pierogi z soczewica są ekstra dla mięsożerców, bo dobrze przyprawione wyglądają i smakują jak mięsowe
nie mam przepisu, ale kiedyś robiłam na jakimś z netu, tylko po swojemu przyprawiłam.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
z soczewicą dzisiaj robię. Nigdy nie robiłam "zwykłych" pierogów, więc zaczynam testować ciasta Jeśli wyjdzie dobre chyba zrobię właśnie pierogi z różnymi farsami plus jakieś tofu. Przeglądałam Vege w Empiku i znalazłam przepis na tofu a'la ryba po grecku .
Karolina, tak jak w temacie, pytałam o vege wigilię Zamiast krokietów myślałam o strudlu z pieczarkami i kapustą kiszoną
mi ciasto wyszło dobre z pierwszego lepszego przepisu z netu, wiec chyba nie są jakieś skomplikowane, tylko naszykuj sobie luxnej mąki, bo czesto trzeba podsypywać. powodzenia
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
mi ciasto wyszło dobre z pierwszego lepszego przepisu z netu
SciFi. Moj maz uwielbia pierogi, ale co zrobie partie, to porazka. Natomiast kopytka robie jedna reka 20min i jakos zawsze wychodza (a ponoc sa o wiele trudniejsze).
Ja mam w domu na Wigilie zawsze 2 rodzaje karpia i.. tyle jesli chodzi o misiwo. Reszta zawsze jest wege. Oprocz tego, co zostalo przytoczone mozna podac jeszcze kluski slaskie, peczak i oczywisie lazanki na slodko z makiem.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
e tam, po prostu trzeba kiedyś pomacać dobre ciasto pierogowe i dążyć do takiej konsystencji.
Ja sama ciasto robiłam pierwszy raz w życiu w zeszłym roku, na dodatek to były uszka...
znalazłam przepis na Onecie i zrobiłam... w domu, gdzie mieszkała cała ekipa, nie było wałka (butelka pomogła) i takie tam
moja matka przezywała, ze nie umie uszek lepic, a ja sie z netu nauczyłam i zrobiłysmy na wigilię, w tym roku też zrobimy.
A PRZYRZEKAM lubię gotować, ale za dobra w tym nie jestem - tzn mam parę ulubionych, wyćwiczonych przepisów i systemów.
Zupełną noga jestem jesli chodzi o ciasta i tu nawet internet nie pomoże
Justyce Tofu kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, nie pamiętam firmy. Jak kupię, przeczytam i napiszę Orico to ten pasztecik tofu? to rzeczywiście jest paskudne.
Wczorajsze pierogi wyszły całkiem nieźle. Pierwsza partia się trochę rozpadła, ale drugą robiłam grubszego ciasta i było OK.
Kopytka i leniwe to super sprawa, szybkie i zawsze wychodzi
Łazanki z makiem nigdy u mnie nie schodzą, mimo ogromne ilości bakalii, sama nie przepadam ;P
Orico to ten pasztecik tofu? to rzeczywiście jest paskudne.
Tak, oni mają dwa rodzaje, jedno sałatkowe, drugie jakieś tam inne, ale oba są wstrętne i chyba nawet koło tofu nie leżały.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Botica, ponoć sikretem na dobre ciasto pierogowe jest dodawanie do niego nie zimnej, ale letniej wody. Taki sikret uprawia żeńska część mojej rodziny oraz rodziny P. (z popularności tego sposobu wynika, że żaden tam z tego sikret, tylko rzecz powszechnie znana, ale wciąż krąży to w kuluarowych rozmowach jak jedna z "kulinarnych tajemnic" )
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
Justyce, hehe no właśnie zależy gdzie szukać w wielu miejscach znalazłam że właśnie trzeba gorącej bo zaparza mąkę i coś tam coś tam. A i robię mikserem hakiem do ciasta. Kiedy robię ręcznie to zwykle za dużo mąki daję.
Mnie z zimną wodą nie wychodzi.
Jestem na bieżąco z tematem bo ostatnio się zawzięłam i w końcu wyszły I jeszcze moim problemem było zbyt długie gotowanie. Zawsze mi się wydało, że 3 min to będzie za krótko.
I jeszcze, trzeba je przełożyć po chwili od momentu wyjęcia z wody przełożyć na inny talerz, żeby równo obeschły.
_________________ Life is what happens when you have different plans
ja własnie wczoraj z mamą sporządziłąm 65 uszek i 70 pierogów
2h
Ja mam wrażenie, że większość mam to mistrzynie pierogów. Zastanawiam się, czy aby móc odziedziczyć to mistrzostwo, nie trzeba po prostu samemu być już mamą
This is it:
'Nothing.'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum