no wiec dopiero zaczelam swoja kuracje antykoncepcyjna. Wzielam pierwsza tabletke jak radzila mi moja pani ginekolog z poczatkiem okresu. Biore 8 dzien i 8 dzien mam brazowe plamienia. Okres był skromny i to bardzo. Caly czas brazowa wydzielina. Poki co mimo ze jest 8 dzien bola mnie piersi. A tak poza tym wszystko jest ok. Czy to jest normalne? Prosze o szybka odpowiedz... słyszałam ze plamienia moga trwac nawet do 14 dni... ;/
Ostatnio zmieniony przez Justyce Nie 19 Kwi, 2009 12:28, w całości zmieniany 1 raz
Tak, to w pełni normalne... O czym już wielokrotnie na forum było .
Wysłany: Sob 04 Lis, 2006 22:47
plamienia moga trwac az do 3 opakowania tabsow.. moga sie konczyc potem wracac i tak w kolko. piersi tez beda Cie bolaly przez jakis czas. nie masz sie czym przejmowac bo jest ok. i zabezpieczona jestes od 1 tabletki jesli bierzesz je regularnie.
powerstuff_girl [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Lis, 2006 22:48
:)
chciałabym sie jeszcze dowiedziec co ile trzeba robic sobie przerwe w braniu talbetek.. jesli wogole trzeba... bo ostatnio czytalam cos o tym ze nalezy odstawiac przynajmniej na miesiac co pol roku? czy to prawda?
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Lis, 2006 22:49
nie. tabletki bierzesz ciagle az do momentu kiedy juz nie masz potrzeby ich brania lub lekarz Ci zaleci, nie robi sie co pol roku przerwy bo rozregulujesz organizm
Pigułki bierzesz 21+7 dni przerwy. Czyli codziennie do końca opakowania, później 7 dni nie bierzesz i w 8 dzień bierzesz nowe opakowanie. Czyli np. jeśli ostatnia pigułka była w niedzielę, to w poniedziałek za tydzień zaczynasz opakowanie. Z tego co wiem tylko przy Diane-35 są takie wskazania, ale to takie pigułki że każdy lekarz i każda pacjentka ma inne zdanie na ten temat . Ty powinnaś brać zgodnie ze wskazaniami ginekologa.
czy ja wiem. moj znajomy gin mowil ze raz na 10 m-cy pasowaloby
_________________ "wrogowi nalezy wybaczyc, jednak pozniej profilaktycznie zlikwidowac"
powerstuff_girl [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Lis, 2006 22:54
no chyba ze... to nawet dobrze...bo juz sie zaczynalam martwic ze kiepsko je przyswajam i wogole... teraz bede spokojniejsza... w sumie to moge powiedziec ze te tabletki nie sa zle. Bylam straszona ze bede miala silne zachwiania nastroju, migreny, mdlosci i duzy apetyt, ale poki co wszystko jest ok. Nie mam wiekszego apetytu i zadnych zmian nastrojowych... mam chyba tylko wieksze zapotrzebowanie na seks ale to podobno tez normalne wiec sie tym jakos nie martwie.
To dopiero początek, jeszcze sporo może się zmienić . W ogóle pierwsze 3 opakowania pigułek to okres przystosowywania się organizmu, więc duużo może się zdarzyć. Ale dobrze, że jak na razie Ci pasują i oby tak zostało .
Wysłany: Sob 04 Lis, 2006 22:58
widze ze kazdy tak czy siak ma inne zdanie... mysle ze dowiem sie kiedy po prostu pojde do ginekologa po kolejna recepte... czyli za jakies dwa miesiace...
najlepsze jest jednak to ze mialam przeprowadzony jedynie wywiad srodowiskowy a zadnych badan sie nie doczekalam... w sumie sie nie stawilam na cytologie gdyz nie moglam opuscic zajec... jednak cytologia nie zajac:)
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Lis, 2006 22:59
hehe bo w wiekszosci nie roia badan tylko przepisuja od reki.
czy ja wiem. moj znajomy gin mowil ze raz na 10 m-cy pasowaloby
Bo jest kilka "szkół" i ginekolodzy są wyznawcamy którejś z nich. Jedni optują za krótkimi przerwami, typu jeden miesiąc, co jakiś czas. Inni twierdzą, że to jest wręcz szkodliwe, bo przerwa ma rację bytu gdy trwa min. 3 miesiące, bo tyle organizm czasu się przyzwyczaja do pigułek i tyle czasu mu zajmuje wrócić do stanu "przed".
Mi bardziej logiczna wydaje się być ta druga opcja.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
To bardzo niedobrze. Ja na początku też miałam podobną sytuację, po 3 ogólnych pytaniach dostałam receptę. Po drugiej wizycie zmieniłam ginekologa i efekt jest taki, że teraz jeszcze przez 4 tygodnie muszę pościć, bo musiałam odstawić pigułki ze względu na badania hormonalne, które mnie czekają. A które oczywiście powinny być przeprowadzone przed przepisaniem pigułek.
I zgadzam się z Rose .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum