polknelam peirwsza tabletke nie majac miesiaczki....
Witam!
Pol roku temu bylam u gina i przepisal mi tabletki- powodem byly nieregularne miesiaczki. Moj okres chodzil jak chcial- tzn moglam go nie miec 3 dni a moglam nie miec pol roku. No wiec po zaliczeniu wizyt u kilku ginekologow i stosowaniu roznych pozahormonalnych sposobow jeden z lekarzy przepisal mi Mercilon. W ulotce bylo napisane ze powinnam go wziac gdy pojawi mi sie miesiaczka, a to moglo trwac tygodniami...Czekalam 3 miesiace w koncu wzielam tabletke mimo ze okres mi sie nie pojawil....Tabletki biore juz pol roku i wszystko jest ok, jednak kolezanka ostatnio nastraszyla mnie, ze zle zrobilam... Co ja mam teraz zrobic?
1) Zrobiłaś bardzo źle, bo w ulotce jest wyraźnie napisane, ze pierwszą tabletkę trzeba przyjąć pierwszego dnia krwawienia.
2) Zrobiłaś też bardzo źle, bo tabletki nie wyleczą Twojego problemu z nieregularnymi cyklami, a tylko go zamaskują. Powinnaś iść do innego lekarza, który weźmie się za Ciebie porządnie. Bo takie problemy jak opóźnienie okresu o ponad trzy miesiące, to wyraźny sygnał, że coś jest z jajnikami nie tak. Zmień ginekologa, idź do porządnego specjalisty, póki nie jest za późno.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ad. 1 - częściowo zgadzam się z Justyce, ale tylko częściowo. W uzasadnionych przypadkach (np. właśnie bardzo nieregularne miesiączki lub ich czasowy brak) można wziąć pigułkę w dowolnym dniu, lecz:
- należy to zrobić po konsultacji z lekarzem!!!
- antykoncepcja nie działa od początku i najlepiej całe 1 opakowanie dodatkowo się zabezpieczać
Ad. 2 - nic dodać nic ująć.
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
miśka86 [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 19:25
Ad 1)wiem ze zle zrobilam, ale wtedy nie mialam czasu isc do lekarza zeby sie skonsultowac.
Ad2) co do wizyty u lekarza to moze macie racje, ale zanim zapisano mi te teabletki to bylam u 3 ginekologow- jeden leczyl mnie na nadzerke, drugi na jakies ogolne zaburzenia przepisal globulki dopochwowe a tzreci dal jakies tabletki co w ogole nie pomogly. No i w koncu trafilam na tego lekarza. On mi powiedzial ze to na pewno zaburzenia hormonalne i dlatego zgodzilam sie na tabletki...Skad mialam wiedziec. Teraz okres przynajmniej mam regularnie..
dlatego zgodzilam sie na tabletki...Skad mialam wiedziec. Teraz okres przynajmniej mam regularnie..
Raczej chciałaś napisać, że teraz okresu w ogóle nie masz
To co pojawia się w przerwach to krwawienie z odstawienia, reakcja organizmu na spadek poziomu sztucznych hormonów i takie krwawienie nic wspólnego z miesiączką nie ma. Jak odstawisz pigułki to twój problem wróci, a nieleczony może mieć poważne konsekwencje (np. niemożność zajścia w ciążę w przyszłości).
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
On mi powiedzial ze to na pewno zaburzenia hormonalne i dlatego zgodzilam sie na tabletki...
I postanowił ci przepisać tabletki, zamiast zaburzenia hormonalne wyleczyć. Pięknie, konował, nie lekarz.
Bardzo cię proszę, potraktuj tę sprawę poważnie i udaj się do specjalisty. Tabletki antykoncepcyjne nie leczą zaburzeń hormonalnych. Tabletki antykoncepcyjne - jak sama nazwa wskazuje - służą do antykoncepcji. Owszem, stosuje się je też w sytuacji, gdy pacjentka ma jajniki ze skłonnością do powstawania torbieli. Ale w Twoim przypadku to nie jest dobre rozwiązanie.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
Nastraszyłyście mnie wiec dzisiaj od razu pobieglam do lekarza.Opowiedzialam o calej sytuacji i okazalo sie ze tabletke mozna wziac po raz pierwszy w dowolny dzien cyklu, tylko potem nalezy to robic regularnie. Dal mi skierowanie na badania hormonow i polecil plastry antykoncepcyjne. W czasie badania okazalo sie za mam tez nadzerke. Wszystko konczylo sie wiec dobrze. Kolejna wizyta za 2 tyg jak juz zrobie te wszystkie badania. chyba nareszcie trafilam na kompetentnego lekarza...
Opowiedzialam o calej sytuacji i okazalo sie ze tabletke mozna wziac po raz pierwszy w dowolny dzien cyklu, tylko potem nalezy to robic regularnie.
Ke?
Mozna wziąść w inny dzień niż 1 dzień @, ale trzeba się potem conajmniej przez tydzień dodatkowo zabezpieczać.
A że regularnie to wynika z tego, że każde opakowanie zaczyna się tego samego dnia.
Ale badania hormonalne powinnaś mieć robione wtedy, gdy nie będziesz zażywała pigułek - inaczej niewiele pokażą, wyrzucisz kasę w błoto.
Plastry antykoncepcyjne to to samo co pigułki, więc ogólnie to powtórka z rozrywki.
Idź do SPECJALISTY w dziedzinie zaburzeń hormonalnych i leczenia niepłodności (bo jedno z drugim może się wiązać) - poszperaj w internecie (na gazeta.pl jest biała lista ginekologów), zrób wywiad wśród znajomych.
This is it:
'Nothing.'
bylam u 3 ginekologow- jeden leczyl mnie na nadzerke
miśka86 napisał/a:
W czasie badania okazalo sie za mam tez nadzerke.
No to skoro lekarz wcześniej leczył Ci nadżerke to miałaś ją już wcześniej,a nie teraz się to okazało...Dziewczyny Ci już napisały co powinnaś zrobić,a czego nie robić,a Ty zamiast ich posłuchać myślisz,że znalazłaś kompetentego lekarza...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum