Jak to jest z tym piciem drożdży?
Jakie to się pije (piekarskie takie? ), jak je się przyrządza?
Nie powodują większych skłonności do infekcji?
Ma to w ogóle sens?
popryszczyło mnie znów ostatnio i w sumie mogłabym spróbować
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto 30 Sie, 2011 14:41
w temacie o łagodnej pielęgnacji włosów stotka napisał/a:
swoja droga, w temacie pielegnacji wlosow, pije ostatnio drozdze (drozdze stawiam na troche w temp. pokojowej, potem zalewam wrzacym mlekiem, mieszam, nastepnie przykrywam, a za jakis czas wypijam), zobaczymy czy mi wplyna na tempo porostu wlosow i ich kondycje.
Ja dziś kupiłam drożdże w tabletkach. 200 tabletek niecałe 7zł. Naczytałam się sporo pozytywów i postanowiłam spróbować.
Miałam jedno podejście do picia drożdży ale mnie cofnęło.
no bo wlasnie, drozdze maja specyficzny smak i nawet dodajac do nich kakao, miodu czy cukru - jego nadal czuc. ja go lubię, ale wiem, ze sa osoby ktorym to nie przejdzie przez gardlo.
zeby pic same drozdze (tak, zwykle piekarskie, ja mam drozdze babuni za 95 gr kostke dziele na 4 czesci, w przyszlosci bede dzielila na pol) trzeba je wczesniej wybić, bo inaczej cos tam cos tam zle bedzie w brzuchu się działo. jak juz sa wybite to mozna sobie dodawac do nich czegos do smaku (miod, cukier, cynamon, kakao....), wczesniej nie, bo zaczna rosnac i dupa
infekcji nie powinno powodowac, bo z tego co czytalam w google to sa inne drozdze niz te od infekcji - ALE JA SIE NIE ZNAM, mowie tylko co wyczytałam
_________________ welcome to our world, we are the wasted youth and we are the future too.
heidhr, wiem, ale tam nie napisały dziewczyny jakie to drożdże, a ja znalazłam ze 3 rodzaje.
Ja w zyciu drożdży do niczego nie używałam, poza pączkami i pizzą.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
trzeba je wczesniej wybić, bo inaczej cos tam cos tam zle bedzie w brzuchu się działo
Bo te niezabite drożdże fermentują w żołądku i niefajne bóle mogą powodować albo inne dolegliwości żołądkowo - jelitowe, oraz "zabierają" z organizmu witaminy z grupy B.
Kiedyś pamiętam jak oglądałam ten angielski program o babce, która zmieniała diety grubasom.
i była kobita, która codziennie piekła sobie biały chleb, na drożdżach.
I ta babka - lekarka (kojarzycie program? tka mała blondynka) powiedziała jej, ze nawracające grzybice stóp ma właśnie od tego żarcia pieczywa drożdżowego dzień w dzień.
No ale to niby na wyrośniętych sie piecze...
ja wybijam tak (co zostalo zacytowane z reszta przez heidhr, no ale...): najpierw wystawiam z lodowki do temperatury pokojowej (minimum na 15 minut), potem gotuje mleko (moze byc tez zwykla woda) i wrzącym zalewam te drozdze. mieszam, zeby sie wszystko ladnie rozpuscilo i nie bylo glutów, i przykrywam spodeczkiem. jak ostygnie to pije -> ale wlasnie wtedy mozna sobie cos do tych drozdzy dodac i nastepnie wypic.
aha, nie trzeba czekac az bedzie calkiem zimne, po prostu pijemy gdy osiagnie taka temp jaka nam przejdzie przez gardlo (a to kazdy ma, jak wiadomo, inaczej)
ten moj proces wybijania ich podczytalam na jakims blogu o wlosach, tam laska tak robiła i miala pewnosc, ze je wybila. mozna pewnie cos inaczej robic, ale ja nic nie zmieniam w tym, bo nie jest to jakos specjalnie skompliowane czy czasochlonne
Drożdże giną pod wpływem temperatury w moment, nie trzeba ich zaparzać.
Ja jak piję, to wyciągam z lodówki, kruszę dokładnie, zalewam odrobiną wrzątku, mieszam aż się rozpuszczą, zalewam od razu zimnym mlekiem i piję. Na cerę i na włosy działają super.
Lepsze od piekarskich są piwowarskie, ale nigdy nie chciało mi się ich szukać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum