Didoczek napisał/a:
na moj zwagrzony nos
najlepsza jest kosmetyczka.
Ja czyściłam wiele razy moje wągry na nosie u kosmetyczki i wciąż je mam już się przyzwyczaiłam do nich i poddałam się. Nie widzę już sposobu na to, bo tyle kasy wpakowałam, że teraz mi się nawet nie chce niczego próbować...
wyjdę na jakąś kwasomaniaczkę ale próbowałaś Acne dermu? 20% kwasu azelinowego, może lekko podszczypywać początkowo, ale mi nic tak porów nie oczyściło chociaż w tym wypadku potrzebne jest stałe smarowanie, bo gdy zmieniła AD na kwasy Neoglisa to znów się zanieczyściły.. i oczywiście filtry, coby się "piegów" nie dorobić. Może maseczka z glinką i tonik aspirynowy własnej roboty?
no w kazdym razie z kwasami to trza sie na razie wstrzymac. albo chodzic w burce...
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
stąd określenie "przemyślana" - ze świadomością jak skóra może zareagować, jak trzeba się zabezpieczać przed UV, itp. Zresztą, dermatolog pewnie na początek zaproponuje klasykę (jeśli to rzeczywiście trądzik) w stylu antybiotyk z tetracykliną+differin, a wtedy też ochrona przed UV obowiązkowo, o czym nie zawsze raczą informować
tylko ze z dermatologiem to dluzsza sprawa bo takie leczenie naogol nie daje od razu rezultatow...slonce owszem wyciaga "wsyztsko na wierzch"ale szybko tez wysusza wiec na szczescie latem moja skora wyglada w miare normalnie ze nie musze sie niczym paciac... nayomiast u kosmetyczki nie bylam jeszcze
agnieska [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Maj, 2006 14:35
tylko, że słońce nie wyleczy skóry, jest dobre "na szybkiego", kiedy potrzebujemy natychmiastowej poprawy stanu skóry, a potem zazwyczaj się pogarsza-kiedy to rzeczywiście jest trądzik, a nie kosmetyczna przypadłość:)
Mechaniczne oczyszczanie to kwestia doraźna i generalnie trza to powtarza - a wydaje mi się, że lepiej usuwać przyczyny a nie skutki - nie będę koniecznie polecała kwasów, bo jak ktoś nie jest przekonany do przepisowych ilości filtrów na skórze, to lepiej rzeby w ogóle sie za kwasy czy retinoidy nie brał - ale skoro są wągry, to znaczy, że cos skórę zapycha (a przynajmniej zapychanie jest jednym z czynników występowania zmian) i unikanie zapychaczy to sensowna profilaktyka. Fakt, że wykrycie "potwora-zapychacza" (albo wiekszej ilości potworów) to trudna sprawa - no ale przebrnięcie przez składy specyfików na swojej półce i przeanalizowanie po czym skóra jest gorszym stanie doprowadzi do jakichś wniosków. Najczęściej zapychają oleje mineralne, gliceryna - ale to kwestia zupełnie indywidualna, tak jak z alergią - jakkolwiek dużo na tej stronie przesady i niesprawdzonych informacji to proponuje zajrzeć tutaj http://www.luskiewnik.gower.pl/PRYSZCZE2002.htm
No i polecam tonik aspirynowy - świetnie odświeża, łagodzi podrażnienia (ja przemywam np. pokrzywkę, jak mi wylezie gdzieś tam - szybciutko schodzi).
Aha dodam tylko, że ja trądziku nigdy nie miałam - acz, po wyleczeniu atopowego zapalenia skóry, miałam strasznie pozapychaną skórę - wypryski, gule, grudki - od mazideł leczniczych.
_________________ CHLEBA I PRACY DLA WSZYSTKICH!!! SALAMI DLA WYBRANYCH!!!
agnieska [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Maj, 2006 22:47
Justyce napisał/a:
rholna napisał/a:
polecam tonik aspirynowy
a to sie samemu robi czy mozna gdzie kupic? i czy nadaje sie ogolnie do kazdego typu cery czy jednak do jakiejs mega problematycznej??
a'propos, to ja dziś sobie zrobiłam maseczkę aspirynową - polecam, super ;] tylko buzię mi trochę przysmażyło, ale mimo conocnego smarowania kwasami - buzia jeszcze gładsza się zrobiła może pomoże też na te plecy?
wklejam przepis na tonik (za Basią Kwiatkowską z BU, przekopiowany na wizaz.pl)
Tonik aspirynowy
Moze zastapic produkty na kwasie salicylowym, nie bedzie az tak skuteczny jak produkty z kwasem BHA o dobrej formule, ale byc moze w niektorych przypadkach zadziala lepiej niz Effaclar K.
Na 100ml wody destylowanej:
- ok. 20 tabletek aspiryny bez otoczki
- mozna dodac ok 5-10ml gliceryny, aby tonik byl bardziej nawilzajacy, niektorzy dodaja naturalny zel aloesowy, do ktorego my w Polsce nie mamy latwego dostepu. Zel aloesowy firmy Forever living do tanich nie nalezy.
Przepis nie jest bardzo restrykcyjny, wiec mozna go zmieniac i eksperymentowac.
JAKA ASPIRYNA?
Aspiryna czyli kwas acetylosalicylowy.
Chodzi o twarde tabletki zwyklej aspiryny bez otoczki. Im prostszy sklad tym lepiej; najzwyklejsze tabletki aspiryny bez otoczki jakie udalo mi sie znalezc zawieraly tylko kwas acetylosalicylowy i skrobie.
Polopiryna to takze aspiryna i takze nadaje sie do wykonania toniku lub serum.
Jesli uda sie zmyc dobrze otoczke z tabletek aspiryny to takze mozna je sprobowac uzyc.
Tabletki aspiryny musujace z witamina C lub bez sie raczej nie nadaja.
Tabletki aspiryny nie rozpuszczaja sie idealnie w wodzie, zwykle dobrze jest wrzucic je do szklanej miarki zalac woda i zostawic na chwile, by rozmiekly, nastepnie lyzeczka musimy je po kolei rozgniatac. Otrzymamy bialy plyn, na dnie ktorego beda plywac kawalki aspiryny. Mozna plyn przesaczyc do buteleczki uzywajac brazowego filtru do kawy lub zostawic osad, a przed kazdym uzyciem wytrzasnac butelke. Niektorzy radza sobie tak, ze aplikuja tonik na platek kosmetyczny i przecieraja twarz druga strona platka, takze "farfocle" aspirynowe zostaja na platku.
Mozna tez nabrac patyczkiem kosmetycznym ta gesta mase z dna i aplikowac ja miejscowo na wypryski, po wyschnieciu zmyc resztki ze skory. Tonik moze byc przechowywane w plastikowej lub szklanej buteleczce.
Mozna sobie pomoc rozdrabniajac wiele tabletek aspiryny narazw mlynku do kawy, pieprzu lub mozdzierzu i tym sposobem przygotowac cale pudeleczko takiego proszku aspirynowego na przyszlosc.
###########
Kwas salicylowy BHA jest pochodna aspiryny (kwas acetylosalicylowy) stad pomysl na wykorzystanie aspiryny w toniku lub maseczce, z przeznaczeniem podobnym jak produkty oparte na kwasie BHA czyli zaskorniki, wypryski, wrastajace wloski po depilacji, lagodzenie podraznien.
Jak dlugo mozna go przechowywac? Czy tonik trzeba trzymac w lodowce, w zaciemnionym miejscu ?
Mysle, ze ok. dwa tygodnie, trzymanie go w lodowce przedluzy jego trwalosc i da wieksza pewnosc, ze wytrzyma on te 2-3 tygodnie. Aspiryna nie jest wrazliwa na swiatlo.
Ogolnie jesli nie musisz nie stosuj kwasow wlaczajac toniku na aspirynie codziennie.
czy Polopiryna S sie nadaje do toniku, lub maseczki aspirynowej?
"Nasz polska Polopiryna to tez aspiryna. " czyli sie nadaje.
Przepis na maseczkę tyż wkleić?
Ostatnio zmieniony przez agnieska Czw 04 Maj, 2006 22:49, w całości zmieniany 1 raz
a co do tego toniku mam pytanie - czy on wysusza cere, czy nie? i jak to z tym tonikiem, jesli ma sie cere naczynkowa? bo ja mam wlasnie taka zajebiscie problematyczna cere - z wierzchu lubi sie przesuszac, od srodka sie przetluszcza (teraz juz zluzowala, bo zmienilam tabletki, ale przy stedirilu byla masakra), a pory lubia najbardziej zatykac sie na policzkach, wlasnie tam, gdzie mam problemy z naczynkami (nie mam jeszcze popekanych naczynek, pojawiaja sie tylko szalone rumience ni stad ni zowad)... ? ? ? ale normalnie mnie bozia obdarzyla, niech to drzwi scisna..
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
To zrób najpierw z 10 tabsów na 100ml - no i obowiązkowo glicerynę dodaj.
Jeśli nie będzie Cię ściągał to spokojnie następnym razem daj wiecej tabletek.
agnieska [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Maj, 2006 23:15
maseczkę robi się (z tego co dziś wyczytałam ) z różnej ilości tabletek, zależnie od ilości kwasu w aspirynie - Bayern ma 500mg, dobrze mówię? a polopiryna 300. Używa się takich samych jak do toniku, bez otoczek, niemusujących, bez wit.c - kupiłam dziś listek z 10tabletkami Bayerna za chyba 6,40zł. Wrzucasz do szklanki, dodajesz łyżeczkę/pół wody (ja wylałam ostatnie krople z butelki mineralnej, akurat było, niecała łyżeczka wyszła), czekasz aż "napuchną", dodajesz łyżeczkę/pół jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie (dziś kupiłam Bakomę o ile się nie mylę)i rozgniatasz tabletki. Kładziesz na twarz na 20 min, więcej podobno nie zaszkodzi, zmywasz. Drobiny aspiryny działają przy okazji jako peeling mechaniczny.
Rholna, pamiętasz może jaka woda jest zalecana? Nie można użyć utlenionej, dobra jest destylowana; co do tej mineralki nie jestem pewna, gotowanej tymbardziej
This is it:
'Nothing.'
This is it:
'Nothing.'
Najlepiej destylowana/demineralizowana - ale można też przegotowaną - http://www.phpbbserver.co...topic.php?t=253 - w każdym razie tak przeczytałam w poście Hokuska - generalnie woda destylowana jest konieczna do serów, żeby metale ciężkie nie rozłożyły witamin - w przypadku toniku to jedynie kwestia czystości bakteriologiczne- no i tonikiem przemywasz tylko.
agnieska [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Maj, 2006 13:16
rholna napisał/a:
Najlepiej destylowana/demineralizowana - ale można też przegotowaną - http://www.phpbbserver.co...topic.php?t=253 - w każdym razie tak przeczytałam w poście Hokuska - generalnie woda destylowana jest konieczna do serów, żeby metale ciężkie nie rozłożyły witamin - w przypadku toniku to jedynie kwestia czystości bakteriologiczne- no i tonikiem przemywasz tylko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum