Natknęłam się przed chwilą na informację dotyczącą godziny ślubów. I mocno się zdziwiłam.
U mnie na Górnym Śląsku najpopularniejsze są godziny 12-13. Na 11 też całkiem sporo ślubów jest. Mój kumpel brał w tygodniu nawet o 10. W sumie to nie słyszałam by u nas ktoś brał ślub później niż o 14.
A z tych informacji wynikało, że w innych częściach Polski Młodzi preferują godziny popołudniowe czy nawet wieczorne. Najbardziej preferowane są godziny 16-18, ale spotyka się i śluby o 19.
Zdziwiłam się, bo wydaje mi się problematyczne zorganizowanie ślubu o takiej porze. I w ogóle to w USC można wziąć ślub po południu czy wieczorem?
Jak jest u Was? Są jakieś tradycje, czy to zależy od Młodych?
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Hanca, u nas (Kraków) śluby są zazwyczaj koło 16 (14-15 uchodzi za wczesną godzinę). Jest więcej czasu na przygotowania i później zabawa do rana, przy wczesniejszych godzinach to i wesele zaczyna się wcześniej.
No dokładnie, wesele wcześniej się zaczyna, ale wcale sie wcześniej nie kończy (zazwyczaj 1-6 nad ranem). A wczesna pora ślubu to też mniej czasu na przygotowania... Ale dla mnie to było oczywiste, że ślub musi być tak wcześnie...
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Ja brałam ślub o 19 W sumie w środku lata, upał tego dnia był że olaboga, nawet dobrze że tak późno.
U nas śluby są właśnie między 16-19.
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
A to różnica czy kościelny czy cywilny? Kościelny też można sobie zażyczyć na 19??
No ja kościelny o 19 brałam.
Jeszcze jak żyje nie byłam na ślubie który był wcześniej niż o 15.
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
można u mnie w regionie preferowane godziny to też 16-19.
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Aż nie mogę w to uwierzyć!
Jaki człowiek zacofany! Nigdy nie słyszałam o ślubie później niż na 15.
16-19 nigdy wcześniej. Czasem się 15 zdarzy, ale bardzo, bardzo rzadko.
W USC się idzie dogadać - urzędnik może dojechać, no ale wiadomo - bez przesady.
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
Wysłany: Sro 07 Gru, 2011 20:05
U mnie ok. 16-17, najpóźniej o 18. Natomiast żeby ślub był o godzinie 19, to jeszcze nigdy się nie spotkałam.
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
Wysłany: Sro 07 Gru, 2011 20:12
U mnie z kolei nie spotkałam się z tym żeby ślub był o 19 (chociaż dla mnie to godzina idealna ) U mnie są zazwyczaj od 12 do 15-16 max. Mówię o kościelnych. Z cywilnymi nie wiem jak się sprawa ma.
Pewnie jakbym brała ślub jesienią lub zimą to wolałabym dużo wcześniejsza godzinę, żeby ciemno na dworze nie było.
A jak ja brałam to przed 21 jak jechaliśmy na salę to jeszcze jasno było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum