Mam w domu proste, solidne i w sumie ładne meble drewniane - duża komoda i trzy szafki z drzwiczkami i półkami w środku. Mają jednak podstawową wadę - są pomalowane na czarno.
Chciałabym zedrzeć tę farbę, "dokopać" się do drewna i pomalować je lakierem. Mój tata mówi, że kiedyś widział taki preparat, że malowało się nim powierzchnię i farba, którą rzecz była pomalowana puchła i można ją było łatwo usunąć. Niestety, nie pamięta nazwy tego preparatu. Oczywiście spróbuje się gdzies dokopać do nazwy, ale moze któraś z was słyszała o czymś takim. Albo ma inny pomysł na takie meble...
Pomocy, laski moje najmądrzejsze
u mnie meble robili tzw opalarka, tez ladnie schodzi farba, pozniej tylko wyszlifowac zeby bylo gladko, jak cykne fotke to moge pokazac jak wygdadaja drzwi- a byly na nich w 5 warstw w roznych kolorach
tapicerowałam sobie krzesła
nie mam, niestety kompletnego zdjęcia "przed",
ale tapicerka była taka :
musiałam wymienić zarwane sprężyny na taśmę parcianą :
pomalowałam drewniane części, z których pozłaził lakier na szaro :
a efekt:
Koszt - tkanina z Ikea - 15,99 za metr, ja kupiłam 2m, ale potrzebuję jeszcze do paru drobiazgów, farba Jedynka" mat - 9zł za 350ml, zszywki do takera 4zł i taśma parciana 4m - 12zł.
pracy ok 6h w sumie
sorry za tło, ale nie miałam lepszego w tej chwili
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
mi by się przydało zmienić obicie na kanapie w sumie może się kiedyś skuszę, stara kanapa, jak rozwalę to nie będzie szkoda Całe szczęście, że nie mam czasu na takie akcje...
_________________ Life is what happens when you have different plans
Guzik, szacun do takiej roboty! Niektórzy ludzie mają smykałkę do robienia czegoś nowego z czegoś starego - ja tylko mam podziw
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lady Makbet, temat służ inspiracji, spróbuj sama
zachęcam do kombinowania!
ja nie mam specjalnych uzdolnień, po prostu lubię coś robić własnoręcznie
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum