Wczoraj rano jak się obudziłam to miałam już okres (po północy jeszcze go nie miałam), pierwsza tabletke antykoncepcyjna wzielam gdzies o 9 rano ale mi nie pasuje przyjmowanie tabletek rano tylko wieczorem i moje pytanie jest takie czy np dzisiaj mogę ja wziać gdzies wieczorem czy lepiej sukcesywnie przesuwac przyjmowanie tabletek o godzine czy dwie. Mam takie obawy ze wzgledu ze to by byla dopiero moja druga tabletka z pierwszego opakowania bo gdybym juz wczesniej przyjmowala tabletki to bez problemu bym wziela ja pozniej.
A tak na przyszlosc, powiedzmy ze np okres dostane w nocy o godz 3 czy 4 to mam tabletke wziac rano czy gdzies do poludnia czy moge poczekac do wieczora?
magnifique [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009 08:06
Na ulotce pisze, że chodzi o pierwszy dzień okresu, a nie parę pierwszych godzin od czasu dostania okresu.
Poza tym w ulotce pisze, że stuketeczność obniża się, jeśli zarzyje sie tabletkę miedzy 2-5 dniem i trzeba sie 7 dni zabezpieczać.
I to samo dotyczy np NuvaRingów.
Byłam pewna, że można poczekać, np do popołudnia albo wieczora. Robiłam tak.
Niech ktoś jeszcze powie, że mam rację...
lena190 [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009 08:11
Zasada jest taka, aby tabletkę przyjąć w pierwszym dniu krwawienia. Nie ważne o której, liczy się to aby zdążyć w ciągu 24h
Zuzanna, jesli teraz chcesz zmienic godzine przyjmowania tabletki, najlepiej bedzie jesli poczekasz do nasteonego cyklu i wtedy zmienisz od razu, przy pierwszej tabletce. Nic sobie sukcesywnie nie przesuwaj.
_________________ What would you do if you were not afraid?
anecia514 [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Sty, 2010 10:24
wie ktos moze gdzie mozna kupic tabex bez recepty w gdansku??bardzooo prosze o odpowiedz potrzebuje tych tabletek
Mam pytanko, niedawno zapisałam się na te forum, bardzo Was proszę o pomoc. Na dniach mam dostać miesiączkę, niestety "na dniach", ponieważ jest nie regularna i mam wziąść swoją pierwszą tabletkę antykoncepcyjną(Novynette). A tak poza tym mam 22 lata jakby to miało komuś pomóc w ocenie mojego problemu. Mam nadzieje że okres mi się trochę bardziej ureguluje i że poprawi mi się cera, ponieważ mam z nią czasami duże problemy, oczywiści echodzi mi o trądzik młodzieńczy. I właśnie takie jest moje pytanko, po jakim czasie powinna poprawić się cera, wiem że to jest uzależnione od cery, ale tak mniej więcej chciałabym wiedzieć, ponieważ jestem troszkę niecierpliwa. Bardzo Was proszę o pomoc. Z góry dzięki
[ Dodano: Pią 22 Sty, 2010 17:26 ]
Jeśli chodzi o TABEX to może przejdz się do apteki i zapytaj sie czy jest mozliwość aby sprzedali Ci tabletki bo czasem jest tak ze ktos ma zapisane na recepcie wiecej opakowań ale nie ma kasy wiec bierze np. jedno. Mojej mamie tak sie udało kupic te tabletki tylko ze u mnie w miescie (okolice Wrocławia), ale moze i Tobie sie uda
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 426 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 17:35
sher napisał/a:
po jakim czasie powinna poprawić się cera, wiem że to jest uzależnione od cery
Wcale nie musi, może się poprawić, może pogorszyć, a może zostać jak jest.
I nie pisz w iluś postach tego samego
sher [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 20:16
Czarownica napisał/a:
sher napisał/a:
po jakim czasie powinna poprawić się cera, wiem że to jest uzależnione od cery
Wcale nie musi, może się poprawić, może pogorszyć, a może zostać jak jest.
I nie pisz w iluś postach tego samego
Chciałam się tylko w miarę szybko dowiedzieć, a ze na tamtym temacie dawno się nikt nie odzywał (zauważyłam jak już wysłałam) to stwierdziłam ze napisze gdzieś gdzie są świeże odpowiedzi. A poza tym wiem, ze może się pogorszyć cera albo zostać bez zmian ale ja się pytałam tych osób co miały podobny problem jak ja albo wiedza coś na ten temat i będą mogły mi napisać jak one to przeszły żebym wiedziała orientacyjnie, chyba po to są fora, co nie?!?! Dzięki
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 20:20
ale co Ci przyjdzie z tego,że u 5 osób cera się poprawiła,u 10 pogorszyła a u 1 została taka sama?nie da się powiedzieć,że skoro statystycznej większości się pogorszyła to i Ty masz większe szanse na pogorszenie.to tak nie działa.przekonasz się jak sama weźmiesz,innej opcji nie ma.
pomijając fakt,że tabletki mają zabezpieczać przed ciążą a nie poprawiać cerę,powiększać biust czy jeszcze inne cuda sprawiać.na problemy z cerą to wizyta u kosmetyczki albo dermatologa a nie tabletki antykoncepcyjne.
Ostatnio zmieniony przez emileczka Pią 22 Sty, 2010 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum