Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Pierwszy raz brania tabletek

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: asiek
Pią 08 Lut, 2008 16:27
Pierwszy raz brania tabletek
Autor Wiadomość
natalka194
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 13:59 Pierwszy raz brania tabletek

Im więcej czytam na całym necie na ten temat w tym większą paranoje popadam, dlatego musze sie zapytać bo sama juz nie wiem...

lekarz przepisał mi regulon. Są to moje pierwsze tabletki jakie będe brała w ogóle w życiu. Lekarz polecił mi abym zaczęła brać 1 tabletke w 1 dzień dostania okresu. Okres dostałam 11 stycznia w piątek rano, tabletkę wzięłam wieczorem.
Brałam tabletki po kolei, tak jak mi kazał ginekolog (a nie wg dni tygodnia jak pisało na blistrze), oraz jak pisało w ulotce.
Dziś wezmę ostatnią, 21 tabletkę. Wszystkie tabletki brałam prawidłowo, o tej samej godzinie. Rano kochałam się "do końca" z moim chłopakiem bez prezerwatywy (miał we mnie wytrysk).
Czy byłam zabezpieczona? Wszędzie pisało ze tak, ale im dłuzej czytam na ten temat to mam obawy, bo niektórzy piszą że jest sie zabezpieczonym po 7/14 dniach, a czasem nawet ze po 1 opakowaniu. Jak to wkońcu jest przy pierwszym braniu? Wydawało mi się iż powinnam być zabezpieczona od 1 tabletki juz, gdyż brałam je prawidłowo... Nie chce czytać juz innych wątków bo wszystko mi się miesza już... Dziękuje za szybką odpowiedź...

Zielona 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 14:04 

Po pierwsze po co zakladasz nowy temat? Jakie po kolei? chyba po kolei zaczynajac od danego dnia tygodnia(sa na blistrze po to zeby Ci ulatwic zycie nie utrudnic). Jestes zabezpieczona od pierwszej tabletki, ale do cholery nie powinnam Ci tego pisac bo owszem masz poczytac inne watki a nie pytac o cos co juz tyle razy bylo!
Ostatnio zmieniony przez Zielona Czw 31 Sty, 2008 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 14:06 

natalka194, w ulotce jest duzo informacji na temat zazywania tabletek anty.
Poza tym bralas tabletki prawidlowo , nie bylo spoznienia ponad 12h. Uwage jedynie trzeba zwracac na wymioty i interakcje tabletek z lekami.
natalka194 napisał/a:
Wydawało mi się iż powinnam być zabezpieczona od 1 tabletki juz, gdyż brałam je prawidłowo..

jezeli wzielas tabletke w 1 dzien, kiedy dostalas miesiaczke, to od tego momentu jestes zabezpieczona ! a ty tak wlasnie zrobilas, wiec wszystko jest w porzadku ;)

natalka194
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 14:39 

chodzi o to ze na blistrze pierwsze pare tabletek nie maja zadnego oznaczenia, kolejne maja dni tygodnia (pn wt śrd cz pt sb nd) i potem nic znowu...
ja brałam od 1 tabletki, po kolei do końca, nie przejmując się tymi paroma dniami tygodnia (czyli np w piątek bralam 8 tabletke, a na blistrze było napisane ze to tabletka z poniedziałku) regulon ma jednak ten sam skład tak wiec... po co to bo nie rozumiem?
czy to że brałam od pierwszego dnia okresu coś zmienia?

asiek 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 14:47 

napisy nad tabletkami sa po to, aby ulatwic sprawe
mniej sie myli i tyle

niektore blistry maja nad kazda tabletka dzien tygodnia, inne maja tylko 7 dni tygodnia wypisanych gdziej na gorze, i wtedy bierze sie ta z odpowiedniego dnia i pozniej idzie po kolei, tak zeby sie nie mylilo
oczywiscie mozna brac tableki np co 3 czy 4 z opakowania ( oczywiscie codziennie), nie ma roznicy ktora sie wezmie

a to ze wzielas pierwsza tbaletke pierwszego dnia cyklu to bardzo dobrze, bo tak sie wlasnie bierze tabletki prawidlowo

ps. Zielona, calm down!

Zielona 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 14:52 

Sorry Asiek, ale czasem sie czlowiek irytuje widzac po raz kolejny nowy temat z tymi samymi pytaniami.

asiek 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 15:05 

rozumiem to, tez tak mam, ale nie zawsze trzeba tak ostro jechac :)

ok, koniec :offtopic: :twisted:

natalka194
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 15:13 

po prostu chciałam sie upewnić czy jezeli pierwszy raz bierze się w życiu tabletki, to działają one natychmiast.

Zielona 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 15:17 

Rozumiemy, ale ta informacja jest w ulotce i w wielu, naprawde wielu watkach tutaj. Zrozum, ze Twoje "nie chce czytac innych watkow" wyraza brak szacunku dla czasu innych, bo nie po to w tych innych watkach pisalysmy, by znow po raz kolejny i kolejny udzielac odpowiedzi na te same pytania.

natalka194
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 15:21 

pisałam wyżej że czytałam inne wątki tylko że róznie ludzie piszą, i sama już nie wiem... nie bede sie zresztą z Toba spierać o to. forum jest chyba do tego zeby móc sie upewnić/rozwiac swoje watpliwosci prawda?

Zielona 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 15:24 

Oczywiscie, ale warto przeczytac regulamin, ktory ma to forum i zanim zalozy sie nowy temat trzeba: sprawdzic czy jest juz odpowiedz na to pytanie, a jesli nie ma to czy jest odpowiedni temat do ktorego mozna by je dopisac, a jesli i tego nie ma wtedy sie taki temat zaklada. Trzeba szanowac czas innych, a takze miec na uwadze to, zeby forum bylo czytelne.

Kati 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 15:40 

Z tego co ja pamiętam jak brałam Regulon to były normalne oznaczenia przy wszystkich tabletkach a nie tylko przy częsci :wink:

natalka194
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 16:14 

tak, są oznaczone numerkami po kolei, jednak dni tyg zaczynają sie jakoś tak dopiero po pierwszych paru... Chodziło mi tylko o to czy jak się bierze pierwszy raz tabletki, od pierwszego dnia okresu to jest sie tak samo zabezpiecoznym, jak by sie brało np drugie czy któreś tam opakowanie :wink:

karolka 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 16:20 

Cytat:
tak, są oznaczone numerkami po kolei, jednak dni tyg zaczynają sie jakoś tak dopiero po pierwszych paru...

co to znaczy po pierwszych paru ? Masz przyjąc tabletkę pierwszą z tego miejsca, które jest oznaczone danym dniem tygodnia, a nie od lewego górnego czy dolnego rogu. Fakt, że jakbyś nie brała, to będzie dobrze, jeśli będziesz to robić codziennie i o stałej porze, ale przy takim braniu możesz nie zauważyć, ze jednej wkoncu zapomniałaś kiedyś wziąć.

natalka194 napisał/a:
Chodziło mi tylko o to czy jak się bierze pierwszy raz tabletki, od pierwszego dnia okresu

gdybyś poczytała to forum to np. byś się dowiedziało jasno, że rezultatem przyjmowania tabletek jest m.in.zahamowanie owulacji. Od pierwszej tabletki przyjetej w pierwszym dniu okresu spełnia swoje zadanie. Nie dopuszcza do owulacji, zmienia ściankę macicy. Już dostałaś na to pytanie odpowiedź tak, jak milion lasek, które zadało to pytanie, mimo że poprzedni miliard leniwych lasek zadało dokładnie takie samo pytanie, na które odnajdzie odpowiedź w ulotce. CZYTANIE ULOTEK NIE BOLI!

moni 

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 17:14 

natalka194 napisał/a:
pisałam wyżej że czytałam inne wątki tylko że róznie ludzie piszą, i sama już nie wiem

Bardzo prosze o wskazanie odpowiednich tematow, gdzie podajemy bledne informacje lub "piszemy roznie".

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

Odpowiedz do tematu