Mojej rodzinie znudziły się kanapki z szynką, serem i inne. Wędlin już właściwie nie kupuję od kilku lat. Jeśli macie jakieś przepisy na szybkie i smaczne pasty, poproszę.
Jako pierwsza podzielę się przepisem na moją ulubioną pastę :
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 2 serki ostrowia naturalne
- kiełki słonecznika (150 g)
Jaja po ugotowaniu mielimy lub rozdrabniamy widelcem, łączymy z serkami, dodajemy kiełki, trochę soli i pieprzu i gotowe.
Polecam z żytnią bułeczką
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
Ostatnio zmieniony przez moni Sro 18 Mar, 2009 12:40, w całości zmieniany 2 razy
Jajka ugotować na twardo. Cebulę i łososia pokroić na kawałki, przekręcić przez maszynkę. Ugotowane jajka drobno pokroić lub rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć. Dodać 2 łyżki majonezu, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i pieprz do smaku. Całość wymieszać.
_________________ To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Ja dodaje do tego ogóra kiszonego (oczywiście domowego) i cebulkę i też jest suuper.
(a zamiast makreli tak samo dobrze smakuje tuńczyk wędzony)
Poza tym dla lubiących czosnek(a'la tzatziki):
-twarożek
-starty zielony ogórek (wężowy - tak chyba się nazywa)
-czosnek
-sól i pieprz do samku
-ewentualnie śmietana i łyżka majonezu
- zioła - jakie kto lubi - ja dodaje mase koperku
ja jakoś nie przepadam za takimi pastami
źle mi się kojarzą czyt. pasta rybna w przedszkolu
ale taką jak opisuje moni, spróbuję ;p
a mam takie pytanie: kiełki tzn. obrany słonecznik (te nasionka) ?
_________________ nie kupuję więcej niż mogę zjeść
nie kupuję więcej niż mogę zużyć
Jako pierwsza podzielę się przepisem na moją ulubioną pastę :
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 2 serki ostrowia naturalne
- kiełki słonecznika (150 g)
Jaja po ugotowaniu mielimy lub rozdrabniamy widelcem, łączymy z serkami, dodajemy kiełki, trochę soli i pieprzu i gotowe.
Zaśliniłam się!
Uwielbiam pasty z dodatkiem jaj, ale takiej jeszcze nie jadłam.
Na bank wypróbuję!
jajeczna :
jajka na twardo podziabać widelcem, dodac majonezu z jogutem, az sie uzyska konsystencje pasty, koniecznie szczypiorek, pieprz, sol,
czasem konserwowy seler.
makrelowa;
wydzielic mieso z makreli, dodac twarogu w proporcji 1:1,
a reszta jak leci - kiełki, rzodkiewka, szczypiorek, koperek, co kto lubi, no i pieprz, ryba słona, wiec rzadko trzeba solic.
boczkową jeszcze robilam, ale o przepis musze mamy podpytac, dam jutro.
baaaaaardzo lubie pasty kanapkowe, a jajeczna wyparowuje w 5s
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
A ja bardzo lubię taką:
- tuńczyk z puszki
- dwie gałązki selera naciowego sciachane drobno i pokropione sokiem z cytryny
- koperek / pietruszka / kiełki - do wyboru
- pieprz
- odrobina soli
- jogurt z majonezem
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum