tylko ze 2 tygodnie wówczas nie możesz współżyć bo nie wiadomo czy nie zaciążysz ( a ja nie lubię się ograniczać czasowo z zwłaszcza że praca nie zawsze daje możliwość na bycie wypoczętym)
a jednak badanie hormonó jest pewniejsze...
a bzdura
poczytaj sobie co nieco o metodach naturalnych, sa naprawde skuteczne. nieplodnosc poowulacyjna jest nieplodnoscia "bezwzgledna" i zawsze mozna sie kochac juz po wystapieniu owulacji zupelnie bez obaw, natomiast po kilku obserwowanych cyklach mozna juz zaczac korzystac z nieplodnosci przedowulacyjnej. to wszystko zalezy tylko i wylacznie od dobrych checi. no i polegasz na samej sobie - sama badasz temperature, sluz, stan szyjki macicy. nie musisz polegac na zadnych urzadzeniach - takich jak np. persona - ktore moga byc zawodne.
poza tym jesli nie chcesz rezygnowac ze wspolzycia w dni plodne, mozesz stosowac wowczas prezerwatywy.
mysle, ze to wcale nie jest takie straszne
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie polecam Persony, ani tego typu urządzeń... Nie są zbyt skuteczne. No chyba, ze ktoś się stara o dzidzię i chce się tym wspomóc, to wtedy tak. Ale nie na odwrót.
PS Nie polecam też stosowania mixu: NPR + prezerwatywa. Prezerwatywa też nie grzeszy zniewalającą skutecznością, czasem pęka itp. A stosowanie jej w okresie uznanym za płodny jest balansowaniem nad przepaścią. Osoby stosujące ten mix często, jeśli zajdą w nieplanowaną ciążę, zrzucają winę na NPR, co nie zawsze musi być prawdą. I tak rosną mity.
Właściwie stosowana daje jakieś 94% pewności. Heh, jak dobierałam metodę antykoncepcyjną to się popatrzyłam na te wykresiki i wskaźniki.
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006 11:18
jak powietrze napisał/a:
Cytat:
ja bym sie nauczyla wspolgrac ze swoim organizmem, obserwowac go...
wszytko super.. tylko ze 2 tygodnie wówczas nie możesz współżyć bo nie wiadomo czy nie zaciążysz ( a ja nie lubię się ograniczać czasowo z zwłaszcza że praca nie zawsze daje możliwość na bycie wypoczętym)
a jednak badanie hormonó jest pewniejsze...
Zanim zdecydujesz się na taki wydatek zachęcam Cię do zapoznania się z pracą Twojego organizmu. Persona (i te inne cuda) jest najbardziej pomocna przy planowaniu poczęcia.
Jeżeli uważasz, że dzięki Personie skróci Ci się czas okresu płodności to znaczy, że nie masz pojęcia o swojej fizjologii.
Płodność zaczyna się po miesiączce w momencie wystąpienia JAKIEGOKOLWIEK śluzu, kończy się 3 dni po ostatnim dniu występowania bardziej płodnego typu śluzu.
I tutaj Persona nie jest potrzebna tylko termometr, oko, ręka, kartka i długopis. A przede wszystkim dobra lektura, lub dobry kurs.
Bo bez podstaw fizjologii , stosowanie Persony jest bezcelowe.
Kiedy kobieta ma pojęcie o sobie, to wychwyci błędy urządzenia elektronicznego, a jeżeli nie zna i ślepo zaufa maszynie, może się gorzko rozczarować.
Dobrze się zastanów czy nie lepiej wydać pieniądze na kurs i konsultacje z żywą osobą stosująca metodę, zamiast na drogą maszynerię.[/scroll]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum