Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Płyny do higieny intymnej

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Vivien
Czw 05 Sie, 2010 08:50
Płyny do higieny intymnej
Autor Wiadomość
sylwunia012 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 14:01 

Karolina, głownie mi chodzi o temat właśnie płynów, kilka cytatów:

Cytat:
nie wyobrażam sobie takiego "ochlapywania się" samą wodą
,

Cytat:
Przecież woda nic nie daje...

i Twój cytat
Cytat:
nie wyobrażam sobie żeby pochlapywać się samą wodą bo zapach zostaje
.

Może zbyt agresywnie to ujęłam ale ja odnoszę wrażenie, że są płyny do mycia okolic intymnych to samo mydło i woda już nie wystarczy. Wynajdą płyn do mycia przerw między palcami to trzeba będzie używać bo faktycznie sama woda tam nie domyje.

Zielona 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 14:04 

Sylwunia tu akurat inna rzecz: mydło wypłukuje dobre bakterie chroniące te okolice. Tez nie zawsze używam płynu, jeśli nie dzieje się nic nadzwyczajnego(mocny zapach, okres) to zazwyczaj myje wodą, jest ok. Mydlem bym nie myła.
Wiesz, marudzenie na ten postęp to trochę przesada, bo wiesz, kiedyś wystarczała kąpiel raz na miesiąc w samej wodzie, to po co nam to mydło?

Karolina 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 14:12 

sylwunia012, napiszę jeszcze raz: przesadzasz. To, że Tobie odpowiada mycie samą wodą - w porządku.

Biorąc prysznic wiadomo, że najpierw spłukuję ciało wodą (to się tyczy również okolic intymnych) i nie wyobrażam sobie pochlapać się wodą i wytrzeć. Czułabym się po prostu brudna.

sylwunia012 napisał/a:
są płyny do mycia okolic intymnych to samo mydło i woda już nie wystarczy

Mydło i woda, a sama woda to moim zdaniem spora różnica :wink: Poza tym ja mydła używać nie mogę bo mnie podrażnia.

Napisałaś to tak, jakbyśmy do mycia każdej części ciała używały różnych kosmetyków. Nogi tym, ręce tamtym, a plecy jeszcze czymś innym. I po prostu cudowały. Nie uważam by płyn do higieny intymnej był przesadą i cudowaniem.

Dla mnie podmywanie się wodą, to jak mycie zębów na sucho bez pasty do zębów.
Nic więcej."

natalenka 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 14:15 

No i płyny są o wiele delikatniejsze. Kiedyś podczas wyjazdu kilkudniowego nie zabrałam płynu, miałam tylko żel, to myślałam po 2-3-4 dniu, że zdechnę, tak paliło. Także na coś one się przydają.
A sama woda... Prysznic pod samą wodą też nie wiele da, więc co dopiero "tam", gdzie mnożą się bakterie i mają wspaniałe ku temu warunki, ciepło, wilgotno.

Curly 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 16:53 

sylwunia012 napisał/a:
Karolina, głownie mi chodzi o temat właśnie płynów, kilka cytatów:

Cytat:
nie wyobrażam sobie takiego "ochlapywania się" samą wodą
,

Cytat:
Przecież woda nic nie daje...

i Twój cytat
Cytat:
nie wyobrażam sobie żeby pochlapywać się samą wodą bo zapach zostaje
.

Może zbyt agresywnie to ujęłam ale ja odnoszę wrażenie, że są płyny do mycia okolic intymnych to samo mydło i woda już nie wystarczy. Wynajdą płyn do mycia przerw między palcami to trzeba będzie używać bo faktycznie sama woda tam nie domyje.

No ale mycie samą wodą nic nie daje. dziewczyny nie pisały, żeby myć koniecznie żelem do higieny intymnej, ale jakimś specyfikiem do mycia (czy to mydło, czy żel pod prysznic) bo sorry ale samą wodą to się nie umyjesz, ewentualnie pochlapiesz, ale brud zostaje.

"Non è tempo per noi che non ci svegliamo mai..."

Guzik 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 17:01 

mydła sie nie powinno uzywać do higieny intymnej bo wysusza i zakłóca naturalne ph,
niemniej jednak ja tez płynów za bardzo nie używam ;)

mam laktacyd, używam jak mam krwawienie, albo jesli rzeczywiście czyje sie nieświeżo.
poza tym jestem wielka fanką używania samej wody :)

zauwazyłam to tez przy włosach - jak ni uzywam za kazdym razem szamponu, tylko raz na 4 mniej-wiecej, a na co dzień płuczę/myję sama wodą włosy z kurzu i pasty/żelu, zachowuja sie lepiej.

to samo z higiena intymną - zazwyczaj woda, od czasu do czasu płyn i rzadko mam infekcje.
Ostatnio zmieniony przez Guzik Sro 27 Paź, 2010 17:19, w całości zmieniany 1 raz  

tao__ 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 17:06 

sylwunia012 napisał/a:
Była kiedyś dyskusja na temat płynów do higieny intymnej i wszystkie jak jeden mąż mówili, że przecież jak to tak można bez płynu, że to się nie domywa wtedy, że śmierdzi, że czujecie się brudne etc, a ja np nigdy nie używałam i jakoś czuje się świeżo i mój facet nigdy nie narzekała ani nic takiego. Sorry ze się tak rozpisałam ale chodzi mi o to, że widzę jakąś taką dziwną mentalność u współczesnych kobiet , że jeżeli powstał jakiś specyfik do czegoś to koniecznie trzeba go użyć bo inaczej to jest źle.

a ja się z Tobą zgadzam. uważam, że pochwa czyści się sama, a okolice bikini można umyć innym specyfikiem. Oczywiście facet moze zaburzac naturalne srodowisko, dlatego wskazane by było aby bylo na penisie jak najmniej bakterii :P Ale... mam uraz do płynów higieny intymenj - kiedyś miałam jakiś i...było zdecydowanie gorzej w tych okolicach.

Co do podpasek - odzwyczaiłam się, ale jak już to używałam Always. Tampony - OB, koniecznie z powloką Silk Touch. I też żałuję, że nie ma wkladek ze skrzydełkami!!

Karolina 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 17:08 

tao__ napisał/a:
pochwa czyści się sama

a bakterie same się mnożą...
Nic więcej."

natalenka 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 17:48 

tao__ napisał/a:
pochwa czyści się sama,

Ale nie mówimy o irygacjach, które rzeczywiście są niewskazane, a o podmywaniu krocza...

Rozwalił mnie ten zwrot :lol:
Ostatnio zmieniony przez natalenka Sro 27 Paź, 2010 17:52, w całości zmieniany 1 raz  

dina delusi 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 17:48 

tao__ napisał/a:
uważam, że pochwa czyści się sama

Że co? :)

Justyce 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 17:53 

Guzik napisał/a:
to samo z higiena intymną - zazwyczaj woda, od czasu do czasu płyn i rzadko mam infekcje.

Zauważyłam to samo!
Od jakiegoś czasu nie używam płynu do higieny intymnej, tylko samej wody. Płyn - bardzo rzadko. Nie wiem, co znaczy określenie "zapach pozostaje" - może niektóre kobiety faktycznie intensywnie "pachną", ja z kolei odnoszę wrażenie, że ten zapach stał się praktycznie niewyczuwalny, odkąd myję się tylko wodą. Od infekcji, jak wszystko wskazuje, też mam spokój.
natalenka napisał/a:
A sama woda... Prysznic pod samą wodą też nie wiele da, więc co dopiero "tam", gdzie mnożą się bakterie i mają wspaniałe ku temu warunki, ciepło, wilgotno.

Z drugiej strony jak nie niszczymy naturalnej flory bakteryjnej okolic intymnej, to organizm sam sobie daje radę.
passion napisał/a:
samą wodą to się nie umyjesz, ewentualnie pochlapiesz, ale brud zostaje.

Zastanawiam się, co w takim razie rozumiesz pod pojęciem "brud" :roll: .

Tak czy inaczej, grzybicę nazwano chorobą czystych kobiet nie bez powodu.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Botica 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 18:18 

Ja mam takie samo zdanie jak Justyce, i to właśnie polecał mi zawsze mój lekarz. Może to zabrzmi jak SiFi, ale w życiu nie miałam grzyba. Nie używam żadnych mydeł, szampanów i płynów. Też nie mam specjalnie problemów z zapachem, może się przyzwyczaiłam, a może to objaw braku infekcji?

A z innej beczki to zauważyłam, że zapach robi się bardziej nieprzyjemny jak mam włosy, niż jak jestem ogolona. Może takie futro trudno jest utrzymać w czystości samą wodą? Chociaż akurat w tym przypadku lekarze zalecają coś przeciwnego.

Finka 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 18:19 

ja często podmywam się samą wodą. Infekcji nie miałam nigdy.

Guzik 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 18:19 

no dokładnie, nie chodzi o chlapanie, tylko mycie - jak sie płynem 'pochlapiesz' to tez niewiele pomoże.
ja sie dokładnie myję, ale sama wodą.

poza tym odkąd do kąpieli dolewam oliwki i dokładnie wcieram ją potem w ciało <te 'oka' zostają na skórze>, zniknęły tez inne problemy - jak podrażnienie po goleniu itd <to mi tez pomaga zasypka dla dzieci od razu po goleniu>.

miałam założyć temat z takimi sztuczkami ;)

Curly 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 18:28 

Guzik napisał/a:
miałam założyć temat z takimi sztuczkami ;)

go on ;)

"Non è tempo per noi che non ci svegliamo mai..."

Odpowiedz do tematu