Ja na podstawie własnej osoby odniosę się do testów zamieszczonych przez linka656'e .
Mianowicie mam stwierdzony astygmatyzm zarówno na prawym jak i lewym oku przy wadach +5,5 na lewym i +5 na prawym lecz wg powyższych testów nie posiadam wady astygmatyzmu z czego wnioskuję iż owy test nie do końca jest wyznacznikiem a diagnoza okulisty po przebadaniu komputerowym jak również po badaniu dna oka
_________________ "Aut viam inveniam aut faciam" "Chi vuol farsi amare, amabile deve diventare" Proverbio
"Jeżeli coś jest niemożliwe do wykonania , dajcie to zrobić Polakom" Napoleon Bonaparte
Ja mam coś koło -7.0, -8.0 bo soczewki -6.0 i -7.0 a zawsze są słabsze od wady.
Oj, nie zawsze... Ja mam okulary +3.0, +4.0 i jakieś tam cylindry. A soczewki mam +4.25 i +6.0 + cylindry.
Niestety na lewe oko wolałabym mocniejsze szło i większy cylinder, ale kończą się na +6.0 lub jakieś roczne na zamówienie, gdzie koszt jednej (!) soczewki to około cztery stówki.
_________________ Kobieta nikczemna, wiarołomna, podła, by zwodzić zrodzona tworem jest szatana...
Ja chciałem na swoim przykładzie ukazać iż jedyną formą która wykaże wady wzroku jest kompleksowa wizyta u okulisty wraz z badaniami
Lecz wiadomo Lekarz-Okulista też człowiek i może się czasem mylić
_________________ "Aut viam inveniam aut faciam" "Chi vuol farsi amare, amabile deve diventare" Proverbio
"Jeżeli coś jest niemożliwe do wykonania , dajcie to zrobić Polakom" Napoleon Bonaparte
Wysłany: Sro 30 Mar, 2011 08:06
Guzik napisał/a:
nienawidze tej wady, bo nic samym lewym nie przeczytam prawie, a makijaż dokladny (KRESKA!) to moje niespełnione marzenie
Dokładnie, u mnie na lewym +4, na prawym -0,5 się powoli robi. Soczewek torycznych nigdy nie używałam, bo okuliści mówili, że to nei ma większego sensu. Ostatnio zresztą mam wrażenie, że co okulista, to ma inne zdanie
Mnie astygmatyzm najbardziej wkurza, jak patrze na coś/kogoś z bliska, bo widzę podwójnie
_________________ From too much love of living
From hope and fear set free
We thank with brief thanksgiving
Whatever gods may be
That no life lives forever
moja wada jest podobno mikroskopijna, no i nieoperowalna, z tego tytułu, ze takie 0,5 to sie uzyskuje po operacji właśnie
ogólnie widzę ludzi i takie tam, ale czytanie i rozróżnianie szczegółów lewym okiem jest poza moimi możliwościami.
2 lata temu okulista powiedział, ze nawet okularów nie muszę nosić i już tak będę mieć
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Ja mam -0.75 i -0.5. Od jakiś 2-3 tygodni noszę okulary, ale okulistka mi zastrzegła, żeby je nosić tylko wtedy, gdy muszę patrzeć na coś z daleka, np. slajdy na wykładach (rozmazują mi się literki). W innych sytuacjach nie odczuwam dyskomfortu.
ale okulistka mi zastrzegła, żeby je nosić tylko wtedy, gdy muszę patrzeć na coś z daleka
No tak bo minusy się już nie zmniejszą, a ( ponoć - nie wiem czy to prawda, jakoś nie chce mi się wierzyc) przez noszenie okularów przy małej wadzie ona często się pogłębia.... bo oko jak się zdejmie okulary stara się przystosować mocniej .......
pszczolica, kurcze, fajnie by było, sporo by się na szkłach zaoszczędziło gdyby cylindry odpadły.....
A ja zaczelam szperac co z tym odklejaniem sie siatkowki....
I sie troche przestraszylam...no bo ze w sytuacjach wiekszej wady wzroku nalezy unikac gwaltownego schylania sie, unoszenia duzych ciezarow itp.....
Kuzwa musze sie przejsc do okulisty.... tylko ze w tym barbarzynskim kraju na wizyte kilka miesiecy sie czeka...
Wysłany: Sro 30 Mar, 2011 14:16
aga napisał/a:
A ja zaczelam szperac co z tym odklejaniem sie siatkowki....
I sie troche przestraszylam...no bo ze w sytuacjach wiekszej wady wzroku nalezy unikac gwaltownego schylania sie, unoszenia duzych ciezarow itp.....
Mojej kumpeli się to przydarzyło, kiedy wchodząc na katedrę z pudłem indeksów potkneła się i przewróciła. Początkowo nie miała żadnych objawów, pewnego dnia zobaczyła na oku maleńką ciemną plamkę. Pojechała z tym do okulisty i okazało się, ze ma odklejoną siatkówkę, na szczęście nie straciła wzroku, choć lekarze przed operacją dawali jej 40% szans na powodzenie. Z tego co wiem, miała jakąś tam wadę wzroku, okulary zakładała tylko do czytania.
Nie piszę tego po to, zeby straszyc, ale wydaje mi się, że ostrożności nigdy za wiele.
Przeciez tak samo jest z porodem, kobiety z dużą wadą wzroku mają wskazania do cesarki wlasnie ze względu na ryzyko odklejenia siatkówki.
_________________ From too much love of living
From hope and fear set free
We thank with brief thanksgiving
Whatever gods may be
That no life lives forever
No, ale czy wiadomo od jakiej wartości jest wskazanie do CC?
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Laski na roznych forach wypisuja roznie - jednym gin dal zaswiadczenie do cc juz przy -2, innym przy -6...
Mnie tam akurat cc czy inne takie to wisza bo dzieci nie planuje posiadac wcale, natomiast na silownie chodze regularnie, dzwigam rozne takie i czasem podczas treningu pogarsza mi sie ostrosc widzenia... I tak sie teraz niepokoic zaczelam....
Kurczę...ja mam wadę wzroku od urodzenia praktycznie...mając 2 latka byłam okularnikiem. Nie znam w ogóle komfortu stwierdzenia "dobrze widzę"...a mimo to mam dość małą wadę, ostatnio, na studiach (a jakże... ), mi się pogłębiła i przy ukrytej wadzie coś koło 3, widzę na -2 + astygmatyzm...czuję się jak nietoperz, rano zaraz po wstaniu zakładam okulary...kiedyś będę ślepa całkowicie...nie wyobrażam sobie tego...
_________________ Dalej i dalej na paraboli czasu wznoszę się, aby za chwilę opaść na dno...
No, ale czy wiadomo od jakiej wartości jest wskazanie do CC?
od - 4 , jest gdzieś to nawet ustawowo czy jakoś tam określone we wskazaniach
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum