłany: Wto 05 Cze, 2007 22:40 

Cytat:
czy tabletki hormonalne (harmonet) mogą mieć wpływ na migrenę?

Tak, mogą - zarówno wywoływać jak i nasilać istniejącą. Ogólnie migreny są przeciwskazaniem do zażywania tabletek.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

clarie
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Cze, 2007 02:10 

Jeżeli chodzi o migrenę. Ja miałam podejrzewaną i to mogło być przeciwwskazaniem. Ważna jest konsultacja z neurologiem, żeby dobrze zdiagnozował migrenę. Czasami mogę to być napięciowe bóle głowy (ja tak mam). Uczulam na przyszłość, bo to może dawać podobne objawy - coś jak urojona migrena 8) spowodowana stresem itd.
A tabletek, jak już pisała Justyce, nie powinno się brać.

Olka 

Wysłany: Sro 06 Cze, 2007 07:49 

Jestem w podobnej sytuacji, też się leczę na migrenę.... hm, tzn. biorę leki na migrenę. Z tym, że u mnie to było tak, że zawsze miałam głowę wrażliwą, tzn. często mnie pobolewała, ale nigdy nie były to prawdziwe ataki migreny. Natomiast po tabsach zdarzały się momenty, kiedy płakałam z bólu i tylko Ketonal forte mi pomagał.
Nie wiem, co to jest, ale te bóle są pawdopodobnie zależne od hormonów (tzn. od spadków ich poziomu w przerwie np.).
Neurolog nie widział wyraźnych przeciwwskazań do tabsów, ale to napewno jest sprawa bardzo indywidualna.

Allegrowe czyszczenie półek, szaf i kosmetyczek. Zapraszam!!! :)

Gugens
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Cze, 2007 22:09 

Tak!Tabletki mają wpływ na migrenę.Ja zaczęłam miewać migreny po tabletkach (mercilon).Takie migreny na maksa: kilkugodzinny ból doprowadzający do płaczu, nadwrażliwość na światło i hałas, wymioty.Na szczęście częstotliwość tych migren była mała ok. 2 razy w roku.

Rosemary 

Wysłany: Czw 07 Cze, 2007 22:30 

Ja miałam na yasmin. Kiedy zmieniłam na mercilon zrobiły się dużo rzadsze.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Olka 

Wysłany: Pią 08 Cze, 2007 13:55 

Bo to chyba też zależy od ilości estrogenu w tabletkach. Bo mi się głównie w przerwach robiły. A wiadomo- w przerwie duży spadek poziomu EE i boli łebek. Teraz biorę Divascan na to i jest lepiej (cała ta "otoczka" też minęła- tzn. uczucie opuchnięcia głowy od środka- a to miałam też często przed braniem tabsów).

Allegrowe czyszczenie półek, szaf i kosmetyczek. Zapraszam!!! :)

ateivs 

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007 11:37 

jestem w identycznej sytuacji jak Olka, kiedyś leczyłam się regularnie właśnie divascanem, ale od jakiś 2 lat poprzestaje na działaniu doraźnym- mig priv, aspirin migrenowy, a dziś ketonal forte bo umieram od momentu otworzenia oczu :(
jestem właśnie w 6 dniu przerwy i na szczęście znalazłam odpowiedź na przyczynę, ech te hormony... ale czego się nie robi :wink:
swoją drogą to i tak w takim stanie można jedynie powiedzieć: "kochanie dzisiaj bardzo boli mnie głowa"... 8) na (nie)szczęście połówek też cierpi na migrenę więc równowaga w przyrodzie zostaje zachowana

Olka 

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007 12:38 

No ja się zastanawiam czy z okazji bólów głowy, które przy Micro mam ostatnio prawie codziennie :| (przy Regulonie były rzadsze zdecydowanie, ale były) , nie zmienić np. na Yasminelle, bo ma małą dawkę EE, a co za tym idzie mniejsze spadki poziomu hormonów itp. itd. Najgorsze, że jak mnie ten ból dopadnie, to mimo Ketonalu forte (chociaż tą migrenową aspirynę może spróbuję? jaki ma skład? tzn. większą dawkę czy jakieś kofeiny czy coś?), cały dzień jestem zdechlak potem.

ateivs 

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007 13:22 

no mi teraz po tym ketonalu teraz ciężko na żołądku i jestem cały czas taka rozbita choć głowa trzeba przyznać-boli troszkę mniej...
niestety nie mam zielonego pojęcia na temat składu tej aspiryny migrenowej, a opakowania całego nie posiadam bo zawsze kupuję na saszetki- jedna ok.1,6 zł zawiera dwie tabletki do rozpuszczenia, polecam

Didoczek 

Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 16:53 

odgrzebałam temat - ostatnio mam straszne bóle głowy. nie jest to jeszcze migrena, ale taki stan migrenopodobny. myślę, że to od tabletek. musze wytrzymać jeszcze półtorej opakowania. tylko nie wiem na co zmieniać.

nie kocha sie za coś lecz pomimo

Zoe 

Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 16:57 

didok, żeby stwierdzic czy to od tabletek to musiałabys robic notatki przez cały cykl włącznie z przerwą a potem iśc z tym do neurologa.

Wiedźma 

Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 18:07 

a jak mocne te bóle głowy są to nawet odstawić :) miałam ostatnio tak samo , odstawiłam na 3 miesiące

Zoe a do neurologa czemu ?? coś pisałaś kiedyś, że jak od tabletek to się nasilają w przerwie ??

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Zoe 

Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 19:48 

jak miałam bóle głowy to mi neurolog kazała robić własnie taki dzienniczek, zeby wyeliminowac tabletki jako przyczynę.
i mówiła coś, ze jak jest od tabletek to sie własnie w przerwie nasilają.
ale w koncu u mnie nie było od tabletek wiec nie zgłebiałam tego tematu.
z uporczywymi bólami głowy jednak, wybrałabym sie do neurologa raczej niz do ginekologa ;)

Wiedźma 

Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 19:55 

Cytat:
z uporczywymi bólami głowy jednak, wybrałabym sie do neurologa raczej niz do ginekologa ;)

oj wiem, wiem z tym, że ja chyba dochodzę do przyczyny ;) stres ;) bo tabletki odstawiłam a i tak dalej boli podobnie czasami ;)

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi