Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Nietrzymanie cyklu

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietrzymanie cyklu
Autor Wiadomość
Magdallena
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 22:31 Nietrzymanie cyklu

Ostatnio moje tabletki przestały trzymać cykl. Plamienia pojawiały się na 3 dni przed tym kiedy powinny, potem był normalny okres. Mam jeszcze wykupione 3 opakowania. Oczywiście martwi mnie ten fakt i z chęcią wybralabym się do ginekologa o tym pogadać i zmienić tabletki jednak w maju mam maturę(dokładnie na tą z matematyki wypada mi pierwszy dzień okresu), więc jakbym miała zmienione tabletki to właśnie na egzaminy wypadałby mi okres przystosowawczy, a co za tym idzie - nudności, zawroty głowy, ból brzucha itp. Nie chciałabym, żeby złe samopoczucie wpłynęło na mój wynik matury. Czy mogę więc brać jeszcze tabletki, które nie trzymają cyklu przez 3 opakowania, a po maturze niezwłocznie wybrać się do gina? Czy to jakoś zaszkodzi mojemu zdrowiu? Poza tym nietrzymaniem, nie mam żadnych dolegliwości.

Szczęściara 

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 22:40 

Magdallena, co to znaczy "ostatnio"? Jeśli to jednorazowy "wybryk", to nie musi oznaczać, że tabletki Ci już nie trzymają cyklu. Jeśli to się powtórzyło już kilka razy, to faktycznie, warto by zmienić tabletki. Z tą maturą to jednak problem, masz rację. Nie wiem, czy bym ryzykowała aż tak. ;) Oprócz dyskomfortu, raczej nic Ci dolegać nie powinno... Możesz to skonsultować z ginekologiem. A nuż Ci podpowie co zrobić. ;)

Gejsza
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 23:29 

Magdallena, zawsze możesz zrobić sobie przerwę w braniu tabletek i wrócić do nowych już po maturach.

Pati 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 19:05 

Magdallena napisał/a:
Czy mogę więc brać jeszcze tabletki, które nie trzymają cyklu przez 3 opakowania, a po maturze niezwłocznie wybrać się do gina? Czy to jakoś zaszkodzi mojemu zdrowiu? Poza tym nietrzymaniem, nie mam żadnych dolegliwości.

Jeśli nie masz żadnych innych niepokojących objawów to to na pewno nie zaszkodzi... Nietrzymanie cyklu jest po prostu niekomfortowe, ale jako tako nie jest szkodliwe. Pigułki działają. Tak więc jak boisz się cokolwiek kombinować to jak najbardziej możesz spróbować przetrzymać jeszcze te 3 cykle.

Kanela 

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 16:51 

Odgrzebuje stary temat, bo chciałam o coś zapytać.
Jeśli yaz, który ma 0,020 mg estrogenu, nie trzymał mi cyklu, to już z góry przesądzone, że wszystkie inne tabletki z taką zawartością też nie będą?

Pati 

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 17:07 

Raczej tak, ale zalezy to też od drugiego składnika. Możesz spróbowac coś o zupełnie innym składzie (czyli Yasminelle odpada) i jesli się okaże że tez nie trzymaja cyklu to wówczas uderzać w większą dawkę EE

Kanela 

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 17:14 

Dziękuję za odpowiedź!

lou888 

Wysłany: Nie 15 Maj, 2011 23:25 

Hej, mi po roku Yaz tez przestal trzymac cykl :/ lekarz zmienil mi na Marvelon ktory tez nic nie zmienil i teraz mam NuvaRing (krazek-ktory ma najmniej hormonow ze wszystkich ww. :/...) ktory tez nie trzyma :( i teraz nie wiem co zaleci lekarz. Plastrow nie chce, zastrzykow tym bardziej ehhh... :(

Justyce 

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 11:42 

lou888, nic dziwnego, że NR nie trzyma, skoro ma najmniej estrogenów - to właśnie one są odpowiedzialne za "trzymanie" cyklu. Spróbuj może z pigułkami trójfazowymi? Zwykle, jeżeli kobiety skarżą się na plamienia, to jeszcze właśnie trójfazówki są dość prawdopodobnym rozwiązaniem. Masz do wyboru parę preparatów: z gestodenem (Milvane), z lewonorgestrelem (Triquilar, Tri-Regol, Trisiston), z octanem norethisteronu (TriNovum) i najnowszy, z dienogestem (Qlaira).
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

lou888 

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 15:02 

No nie wiem wlasnie co robic w srode ide do ginekologa i zobaczymy co zrobi... do tego mam caly czas bole tylko jednego jajnika czy to nie jest wedlug Was dziwne?

Justyce 

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 20:22 

lou888, nie wiem, co z tym bólem, wiadomo każdy przeciągający się ból powinien być sygnałem, że coś jest nie tak - skoro wybierasz się do gina, no to wtedy się okaże.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Nir 

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 15:42 

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo naszły mnie niewielkie wątpliwości. Ostatnio tuż pod koniec blistra dostałam brązowego plamienia, które po kilku dniach zamieniło się w krwawienie. Wiem, że nietrzymanie cyklu nie wpływa na skuteczność antykoncepcji, ale czy powinnam tą przerwe zrobić normalnie, czy na przykład ją skrócić, żeby za pierwszy dzień uznać ten, kiedy wystąpiło krwawienie? Może to być tylko jednorazowe nietrzymanie cyklu?

Zielona 

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 15:50 

Nie zmieniaj nic, ani nie skracaj bierz normalnie i tak jak trzeba zrób przerwę. To może być jednorazowe, jeśli jednak będzie się powtarzać porozmawiaj o tym z lekarzem. Skutki uboczne mogą się czasem pojawiać, niezależnie jak długo już bierze się tabletki.

Nir 

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 20:18 

Miałam ostatnio dość stresujący czas i w tydzień schudłam prawie 5kg, przy czym moja gin mówiła mi, że jeśli zacznę gwałtownie chudnąć albo tyć, to będę mieć problemy z hormonami, może to przez to... Dzięki za odpowiedź :)

Odpowiedz do tematu