Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

nauki przedmałżenskie

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Justyce
Pon 02 Sie, 2010 10:21
nauki przedmałżenskie
Autor Wiadomość
destiny 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 19:54 nauki przedmałżenskie

jak wyglada "zaliczenie" tych nauk, gdy rezygnujemy z ich realizacji w szkole sredniej i chcemy zrobic je tuz przed slubem? sa jakies spotkania, czegos trzeba sie uczyc? :? bo nie wiem czy warto sie umeczyc na religii i napisac jakas glupia prace na zadany temat i miec zaliczone, czy to olac, uczyc sie do matury, i martwic sie przed slubem? :?
Ostatnio zmieniony przez Guzik Wto 26 Lip, 2011 09:58, w całości zmieniany 1 raz  

Verena 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 19:58 

Hmm... a przypadkiem nie jest tak, że te nauki mają coś w rodzaju daty wazności? Bo ja właśnie tak słyszałam...
A jeśli chodzi o takie nauki poza lekcjami religii, to owszem, parafie organizują coś takiego co jakiś czas, można chyba też próbowac umówić sie na nauki indywidualne, ale to zależy od księdza, od parafii, bla bla bla... ;)

Wietrzenie szafy ;)

Sklepik wika.net.pl - dzieciowe różności

destiny 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 20:08 

no dobra, ale jak to wyglada? :) nie zdziwilabym sie gdyby kazali uczyc sie na pamiec jakis formul i zaliczac...

Verena 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 20:10 

łazisz an cykl spotkań, raz w tygodniu, zaliczenia "za obecność", trwa to koło 2 miesięcy
można zaliczyć w weekend ponoć, ale dokąłdnie nei wiem co i jak
+ zdaje się wizyta w poradni małżeńskiej

Wietrzenie szafy ;)

loona
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 20:20 

co do nauk to ja miałam w maturalnej klasie i warto było. Praktycznie nic nie robilismy (żadnych referatów ani nic w tym stylu), tylko takie luźne pogawędki z księdzem, zupełnie bezstresowo było. Nie sądze by miały jakąś date ważności bo na otrzymanym świadectwie nie ma nic na temat takiej daty. Jeśli masz ok księdza, to warto zaliczyc teraz i mieć spokój a jak trzeba cos zaliczać to już chyba łatwiej przed ślubem w kościele. Z tego co wiem to na takich naukach, głównie sie słucha a jakieś testy sa jeśli ksiądz prowadzący sobie tego zazyczy, więc różnie może być.
Ciekawi mnie jedna kwestia. Co w przypadku gdy jedna ze stron ma takie nauki za soba a druga nie?? Chodza razem na nauki przed ślubem , czy tylko ta osoba, która nie ma chodzi??

Verena 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 20:29 

loona napisał/a:
Nie sądze by miały jakąś date ważności bo na otrzymanym świadectwie nie ma nic na temat takiej daty.

Wiesz, ja sie nie będę spierać. tak nam powiedział nasz xionc w klasie maturalnej jak był pomysł, żeby przeprowadził z nami te nauki. Że niby rok po naukach trza by było się chajtać, bo inaczej cały interes przepada..... Aczkolwiek nie wykluczam, że powiedział tak, żeby nas zniechęcić, bo mu się nie chcialo albo coś w ten deseń.....

Wietrzenie szafy ;)

pszczolica 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 20:32 

Też miałam w maturalnej klasie nauki przedmałżeńskie w ramach religii. Nie musielismy nic robić, żadnych prac, sprawdzianów itp. Z tym, że nie otrzymałam świadectwa za nieobecności, ale to inna sprawa:P :twisted:
Co do ważności:z tego co słyszałam, księża różnie podchodzą do świadectw zdobytych w parafiach innych niż ta, do której się nalezy, tzn. jak chodzisz do lo w innym mieście. Mogą czegoś takiego nie uznać i wtedy chodzisz na kurs organizowany w swojej parafii albo nauki indywidualne, ale, jak pisała Witch, trzeba się umówić.
Whatever gods may be
That no life lives forever

marcia84 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 20:37 

Z tego co ja wiem, to jeśli jedna połówka ma a druga nie, to tak jakby ich nie było. u nas tak jest i jak pytałam ksiedza to oboje mamy chodzić niby.

to sa około 2-3 miesiąe- najczęściej w weekendy - u nas podobno po mszy wieczorowej w niedzielę. są to spotkania z księdzem, taka nauka - raz jest też sobno dla kobiet osobno dla mężczyzn, a rszta parami. jest też wizyta w poradni albo spotkanie z takim kims z poradni małżeńskiej i jedno spotkanie z seksuologiem (ale znajomi mieli na przykład zajęcia z panią 70 letnią i średnio było na czasie to co ona mówiła). ale pewnie co parafia to inaczej to jest.
a ogólnie to sa nauki jak to siię razem żyje, po co się pobiera, kim dla Ciebie powinna byc ta druga połówka, o tym że nie powinno się być za aborcja, o tym że jesteśmy stworzone aby rodzić dzieci, żebyśmy brały jeśli Bóg nas nimi obdarza, o naturalnych metodach planowania rodziny.

można to załatwić szybciej podobno - jeśli na przykład dzidzuś w drodze i chcą szybko ślub z tego powodu.

teraz moja koleżanka chodzi razem z narzeczonym - podpytam ją i napiszę jeszcze.

Kati 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 21:29 

Niestety ważność tych nauk jest ograniczona i wynosi z tego co pamiętam 2 albo 3 lata, jakoś tak...

Verena 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 21:31 

Kati napisał/a:
Niestety ważność tych nauk jest ograniczona i wynosi z tego co pamiętam 2 albo 3 lata, jakoś tak...

No właśnie tego to bym się chętnie dowiedziała, tzn jak jest na pewno.

Wietrzenie szafy ;)

Aguu 

Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 21:37 

Powiem jak to było u nas...

Maciek miał robione w liceum nauki przedmałżeńskie w ramach lekcji religii.
I jak przyszło nam się hajtać okazało się, że jego zaświadczenie jest nieważne. Miało datę bodajże na rok 2000, hajtalim się w 2004. Także 4 lata to napewno za długo.

Na nauki chodziliśmy przez 4 tygodnie, co czwartek. Była to większa grupa, jakieś 10 par chyba.
Każde spotkanie na inny temat - były m.in. filmy poglądowe, np. o aborcji (koszmar, odwracałam wzrok..).
Potem dwa spotkania w poradni planowania rodziny ( :lol: ) - i tu uwaga praktyczna - sza o stosowaniu jakiejkolwiek antykoncepcji oraz o współżyciu przed ślubem - zbesztają Was na czym świat stoi ;) Para przed nami się wygadała i zaświadczenia nie dostała (dostała za to w innej parafii :P )

To chyba tyle :)

moniat
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Mar, 2007 17:37 

no to teraz ja powiem o moich naukach.
na religię w szkole sredniej nie chodziłam bo ksiądz mnie wyrzucił już na początku pierwszej klasy z lekcji,więc dałam sobie spokój :jupi:
gdy poszliśmy do ksiedza przed ślubem,powiedzieliśmy ze slub jest w sierpniu a gościu do nas że w sierpniu to nie da rady bo nauki dopiero zaczynają się w pazdzierniku!!!
no to mój Marecki połozył odpowiednią kwotę pieniężną na stół a ksiądz do tego proboszcz! na to w takim razie on nam da ksiażeczke to poczytamy sobie i bedzie ok...
tak właśnie wyglądałz moje nauki... :mrgreen:

karolka 

Wysłany: Sro 07 Mar, 2007 17:40 

CBA pod dachy kościołów wysłać :jupi: :jupi: :jupi:

Verena 

Wysłany: Sro 07 Mar, 2007 17:49 

moniat, jaki LOL.... :lol: :lol: :lol:
Ale u mojego księdza by nie przeszło- wiecie, on jest z tych uczciwych :)

Wietrzenie szafy ;)

moniat
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Mar, 2007 17:53 

no no.. do czasu.. może za małe sumki mu dają :?: :jupi:

Odpowiedz do tematu