Wysłany: Wto 31 Maj, 2005 14:33
Nuva Ring
wiem,ze kilka dziewczyn sie ta metoda interesowalo.dostalam dosc enigmatyczna odpowiedz z organonu na temat terminu wejscia do aptek:
"Mysle ze potrwa to jeszcze jakis czas. Z moich
informacji nie wynika by lek ten byl dopuszczony do
obrotu w naszym kraju ale jest dostpeny w klilku
krajach EU
Pozdrawiam"
ech.niewiele z tego wynika,jak zwykle pewnie jeszcze dlugo poczekamy...
Ostatnio zmieniony przez Justyce Nie 19 Kwi, 2009 12:26, w całości zmieniany 3 razy
Mysle, ze bedzie tak jak z plastrami - niedlugo krazki rowniez wkrocza na nasz rynek. Ciekawe, na ile je wycenia, pewnie to bedzie dosyc drogi interes
A tu taka mala informacja, gdyby ktos chcial wiedziec, jak dziala NuVaring:
"Krążek taki, jest zakładany do pochwy na trzy tygodnie. Hormony zawarte w krążku działają antyowulacyjnie, a ich konstrukcja zapobiega wypadaniu z pochwy, krążki nie zaburzają też komfortu współżycia. Po trzech tygodniach stosowania, krążek usuwa się z pochwy, a kilka dni potem występuje krwawienie. Jeżeli kobieta chce nadal kontynuować tę metodę zapobiegania ciąży, to po tygodniu zakłada następny krążek."
No dobra, ale jak jest z zabezpieczeniem? Pewnie podczas przerwy nie dziala. Albo jest tak, jak w przypadku pigulek - dziala pod warunkiem, ze przyjmiesz nastepna "dawke".
Wiek: 25 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 615 Skąd: Stu milowy las
Wysłany: Wto 31 Maj, 2005 16:48
tylko wiecie jaki jest probelm z krazkami?
jak lekarz jest przeszkolony jak go zalozyc to metoda jest super ekstra bomba 99,9%. natomiast jak lekarz nie wie jak go zalozyc, nie zostal przeszkolony to mozna sie niezle przejechac - moja siositra pracowala w Ogranonie...
_________________ Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis eorum - i otrze Bóg wszelką łzę z ich oczu!
Wysłany: Wto 31 Maj, 2005 19:32
gles napisał/a:
No dobra, ale jak jest z zabezpieczeniem? Pewnie podczas przerwy nie dziala. Albo jest tak, jak w przypadku pigulek - dziala pod warunkiem, ze przyjmiesz nastepna "dawke".
jest tak samo jak z pigulkami.krazek wydziela codziennie okreslona ilosc hormonu (bardzo mala) no i w przerwie poziom hormonow utrzymuje sie o ile potem wlozysz nastepny.
akto,ale czy ty przypadkiem nie pomylilas nuvaring z implanonem? to do implanonu lekarz musi byc przeszkolony itd. nuvaring kobieta zaklada sobie sama i z tego co wiem,trudno zalozyc go zle, podobnie jak tampon.
To i ja sie wypowiem, bo lekarz proponowal mi te metode.
Nuvaring kobieta zaklada sobie sama, krazek wydziela takie hormony, jak tabletki, tyle tylko, ze omija uklad pokarmowy, wiec zmniejsza sie ryzyko jesli chodzi o biegunki czy wymioty, zaklada sie raz na trzy tygodnie i ine trzeba o niczym pamietac. Dodatkowym plusem jest to, ze krazek moze byc usuniety z pochwy na maksymalnie tzy godziny (w kazdej chwili, czyli np. przed przytulaniem) i to nie obnizy jego skutecznosci.
Jesli chodzi o cene, to byla tu (Niemcy) dokladnie taka sama, jak za 3 listki tabletek (kolo 30€). 30€ - 30 PLN w sumie mozna to tak przeliczyc na realia, wiec mozna miec nadzieje, ze nie bedzie wiele drozszy.
Ale... oczywiscie jest ale. Ostatnio czytalam, tylko nie wiem gdzie, jakis raport na ten temat i okazalo sie, ze krazek wcale nie jest taki skuteczny bo... moze wypadac. Czasami kobiety nawet tego nie zauwazaja. Wypada podczas zmiany tamponu (w koncu okres nie musi sie skonczyc przed zaaplikowaniem kolejnego krazka), albo nawet podczas intensywniejszego wyprozniania albo oddawania moczu. Moze rowniez przez przypadek zostac usuniety podczas stosunku.
Wiec...
_________________ you can never hold back spring
you can be sure I will never stop believing
Wysłany: Wto 31 Maj, 2005 21:27
mysle,ze zrezygnowalabym z tamponow w tym wypadku,poza tym wypadniecie krazka chyba latwo zauwazyc,a sama mowisz,ze 3 h moze byc poza cialkiem
ech,mysle,ze cena w polsce bedzie zblizona do ceny plastrow...tylko ciekawe kiedy.
swoja droga,nie wiem dlaczego uparlam sie tak na obrone tych krazkow moze dlatego,ze widze w nich szanse na swoj powrot do antykoncepcji dwuskladnikowej...chociaz na cerazetke na razie nie moge narzekac.
ja tylko pisze co wyczytalam w raporcie, bo to jest tak, ze podczas stosunku w ogole podobno nie czuje sie tego krazka, no i w sumie spory byl odsetek ciaz... ale nie moge znalezc teraz tego tekstu :/
Paulina 30 euro to wg Ciebie 30 zl??
Ja tam chyba sie nie przekonam do tych krazkow, samemu sobie wkladac i w ogole. Wole liczyc na lekarzyne w tych sprawach - a noz widelec zaloze zle i potem wyjdzie co wyjdzie.
To nie jest wedlug mnie 30 zl, ale mieszkam w Niemczech i porownujac te kwoty w innych realiach na to samo wychodzi. Chodzi mi o to, ze jesli tu kosztuje 30 € to nie sadze, zeby w Polsce cena wyniosla 120 zl, tylko kolo 30 zl.
W Polsce za tabletki placisz 30 zl, tu 30 € i to jest mniej wiecej ten sam "poziom".
Wierz mi, ze spokojnie sama bys sobie ten krazek zaaplikowala, jest bardzo gietki, lapiesz w dwa palsce i pyk
[ Dodano: Sro Cze 01, 2005 11:08 am ]
Poza tym nie musisz go zakladac tak jak kapturka na przyklad, masz go tylko gleboko zaaplikowac, a on sam dopasuje sie do wnetrza.
Jak to jeden listek? :O Ja pamietam, ze w Polsce placilam za Logest bodajze 32 zl i to byly trzy listki w opakowaniu. Chyba :/
gles [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Cze, 2005 12:10
No to bylas w Polsce chyba bardzo dawno temu, bo teraz jeden listek tyle kosztuje.
Nie sadze, zeby Nuvaring byl tak tani - jak juz, bedzie kosztowal u nas 40-60 zl tak mysle. Po pierwsze, ze to bedzie nowosc, po drugie - sklad.
Ja pamietam, ze w Polsce placilam za Logest bodajze 32 zl i to byly trzy listki w opakowaniu. Chyba :/
na pewno 1 listek
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum