natalenka, a jakie maski uzywasz?
ja tak mam tylko na waxie przeciw wypadaniu - ze po splukaniu sa sztywne, wiec musze uzyc odzywki.
za to teraz zlapalam zajawke na olejki - z reszta, po zobaczeniu wlosow passion po uzyciu olejku kto by nie zlapal? - i tym sprobuje odratowac moje wlosy. moze sprobujesz z olejkami?
tak sie zastanawiam, czy ta odzywka z nivei ma silikony?
_________________ welcome to our world, we are the wasted youth and we are the future too.
a jak właśnie oznaczane są silikony w składach kosmetyków do włosów
Silicones? bo jestem ciekawa moich kosmetyków, a nic w ten deseń w ich składzie nie znalazłam...
natalenka, SLS to nie jest silikon tylko detergent..
Silikony mają dość charakterystyczne nazwy (zwróć uwagę na końcówki), to np. dimethicone, cyclomethicone (jako cyclopentasiloxane albo cyclotetrasiloxane).
Tu jest lista:
http://www.galchem.krakow...osmetyczne.html
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
magdusia, generalnie wszystko z końcowką -icone, -iconol, -siloxane.
oleje najłatwiej dostać w sklepach ze zdrową żywnością. kokosowy, avokado, ze słodkich migdałów i wiele innych. mają się nijak do przetłuszczania bo nakłada się je na kilka godzin przed myciem a później spłukuje się szamponem. kokosowy można spłukać nawet bardzo łagodnym szamponem dla dzieci. z innymi olejami jest różnie.
ja kokosowy nakładam wieczorem, rano myję włosy i jeszcze nakładam maseczkę, a zwiększonego przetłuszczania nie zauważyłam.
SLS i SLES to silne detergenty a nie silikony. Są obecne w prawie wszystkich szamponach. Jedyne szapony które ja znam bez SLS to HiPP (ok.11zł) i Babydream (ok.4zł). Mają one inny, łagodniejszy detergent (Cocamidopropyl Betaine).
Po myciu można co najwyżej mikroskopijne ilości na końcówki - inaczej będzie rosół na łbie
I też się w olej kokosowy bawiłam, podpierniczałam mojemu psu
Nawiasem mówiąc muszę do tej zabawy wrócić, bo odkąd strzygę Antosia na krótko to ani on nie używa, ani ja
Wydzieliłam temat, bo ze zdrowego trybu życia zrobił się wątek stricte włosowy
Patka Emka, ale to powinno się trzymać co najmniej kilka godzin, żeby włosy miały czas go wchłonąć trochę... to nie jest odżywka ani maseczka.
generalnie im dłużej trzyma się oleje na włosach tym lepiej. optymalny czas to cała noc. (choć raz podczas choroby trzymałam na włosach cały weekend i co 12h dokładałam)
co on robi? moje włosy są po nim przede wszystkim bardziej miękkie, gładkie, sprężyste i zdecydowanie milsze w dotyku.
zdarza mi się nałożyć olej po myciu ale tylko odrobinkę i na końcówki.
Ostatnio zmieniony przez Curly Pon 02 Sie, 2010 21:21, w całości zmieniany 2 razy
Ja trzymałam przed myciem - minimum godzinę właśnie. najlepiej owinąć łeb jakąś folią i nasadzić na niego czapkę - w cieple wszelkie odżywki lepiej działają.
Olej kokosowy mówisz? Kiedyś miałam olejek kokosowy z Oriflame (wiem, że to nie to samo, co naturalny olej kokosowy, ale w składzie ten olej miał) i faktycznie było fajniuszko..
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum