zakładam nowy temat, bo w tym o kliknięciach petycje gdzieś giną, no i mało rozrywkowe zazwyczaj są...
po raz kolejny mam taką o ukaranie za znęcanie się nad zwierzęciem...
niektórym podesłałam na fb, ale jeszcze tu:
| Cytat: |
www.FaunaPlanet.tv nie chce by takie rzeczy miały miejsce. Osoby, które popełniają takie czyny muszą być karane, a nie puszczane wolno, by mogły dalej czynić zło wobec bezbronnych zwierząt.
Kotka została oblana łatwopalnym płynem (prawdopodobnie benzyną), a następnie podpalona! – pikanterii zdarzeniu dodaje fakt, iż miało to miejsce w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, ok. godz. 20 w roku 2009!!...na Śląsku, w miejscowości Taciszów gmina Rudziniec.
Zwierzak w potwornych męczarniach, ze spaloną większością powierzchni ciała – przy maksymalnej pomocy weterynaryjnej i właścicieli – walczył o życie 34 długie godziny!!! Przypalona skóra odchodziła płatami na niemal całej powierzchni ciała… Kotki niestety nie dało się uratować - została uśpiona...
Po zgłoszeniu sprawy na policję i złożeniu oficjalnego wniosku o ściganie – 26.12.2009, w niewyjaśnionych okolicznościach przed domem właścicieli znaleziony został, w obecności policji, drugi kot – z połamaną wieloodłamowo w czterech miejscach tylną łapą, pękniętą miednicą i złamanym ogonem… bez jakichkolwiek uszkodzeń futerka (co wykluczało przypadkowość uderzenia np. samochodem)… Po wielu zabiegach, w tym operacji włożenia śruby w łapę i długiej rehabilitacji zwierzę wróciło do prawie pełnego zdrowia.
Trzech nieletnich sprawców zostało ujętych. Tylko jeden z nich - 17-latek będzie sądzony jak dorosły. Pytanie tylko brzmi kiedy? Akt oskarżenia został złożony w sądzie w Gliwicach 30.03.2010 - do tej pory nie wyznaczono terminu rozprawy, a przedawnienie zbliża się nieubłaganie.
|
jeszcze link do wydarzenia na fb - jest tam reportaż.
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=141494562579095¬if_t=event_invite
jakby mi ktoś podpalił kota i miałabym tak czekać na sprawiedliwość, to nie wiem, czy mogłabym za siebie ręczyć...
Link do Petycji w tej sprawie:
http://www.petycjeonline....ienia-czynu/161