Witam! Wlasnie sie zarejestrowalam na forum mam pytanie czy to prawda ze jak ma sie 16lat to do ginekologa mozna isc tylko i wylacznie z opiekunem prawnym?? W marcu poronilam a do tej pory niebylam bo moja mama nie ma casu albo poprostu wstyd jej czy cos.. sama nie wiem ale szczeze watpie zeby chciala zle dla mnie.. a ostatnio dzieje sie cos nie tak i nie wie co z tym zrobic !Lekarz do ktorego poszlam 2dni nim trafilam do szpitala powiedzial mi ze ni moze mnie przyjac bo niejestem pelnoletnia.. a z kolei kilka osob mowilo mi w tym pielegniarka u prywatnego ginekologa ze mama nie jest mi do niczego potrzebna.. Wiec jak to w koncu z tym jest??!!
to zależy od lekarza, jeden przyjmie, inny nie
ja mając nie spełna 17 lat byłam u gin i dostałam tabletki na przywrócenie miesiączki która zanikła i pigułki anty. nie było żadnego problemu
z jakiego miasta jestes?
Prawo mówi wyraźnie, że na wizytę u lekarza ginekologa nalezy mieć zgodę osoby pełnoletniej w przypadku gdy nie występuje bezpośrednie zagrożenie zdrowia. Prawo nie działa w drugą stronę - na badanie waginalne kobieta musi wyrazić zgodę niezależnie od wieku.
Tak jak mówi Patka - spróbuj się dowiedzieć, gdzie przyjmą Cię bez rodzica. Nie liczyłabym na NFZ, ale może znajdzie się jakaś przychylna położna w poradni K. Ale na pewno prywatnie Cie przyjmą. Zwłaszcza, że masz poważny problem zdrowotny, a nie np. przepisanie pigułek.
Radziłabym także, po rozwiązaniu problemów zdrowotnych, poszukać psychologa. Znalazłaś się w trudnej sytuacji, a Twoja rodzina najwidoczniej Cię nie wspiera. Daj znać jak dajesz sobie radę.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
może źródło kiepskie, ale zawsze słyszałam i u mojego ginekologa(nfz) tez wisi taka informacja, ze samej można przyjsć po ukończeniu 16 roku życia.
więc jeśli masz już ukończone, możesz iśc bez mamy.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Niccolla, zawsze moglas zglosic sie na pogotowie
bo skad de facto wiesz ze bylas w ciazy i ze poronilas skoro nie bylas u lekarza?
przepraszam, ale mi sie to nie miesci w glowie
poznan to duze miasto, na pewno cie gdzies przyjma, jest watek o polecanych ginekologach, moze dziewczyny polecily kogos z poznania, poszukaj
_________________ Ardua prima via est.
Niccolla [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 11:40
A kto powiedzial ze nie bylam u lekarza a pozniej w szpitalu??!! bo ja nie.. bylam u lekarza z mama raz 2tyg przed tym jak trzafilam na tydzien do szpitalugdzie mialam robione lyzeczkowanie macicy...
To skoro miałaś robione łyżeczkowanie, to powinnaś dostać wyniki badań histoptologicznych i z nimi zgłosić sie do lekarza na kontrole. Myśle że jakbyś powiedziała lekarzowi w jakiej sprawie przyszłaś to każdy by Cie przyjął.
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
Niccolla [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 12:09
wynikow nie mam bo nik mi ich nie odebral.pojechalam sama to odmowili mi wydania, moja starszej siostrze rowniez, chlopakowi tez choc zrobil w tym szpitalu taka afere ze szkoda gadac! A myslisz ze ni mowilam w jakiej sprawie przychodzie?? jezeli oczywiscienie zostalam wczesniej wyrzucona z wielkim hukiem z gabinetu... A jezeli lekarz wyzywa cie od kurew to raczej nie jest normalny..... i szczeze mowiec to przez niedopatrzenie lekarza cala sprawa potoczyla sie jak potoczyla, a jezeli lekarze sa po to zeby odpier*** swoja prace byle by byla to po co tacy lekarze??
gabira [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 12:11
Az wierzyć mi się nie chce, ze tak mógł powiedzieć lekarz...
Niccolla [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 12:16
gabira napisał/a:
Az wierzyć mi się nie chce, ze tak mógł powiedzieć lekarz...
no to najwidoczniej nie trafilas na takiego... ja trafilam na dwuch...
A mi sie wierzyć nie chce w tą historie. Sory, ale wydaje mi się ze lekarz nie odmówił by wizyty. Nie wiem jak z wynikami, czy trzeba być pełnoletnim, czy mogą Ci odmówić wydania, ale jeżeli nawet tak było to TY powinnaś sie tym zainteresować i zmusić mamę by z Tobą poszła! To twoje zdrowie i jeżeli samej nie pozwalają Ci o nie dbać to powinnaś powiedzieć o tym mamie- nawet o tym jak Cie potraktował lekarz. Bo moja napewno by sie tym zainteresowała, gdyby lekarz nazwłą mnie ku***.
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum