Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 17:55
nowe wymogi dot. recept
dostałam dziś e-mail z luxmedu [mam u nich abonament]:
Cytat:
Informujemy, iż zgodnie z decyzją Dyrektora Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ, z dnia 4 marca br. na stronach internetowych Oddziału, zabrania lekarzom wystawiania recept na leki refundowane, bez osobistego zbadania Pacjenta. Jest to stanowisko podtrzymywane również przez pozostałe oddziały wojewódzkie NFZ.
(...)
W świetle obowiązujących przepisów możemy Państwu zaproponować zamawianie recept przez internet i przez telefon, jedynie w przypadku dokonania pełnej, nierefundowanej płatności za lek. Niestety NFZ nie zgadza się na refundację recept wystawianych w trybie zdalnym, nawet w przypadku leków niezbędnych w kuracjach długotrwałych.
czyli tak jakby na mazowszu [tylko? dziwnie...] nie można zamówić recepty u swojego ginekologa, trzeba przyjść na normalną wizytę. to kłopotliwe, szczególnie jak się chodzi do prywatnych...
nie wiem, jak jest/będzie z egzekwowaniem tej decyzji, ale wklejam, jakby któraś się spotkała z czymś takim w swojej przychodni i nie rozumiała, skąd taka zmiana.
heidhr, poza dwoma czy trzema rodzajami tabletek antykoncepcyjnych reszta nie jest refundowana - więc jeśli idzie o ginekologów to nic się zapewne nie zmieni
Natomiast jeśłi idzie o całą masę leków dla chorób przewlekłych....jakieś nadciśnienia itd.......oj będą kolejki u lekarzy będą.......
Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 19:53
Heidhr, jako, ze moje macki sięgają luxmedu :
zmiany na pewno będą egzekwowane, już są, do tej pory funkcjonował termin "kontynuacja leczenia", w tym momencie lekarz będzie musiał przeprowadzić pełną wizytę, dotyczy to głównie leków wystawianych na choroby przewlekłe, które w większości są refundowane. Na razie nie wiadomo, jak będzie wyglądała sytuacja z zaocznym wypisywaniem recept... Pewnie będą wystawiać, ale bez P lub tylko na leki bez refundacji.
Jeśli ktoś stosuje pełnopłatne tabsy, myślę, że nie musi się niczym martwić.
Aczkolwiek firma ta jest dziwna, więc wszystko jest możliwe
jestem w szoku, że maila wysłali
_________________ From too much love of living
From hope and fear set free
We thank with brief thanksgiving
Whatever gods may be
That no life lives forever
A to nie jest tak, że jednorazowo? Tylko, że lekarz musi przeprowadzić te badanie? Wątpię, aby za każdym razem to się miało odbywać, pewnie tylko przy 1. razie.
Dotąd było tak, ze jeśli miałaś chorobę przewlekłą, wystarczyło jakieś badanie kontrolne - a gdy potrzebne były leki i nic się ne działo złego można było poprosić w rejestracji/recepcji o receptę - bez wizyty. Teraz "niby" się to skończyło i po każdą trzeba będzie odsiedzieć swoje i iść na wizytę.
heidhr, to jest zgodne z ustawą z 2007 roku, tylko dopiero teraz sie połapali
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Moja siostra bierze diane 35. Była ostatnio po receptę, czyli standardowo zostawiła dyskietkę wraz z karteczką w rejestracji i otrzymała po paru dniach wypisana receptę, a do niej dołączoną karteczkę: proszę zgłosić się na badanie kontrolne, wypisana ostatnia recepta. Muszę jednak dodać, że kolejka zawsze była długa - czekanie ok 2 miesięcy, a dostała termin na koniec kwietnia.
Ja oddałam dzisiaj na novynette i jestem ciekawa co mi odpisze. Bo szczerze to nie chce mi się do niego dreptać co chwilę w momencie kiedy wszystko jest ok.
_________________ Czas ucieka, kiedy go nie pilnujesz [P.Coelho]
Cudowny wynalazek, który działa niestety tylko w śląskim oddziale NFZ.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
No właśnie też się temu dziwię. Moim zdaniem to był najlepszy wynalazek jeszcze z czasów kas chorych. Na Śląsku wprowadzili to jako eksperyment, potem miało rozszerzyć się to na pozostałe województwa, nic z tego nie wyszło.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum