mój facet na iPlusa, przyjaciółka też i mówią, że ciulowy net z tego jest...poza tym mój płaci normalnie niby 60 zł za neta miesięcznie, a ostatnio mu przyszedł jakiś rachunek n 130 zł - nie wiadomo czemu bo nie zmieniał transfera ani nic
_________________ nie kupuję więcej niż mogę zjeść
nie kupuję więcej niż mogę zużyć
ja będę mieszkać w Rzeszowie, więc nie takie małe miasto. Podejrzewam że z zasięgiem nie będzie problemów. Ale kompletnie nie wiem jaki internet wziąć, jaki limit transferu itd. a często i długo siedzę przed kompem.
ja właśnie potrzebuję neta do sprawnego poruszania się po stronkach (żeby nie mulił), szybko otwierał pocztę (jak wzięłam iPlusa od faceta to otwierała mi się, bez bani 20 minut ), no i żeby czasem coś oglądnąć na youtube
_________________ nie kupuję więcej niż mogę zjeść
nie kupuję więcej niż mogę zużyć
Nie polecam mobilnego internetu! Polska jest jeszcze w szalonych latach 90 w porównaniu z usługami telekomunikacyjnymi w innych krajach. Era Plus i Orange to dno, Play ma minimalnie lepszą ofertę. Weźmy pod uwagę Blueconnect Ery:
- aktywacja 1pln - za modem.
- abonament 49/mc.
- limit transferu - 300mb = ok 500 oświeżeń strony lub 100 2min filmów na youtube lub 50 mp3.
- abonament 2 lata.
- szybkość: w CENTRACH dużych miast ok, ja mieszkam w jednej z dzielnic 3miasta i zasięgu 3G brak.
dla porównania oferta UPC:
- 64 pln abonament;
- żadnych limitów transferów
- umowa 10/12mies (nie wiem jak teraz)
- nieograniczona liczba komputerów (można postawić sobie router i mieć net bezprzewodowy w całym domu)
- szybkość 8x większa jak dla najlepszego BC.
Nie jestem żadnym przedstawicielem UPC, po prostu kiedyś wkopałam się w taką umowę z Erą.. :/
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Ja mam internet z iPlusa i wcale nie jest taki wolny. Ale fakt, abonament płacę 60 zł i mam do wykorzystania 1GB (teraz w nowej ofercie jest chyba dwa za tę cenę) i nie wystarcza mi na miesiąc. Muszę zwiększać transfer. Umowa na dwa lata.
W drugim laptopie mam internet z sieci Play i jest równie dobry. Tylko na dzień dzisiejszy ma gorszy zasięg niż np.Plus, ale to zapewne kwestia czasu. W dużych miastach nie ma problemu. Dużym plusem jest to, że nie ma żadnej umowy (z umową chyba też jest opcja), net jest na kartę. Są róże doładowania. Za kwotę 30zł doładowanie jest na miesiąc i do wykorzystania 2GB, za 50zł - 4GB (na dwa miesiące). Oczywiście, jeśli się nie wykorzysta, to nie przepada tylko sumuje.
Porównując internet z Plusa i Play, to wygrywa Play. Ale jeszcze przez pół roku mam umowę z Plusem. Potem również się przenoszę Play.
agnieszka82, a zauważyłaś taki drobny szczegół, jakim jest to, że UPC NIE JEST mobilnym internetem tylko kablowym i nie możesz go ze sobą zabrać PRAWIE WSZĘDZIE?
Nauczcie się w końcu, że mobilny internet jaki oferuje Era, Orange, Plus czy Play nie służy do ściągania muzyki, filmów, czegokolwiek dużego tylko do PRZEGLĄDANIA STRON INTERNETOWYCH.
Jak chcecie ściągać niewiadomo jakie ilości danych - to do tego służy internet kablowy, względnie radiowy przez WiFi/WiMAX a nie GPRS/UMTS/HSDPA!
Tak więc nie porównujcie internetu kablowego (jakim jest UPC, TPSA, Netia, Multimedia) do internetu mobilnego (który jak zresztą sama nazwa wskazuje - jest mobilny, więc można go zabrać wszędzie)
Błagam, jak czegoś nie rozróżniacie to zwyczajnie nie zabierajcie głosy...
To tak jakbyście zaczęły porównywać Nokie 3310 do iPhona, że N3310 nie potrafi odtwarzać filmów a iPhone potrafi...
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
a ja mam z iPlusem najgorsze doswiadczenia.
mieszkałam w Słupsku ponad 6 miesiecy w zeszłym roku, jedna z koleżanek miała właśnie net w Plusie.
i nie mogła z niego własciwie korzystać...
otwierając stronę moznabyło sobie spokojnie isc zrobić herbaty, a wysłanie maila to jakieś 30 min.
a Słupsk to nie jest zadupie w lesie, tylko spore miasto, blisko morza, gdzie w sezonie letnim sporo osob zabierało ze sobą laptopy.
ja jeździłam ze swoim kompem na rynek, gdzie był hot spot, bo ten iPlus to był koszmar.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Konrad... Wykładam na wydz. ETI (elektroniki telekomunikacji i informatyki) i myślę że mniej więcej potrafię powiedzieć gdzie tkwi różnica... Nie chcę tu się licytować 'kto wie więcej' albo 'kto się lepiej zna na komputerach', to nie jest elektroda.pl... Po prostu się mądrz.
Panie zastanawiają się czy wyjeżdżając na studia nie wziąć ze sobą mobilnego internetu, który de facto będą używały na stancji. No to chcę im uświadomić jaka jest różnica użytkowa między jednym a drugim. Na uczelniach, w knajpach, bibliotekach zazwyczaj jest ołpen łajfaj, więc nie ma sensu szarpać się na iPlusa czy innego BC, tylko zainwestować w porządne łącze w domu. Taka moja opinia.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum