Aleksandra
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 13:11
Niskie ciśnienie
Nie widziałam tematu w zupełności poświęconemu temu schorzeniu, więc zakładam.
Macie jakieś pomysły, co zrobić? Jest mi słabo, mam zawroty głowy, jestem senna i nie mam na nic siły. Mam problemy z koncentracją. Ciśnienie oscyluje w granicy 80/60, czasem niżej. Dzisiaj po kawie-siekierze, spacerze kilometerwym i wbiegnięciu po schodach na trzecie piętro miałam ciśnienie 120/70 i wygląda na to, że to szczyt moich możliwości. Nie działa kawa, nie działa dodawanie soli, wysiłek fizyczny wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebny, nie wchodzi w grę, bo w najgorszym dołku ciśnieniowym nie mam siły wstać z łóżka, a o zmuszeniu się do wysiłku fizycznego nawet nie jestem w stanie pomyśleć.
Zmieniłam lekarza, w przyszłym tygodniu pójdę, może coś doradzi. Poprzedni oznajmił, że taki już mój urok i z czasem dolegliwości będą słabsze. Ale co z tego, skoro aktualnie czuję się strasznie i nie mogę normalnie funkcjonować?
bajeczka80 [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 13:25
wydaje mi sie, ze lekarz bedzie wiedział najlepiej
foxy [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 13:38
Aleksandra napisał/a:
Ciśnienie oscyluje w granicy 80/60, czasem niżej
to niedobrze, bo im nizej, tym bardziej niebezpieczniej.
Moj tata i babcia maja problemy z cisnieniem, tata za niskie, babcia odwrotnie.
Lekarz polecal mojemu tacie picie duzo wody, ruch, zwiekszenie soli w diecie, ale on mam problemy z sercem, wiec to juz zupelnie inna sprawa.
Moze to od pogody wlasnie ? Ja od kilku dni sie tak fatalnie czuje, wlasnie przed chwila mierzylam sobie cisnienie i tez mam za niskie. Mam zawroty glowy, jestem ogolnie oslabiona, co chwile sie czyms denerwuje, bez powodu...
Aleksandra, Idz do tego swojego nowego lekarza, napewno pomoze, bo poprzedni chyba naprawde skazal Cie juz na 'wiecznie' niskie cisnienie.
Aleksandra
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 13:48
Z tego, co się orientuję, to lekarze często skazują na wieczne niskie ciśnienie, bo to nie jest klasyfikowane jako choroba do leczenia, chyba że jest poniżej 70/40. Strasznie irytująca sprawa, bo gdyby sami przez kilka miesięcy mieli problem ze wstawaniem z łóżka czy koncentracją, to inaczej by reagowali. Bezpośredniego zagrożenia nie stanowi, więc jaki problem? Czarno widzę weekendowy wyjazd, przecież ja większość pobytu prześpię.
foxy [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 14:10
Aleksandra, widzisz, u mnie na dzien obecny jest tak samo. Do tego mam krawienie- leci ze mnie, jak z kranu, zle sie czuje, cisnienie niskie, pogoda taka newiadomo jaka... ja tez wyjezdzam, ale do wrzesnia i to do pracy, wiec jeszcze gorzej siebie widze w takiej sytuacji..
Jutro lece do lekarza, zobacze, co dzisiaj bedzie dalej, bo na razie, to najchetniej bym sie walnela spac i guzik robila, choc 3h temu wstalam
Aleksandra
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 14:16
Ja tak mam od ponad pół roku, a w ciagu miesiaca sie zaostrzyło. Cała nadzieja w nowym lekarzu. Ale on ma urlop do końca tygodnia.
No ale co ma Ci poradzic na niskie cisnienie? Chcesz brac leki? Ja tez mam ten problem. Tzn. ja mam cisnenie zmienne, ale doskonale wiem co to znaczy spac caly dzien, nie miec na nic sily, miec zawroty glowy po przejsciu szybszym 200 metrow
U mnie naprawde pomaga zmiana diety, picie wiecej plynow i przede wszystkim zmiana trybu zycia - wiecej sportu i aktywnosci na swiezym powietrzu
_________________ What would you do if you were not afraid?
Aleksandra
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 14:50
U mnie to właśnie nie pomaga, Amisu. Zawalam studia, życie prywatne, bo do tego stopnia źle się czuję. Czytam podręcznik i nic nie rozumiem, bo się wyłączam. Po prostu nie jestem w stanie normalnie żyć, a to już jest niezbyt fajne i jednak oczekuję od lekarza pomocy, żebym była w stanie jakoś działać.
Na pewno warto sie skonsultowac, ale tak sobie mysle, ze moze to nie przez cisnienie samo w sobie.
Robilas sobie badania krwi? Mnie wyszedl ostatnio niedobor magnezu i zelaza (swietnie). No i to tez moze miec wplyw. A moze masz jakas infekcje? Albo grzybka w ukladzie pokarmowym etc Przebadaj sie porzadnie
_________________ What would you do if you were not afraid?
Aleksandra
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 14:55
Ano przebadam się, zobaczymy co wyjdzie. Może uda mi się umówić na wizytę jutro do innego lekarza, popytam, poproszę.
Hmm... samo niskie ciśnienie rzeczywiście niekoniecznie powoduje te dolegliwości.
Ja zawsze miałam niskie i zero takich objawów, jak opisujesz.
Też myślę, że warto się przebadać pod innym kątem, choćby morfologię zrób.
ja mam niskie cisnienie, czasem lekarz mnie pyta czy sie dobzre czuje
i nie wydaje mi sie zeby samo niskie cisnienie dawało takie objawy, u mnie bylo tak samo dokladnie przy silnej anemii.
zrob sobie morfologie i poziom zelaza, za wsystko w prywatnej pobieralnie zaplacisz 12 zł chyba, nie potrzebujesz skierowania
i od razu masz opisany wynik - tzn czy w normie czy nie
a jak w normie to i tak jestes krok do przodu bo pierwsze co lekarz zrobi to skieruje cie wlasnie na badania
a tak bedziesz miala gotowe
witaj w klubie, heh... u mnie jeszcze doszły leki, które dodatkowo przymulają, ostatnio przez to zajebałam egzamin i nie poszłam na rozmowę kwalifikacyjną (wstałam punktualnie, ale mialam takie zawroty głowy i czulam sie tak osłabiona, że nawet zimny prysznic nie pomógł i z mokrą głową położyłam się z powrotem spać.....)
grrrrr
_________________ CHLEBA I PRACY DLA WSZYSTKICH!!! SALAMI DLA WYBRANYCH!!!
Aleksandra
Wysłany: Wto 15 Lip, 2008 10:58
Dostałam skierowanie na badania - OB, morfologia, żelazo, magnez, a przede wszystkim TSH. Wyszło, że mam dużo objawów nadczynności tarczycy. Rholna, wyciągnij od lekarza te skierowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum