czy tabletki hormonalne (harmonet) mogą mieć wpływ na migrenę?
Tak, mogą - zarówno wywoływać jak i nasilać istniejącą. Ogólnie migreny są przeciwskazaniem do zażywania tabletek.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jeżeli chodzi o migrenę. Ja miałam podejrzewaną i to mogło być przeciwwskazaniem. Ważna jest konsultacja z neurologiem, żeby dobrze zdiagnozował migrenę. Czasami mogę to być napięciowe bóle głowy (ja tak mam). Uczulam na przyszłość, bo to może dawać podobne objawy - coś jak urojona migrena spowodowana stresem itd.
A tabletek, jak już pisała Justyce, nie powinno się brać.
Jestem w podobnej sytuacji, też się leczę na migrenę.... hm, tzn. biorę leki na migrenę. Z tym, że u mnie to było tak, że zawsze miałam głowę wrażliwą, tzn. często mnie pobolewała, ale nigdy nie były to prawdziwe ataki migreny. Natomiast po tabsach zdarzały się momenty, kiedy płakałam z bólu i tylko Ketonal forte mi pomagał.
Nie wiem, co to jest, ale te bóle są pawdopodobnie zależne od hormonów (tzn. od spadków ich poziomu w przerwie np.).
Neurolog nie widział wyraźnych przeciwwskazań do tabsów, ale to napewno jest sprawa bardzo indywidualna.
Tak!Tabletki mają wpływ na migrenę.Ja zaczęłam miewać migreny po tabletkach (mercilon).Takie migreny na maksa: kilkugodzinny ból doprowadzający do płaczu, nadwrażliwość na światło i hałas, wymioty.Na szczęście częstotliwość tych migren była mała ok. 2 razy w roku.
Bo to chyba też zależy od ilości estrogenu w tabletkach. Bo mi się głównie w przerwach robiły. A wiadomo- w przerwie duży spadek poziomu EE i boli łebek. Teraz biorę Divascan na to i jest lepiej (cała ta "otoczka" też minęła- tzn. uczucie opuchnięcia głowy od środka- a to miałam też często przed braniem tabsów).
jestem w identycznej sytuacji jak Olka, kiedyś leczyłam się regularnie właśnie divascanem, ale od jakiś 2 lat poprzestaje na działaniu doraźnym- mig priv, aspirin migrenowy, a dziś ketonal forte bo umieram od momentu otworzenia oczu
jestem właśnie w 6 dniu przerwy i na szczęście znalazłam odpowiedź na przyczynę, ech te hormony... ale czego się nie robi
swoją drogą to i tak w takim stanie można jedynie powiedzieć: "kochanie dzisiaj bardzo boli mnie głowa"... na (nie)szczęście połówek też cierpi na migrenę więc równowaga w przyrodzie zostaje zachowana
_________________ i zapomnij że jesteś gdy mówisz że kochasz
No ja się zastanawiam czy z okazji bólów głowy, które przy Micro mam ostatnio prawie codziennie (przy Regulonie były rzadsze zdecydowanie, ale były) , nie zmienić np. na Yasminelle, bo ma małą dawkę EE, a co za tym idzie mniejsze spadki poziomu hormonów itp. itd. Najgorsze, że jak mnie ten ból dopadnie, to mimo Ketonalu forte (chociaż tą migrenową aspirynę może spróbuję? jaki ma skład? tzn. większą dawkę czy jakieś kofeiny czy coś?), cały dzień jestem zdechlak potem.
no mi teraz po tym ketonalu teraz ciężko na żołądku i jestem cały czas taka rozbita choć głowa trzeba przyznać-boli troszkę mniej...
niestety nie mam zielonego pojęcia na temat składu tej aspiryny migrenowej, a opakowania całego nie posiadam bo zawsze kupuję na saszetki- jedna ok.1,6 zł zawiera dwie tabletki do rozpuszczenia, polecam
_________________ i zapomnij że jesteś gdy mówisz że kochasz
odgrzebałam temat - ostatnio mam straszne bóle głowy. nie jest to jeszcze migrena, ale taki stan migrenopodobny. myślę, że to od tabletek. musze wytrzymać jeszcze półtorej opakowania. tylko nie wiem na co zmieniać.
a jak mocne te bóle głowy są to nawet odstawić miałam ostatnio tak samo , odstawiłam na 3 miesiące
Zoe a do neurologa czemu ?? coś pisałaś kiedyś, że jak od tabletek to się nasilają w przerwie ??
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
jak miałam bóle głowy to mi neurolog kazała robić własnie taki dzienniczek, zeby wyeliminowac tabletki jako przyczynę.
i mówiła coś, ze jak jest od tabletek to sie własnie w przerwie nasilają.
ale w koncu u mnie nie było od tabletek wiec nie zgłebiałam tego tematu.
z uporczywymi bólami głowy jednak, wybrałabym sie do neurologa raczej niz do ginekologa
z uporczywymi bólami głowy jednak, wybrałabym sie do neurologa raczej niz do ginekologa
oj wiem, wiem z tym, że ja chyba dochodzę do przyczyny stres bo tabletki odstawiłam a i tak dalej boli podobnie czasami
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum