Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

nadzieja na liberalizację prawa...

Poprzedni temat «» Następny temat
nadzieja na liberalizację prawa...

Czy jesteś zwolenniczką/zwolennikiem liberalizacji prawa?
Tak
88%
 88%  [ 8 ]
Nie
11%
 11%  [ 1 ]
Głosowań: 9
Wszystkich Głosów: 9

Autor Wiadomość
magribi 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 13:06 nadzieja na liberalizację prawa...

Kilka dni temu została podana informacje, iż rząd przewiduje liberalizację prawa narkotykowego. Z informacji, do których udało mi się dotrzeć niewiele wynika - prokuratura będzie mogła odstąpić od ścigania... Może w końcu policja zamiast uganiać się za ludźmi z blantem w kieszeni zajmie się tymi, co sprzedają świństwa z domieszkami.

http://www.tokfm.pl/Tokfm...berlizacje.html

Druga rzecz to odbywająca się dzisiaj debata nad turystyką aborcyjną. Wiadomym jest, że aborcje są wykonywane w Polsce i w warunkach uwłaczających pacjentką ale oficjalnie jest zakaz i KK oraz prawica mogą się szczycić restrykcyjnym prawem. Lepszym pomysłem okazuje się wykonanie zabiegu legalnie, za granicą.

Cieszy mnie, że w końcu zaczynają się oficjalne, rządowe dyskusje dotyczące tych spraw. Jak jednak oceniacie szanse tych ustaw? Myślicie że rząd łaskawie pozwoli swoim obywatelom decydować o sobie?

Chciałam zadać pytanie "Czy chcesz aby rząd uznał Cie za osobę myślącą i pozwolił samodzielnie podejmować decyzje o sobie" ale stwierdziłam że nie będę brać przykładu z Pospieszalskiego :twisted:

Botica 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 15:13 

Osobiscie jestem anarchistka i uwazam, ze wszelkie zakazy i nakazy nalozone przez panstwo sa bezsensowne, poczynajac od koniecznosci posiadania dowodow osobistych, poprzez uzywanie srodkow oduzajacych, po obowiazkowe ubezpieczenie spoleczne i nakaz placenia podatkow od wartosci dodanych.Wyznaje zasade, ze "Rob jak uwazasz, uwazaj jak robisz", czyli kazdy decyje sam o sobie i wie, co jest dla niego najlepsze. Jednak polityka Polski jest zupelnie odwrotna - nakladane sa coraz wysze podatki, oplaty, skladki zus, jest restrykcyjne prawo budowalne, a wolnego rynku nie ma nawet w teorii (leki, energia elektryczna, paliwa, zboza itp - wszytsko jest sterowane). Slowem - komuna pelna geba. Z tego tez powodu wydaje mi sie, ze nie ma co w najblizszym czasie liczyc na liberalizacje prawa.

Jedyna szansa dla narkotykow miekkich sa potencjalne przychody z ewentualnej sprzedazy i opodatkowanie. W perspektywnie rosnacego zadluzenia rzad bedzie sie lapal kazdej mozliwosci zwiekszenia przychodzow, wiec calkiem mozliwe, ze trawa i inne rozweselacze zostana zalegalizowane. NAjpierw jednak zostanie - najpewniej - zniesiony obowiazek scigania, bo to jest po prostu dla panstwa za drogie.

Z prawem aborcyjnym nie bylabym jednak tak optymistyczna, poniewaz wyjscie z szarej strefy nie przyniesie panstwu wielkich wymiernych korzysci. Za to posypia sie protesty srodowisk koscielnych. W tym przyapdku skuteczne moga byc naciski firm farmaceutycznych (zagranicznych), ktore produkuja srodki do aborcji farmakologicznej. Jak mowilam jednak - przychody moga sie okazac niewystarczajace w obliczu fali protestow.

Zyczylabym sobie zliberalizowania prawa w kontekscie lekow i narkotykow. Zniesienie obowiazku recept na wiekszosc lekow spowodowalaby spadek cen i otworzenie rynku. Do tego zwiekszlby sie autorytet farmaceuty, ktory teraz jest traktowany jak sprzedawce. W stanach, gdzie dostep do sluzby zdrowia jest odplatny, farmaceuta jest niejako lekarzem pierwszego kontaktu i on decyduje o przypisaniu leku lub o sierowaniu na dalsze badania. Tymczasem we Francji farmaceuta jest sprowadzony do roli zielarza, ktoremu mozna przyniesc koszyk z grzybami i okresla, czy sa zdatne do jedzenia, a jednoczesnie ma obowiazek sprzadazy lekow bez weryfikacji.

Do tego zwiekszy sie kultura palnia ziola - kto palil bedzie palil nadal, a kto nie - ten nie. Trawa ze sklepu bedzie po prostu normalnymi kwiatkami konopii, a nie zielona herbata z rozpuszczalnikiem. Ograniczony zostanie za to naplyw taniego haszu z Maroka i Tunezji, ktory robi dziury na bani, wypala pluca i uszkadza wzrok. Slyszalam tez, ze niektore dopalacze to calkiem wesole swinstwa, jednak z marokanskim haszem to po prostu mialam do czynienia i mowie stanowcze nie.

Nie chce tez byc zle zrozumiana - nie jestem zwolennikiem aborcji i nie wydaje mi sie, zebym kiedykowliek sie na to zdecydowala. Mysle, ze to jest niewlasciwie. Nie jestem takze wielkim zwolennikiem jarania i ssam kwasu na sniadanie. Nie faszeruje sie antybiotykami ani nie wpycham sobie 3 nuva ringow na raz, chociaz mam je dostepne bez recepty. Po prostu uwazam, ze kazdy kazdy powinien decydowac za siebie.

Linka 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 16:39 

Ja generalnie nie będę się rozpisywać, bo agnieszka82 bardzo fajnie wszystko napisała.
Tyle tylko, że ja bardzo życzyłabym sobie liberalizacji prawa aborcyjnego, żeby była nad tym jakaś kontrola, żeby wszystko to działo się w ludzkich warunkach.......ale....
agnieszka82 napisał/a:
- przychody moga sie okazac niewystarczajace w obliczu fali protestow.

Po tym co działo się pod krzyżem aż strach się bać co by się tu działo gdyby było głosowanie w takiej sprawie.....już nie wspominam o ogólnokrajowym referendum.....bo wydaje mi się, że większość mieszkańców głosowałaby za złagodzeniem ustawy antyaborcyjnej, natomiast co do sprawy posiadania przy sobie małej ilości narkotyków sprawa już chyba nie przeszłaby tak gładko.

Jeszcze tylko się zastanawiam, z tym posiadaniem, to obejmuje wszelakiego rodzaju narkotyki?

magribi 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 17:47 

Cytat:
nie jestem zwolennikiem aborcji

Nie znam nikogo kto byłby zwolennikiem aborcji. Nikt przy zdrowych zmysłach chyba nie jest. Natomiast bycie zwolennikiem/zwolenniczką legalizacji aborcji czyli wprowadzenia świeckiego, utylitarystycznego prawa to zupełne inna sprawa. I oddzielenie państwa od kościoła, prawo do wykonania zabiegu nie oznacza nakazu :roll: więc apele i ubolewania KK są irracjonalna, bo skoro (jak twierdzą) 90% społeczeństwa jest kato to po co zakaz skoro i tak prawie nie ma zainteresowanych. (i tu się hipokryzja ów instytucji ujawnia). Niech sobie protestują, jeśli nie poproszą o zgodę na manifestacje mandaty za zakłócanie porządku. Myślę że akcja krzyż zniechęciła ludzi do politycznych działań KK, i że łatwiej będzie olewać ich agresywną politykę. Choć macie rację, na razie to kosztowna zabawa. (może jeśli by obrońców obciążyć kosztami inni nie brali by przykładu)

Co do posiadania, myślę obejmowało by tzw lekkie narkotyki.

Cytat:
uwazam, ze wszelkie zakazy i nakazy nalozone przez panstwo sa bezsensowne, poczynajac od koniecznosci posiadania dowodow osobistych, poprzez uzywanie srodkow oduzajacych, po obowiazkowe ubezpieczenie spoleczne i nakaz placenia podatkow od wartosci dodanych.

grubo. :wink: ja uważam, że jednak jakieś prawa muszą obowiązywać. ale muszą one być racjonalne.

ateivs 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 18:34 

magribi, dobrze, że poruszyłaś ten temat. miałam przyjemność brania udziału w dzisiejszym spotkaniu w sejmie. kto słuchał transmisji na żywo w tokfm mógł mnie nawet usłyszeć :wink:
bardzo pouczające spotkanie z lekarzami z całej Europy, którzy opowiadali o Polkach poszukujących u nich pomocy. Organizacje kobiece szacują, że rocznie w Polsce dokonywanych jest nawet 150 tys. zabiegów. Polecam skróconą relację z konferencji
http://www.gazetaprawna.p...jnej_polek.html

Prawo do aborcji musi być jednak poprzedzone rzetelną, niezindoktrynowaną edukacją seksualną, o czym My, użytkowniczki tego forum wiemy doskonale. Jestem zagorzałą zwolenniczką prawa do wyboru.

magribi 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2010 11:20 

ateivs - mnie bardzo cieszy fakt, że w końcu podjęto tren temat w jakiejś publicznej dyskusji (podobnie jak w sprawie narkotyków) ale, jako uczestniczka dyskusji, proszę powiedz jak myślisz - czy jest szansa na znormalizowanie prawa aborcyjnego w Polsce? Brałam udział w podobnych dyskusjach dotyczących równouprawnienia ze względu na płeć czy orientację seksualną, powstało wiele rekomendacji i jak na razie na tym koniec. (podejrzewam że SZP Radziszewska dołożyła to do swoich przepastnych szaf) teraz sytuacja jest trochę lepsza, chociażby przez zmianę Rzecznika Praw Obywatelskich, poprzedni był totalną porażką. Nie wiem, chyba powoli tracę nadzieję na normalność w tym kraju...

ateivs 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2010 17:30 

magribi, niestety chyba nie ma co na to liczyć. Problemem jest to, że większość posłów boi się ruszania tego tematu, a sami posłowie SLD niewiele są w stanie zdziałać. Na wysłuchaniu, oprócz Balickiego (który był współorganizatorem) była tylko Piekarska, i dwie posłanki PO- w tym Joanna Mucha. Padło wiele propozycji. Na przykład w Kanadzie nie istnieją żadne regulacje dotyczące prawa do aborcji, jest to zabieg traktowany jak każdy inny zabieg medyczny. Z kolei w ustawie brytyjskiej nie ma mowy o aborcji ze względów społecznych, są wymieniane jedynie względy medyczne. Przedstawicielka BPAS (organizacji pro choice) powiedziała jednak, że zazwyczaj kwestie społeczne podciągane są pod względy medyczne, ponieważ stan zdrowia kobiety po urodzeniu niechcianego dziecka może się znacznie pogorszyć (głównie chodzi o zdrowie psychiczne, ale nie tylko). Dlatego de facto zabiegi wynikające z przesłanek społecznych są wykonywane.
Balicki stwierdził, że jeśli jest ustawa to trzeba ją zastąpić inną, nie można zostawić luki. Rekomendacji było mnóstwa, jednak nie widać poważnego zainteresowania ze strony środowisk politycznych, które są w stanie realnie kreować obowiązujący stan prawny. Strach przed coraz bardziej fanatyzującym kościołem jest silniejszy. Smutne to, ale ja nie mam póki co żadnych złudzeń, że mogłoby być inaczej.

Przełomem w sprawie tzw. "polityki narkotykowej" jest fakt zaprzestania penalizacji osób posiadających przy sobie niewielkie ilości narkotyków. Tu światełko w tunelu jednak jest.

magribi 

Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 09:20 

http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html

na razie obiecują... Zobaczymy
Nie tryskam optymizmem, ale coś zaczyna się dziać.

misia 

Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 10:16 

Wszystko ładnie i pięknie, ale czy Napieralski nie zostanie zjedzony przez swoich "kolegów"?
Pomimo, że szanse na liberyzację są jakie są to mam małą nadzieję, że w końcu coś zacznie się zmieniać. Ba, jakby było tego mało jeśli Napieralski utrzyma się w swoich poglądach i pomysłach to życzyłabym mu aby wygrał następną kadencję ;)

magribi 

Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010 19:17 

Właśnie wróciliśmy z Pragi, niedawno oficjalnie zalegalizowano tam posiadanie no i muszę przyznać, że marihuana łagodzi obyczaje :wink: (wiem, że nic nowego, wszyscy od zawsze wiedzą ale się po raz kolejny potwierdziło :wink: ) Mili spokojni ludzie w knajpkach, zero agresji, jakiegoś niewłaściwego zachowania. piękna sprawa i piękny zapach wokół. nie wspominając już o biznesie który dzięki temu robią - akcesoria w każdym sklepie z pamiątkami gdzie najzwyklejsza lufka kosztuje 40 koron.

Wiem, Napieralski dużo gada, ale dobrze że chociaż zaczyna się głośno na ten temat mówić. Może akcja z krzyżem osłabi terroryzująca nas mafię.

kota 

Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010 20:56 

margbi, mialam takie same spostrzezenia jak wrocilam z pragi :)
ale o 40 koronach za lufke nie wiedzialam :shock: to ja tam biznes pojade robic :lol:

mi sie bardzo podoba polityka Hiszpani i innych pastw w ktorym mozesz miec kilka krzaczkow (3-5). kto chce ten jara- przynajmniej samosiejke, kto nie chce nie jara,a kto chce sprobowac to pewnie ma kumpla z krzaczkiem a nie pali nie wiadomo co z ulicy.

Odpowiedz do tematu