Mam takie dziwne pytanie. Chodzę do klasy maturalnej. Zażywam tabletki antykoncepcyjne Cilest. Każdą z nich biorę skrupulatnie o godzinie 20. Ostatnio, aby nauczyć się do ważnego zaliczenia, kupiłam sobie magnez z witaminą B6 i trzy rodzaje tabletek musujących 'Plusz' (aby odechciało mi się spać i abym nie denerwowała się egzaminem): z żeń-szeniem, oczyszczający i wspomagający koncentrację. Magnez zażyłam normalnie koło godziny 16. Tak samo Plusza. Z tym, że Plusza wzięłam trzy tabletki. Potem powtórzyłam dawkę koło godziny 19. O godzinie 20 zażyłam normalnie tabletkę, a później, koło 22, powtórzyłam kolejną dawkę trzech tabletek Plusza. W nocy mniej więcej o godzinie 4.30 obudził mnie ból żołądka. Poszłam do toalety i musiałam zwymiotować. Nie było tego dużo i trwało nawet nie całą minutę. A dzisiaj uświadomiłam sobie, że w moim organizmie znajdowała się wtedy duża ilość wit. C. Słyszałam, że wit. C może kolidować z tabletkami antykoncepcyjnymi i opóźnić ich wchłanianie. I teraz następuje moje pytanie: Czy tabletka zdążyła się wchłonąć? Czy antykoncepcja została zachowana? Czy powinnam zabezpieczać się dodatkowo do końca opakowania, aby uniknąć ciąży? I czy może powinnam wziąć kolejną tabletkę zaraz po wymiotach (nie zrobiłam tego).
Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale chciałam dokładnie opisać przypadek.
Liczę na szybką odpowiedź, bo naprawdę niepokoi mnie ta sytuacja.
PS. Wiem o tym, że wit. C brana jednorazowo w ilości większej niż 1000mg może coś zmienić, niemniej jednak u mnie były i wymioty i w ogóle nasłuchałam się, że może ona opóźnić wchłanianie. Dlatego proszę o pomoc.
beaute, z tą wit. C, to tak jak napisałaś. Co do wymiotów - były przecież dużo później, niż "przepisowe" 4 godziny, przez które wchłania się tabletki. Tym bym się nie martwiła.
beaute [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 18:03
Czyli lepiej zabezpieczać się do końca opakowania?
beaute, tak, jak pisze Szczęściara.
Ja chciałabym Ci tylko napisać, że chyba przesadziłaś z ilością tych tabletek-nie wiem, na ile jest w tym prawdy, ale spotkałam się z opinią, że następna tabletka w typu Plusz, wzmacniający koncentrację nie działa. Poza tym, nie wiem, jak w Pluszu, ale na moich tabletkach musujących wspomagających koncentrację jest napisane, że nie należy przekraczać jednej tabletki dziennie. Taka duża ilość mogła spowodować wymioty.
_________________ permanentne siódme niebo
beaute [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 18:09
Wiem, wiem. To była tylko moja głupota. Chciałam nauczyć się na zaliczenie. Pomogło. Nauczyłam się na piątkę. Tylko właśnie teraz się martwię. Nie wiem czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać, nie wiem czy nie powinnam wtedy wziąć następnej tabletki anty, nie wiem już kompletnie nic...
beaute, brać następnej tabletki to już nie ma po co. Tamta się wchłonęła, jeśli o wymioty chodzi. Nie wiem mówiąc szczerze co zrobić z taką ilością nawpieprzanego Plusza. Hmm. Ja z uwagi na to, że jestem ostrożna, to bym się przynajmniej 7 dni zabezpieczała dodatkowo.
A anek ma rację. Wiesz, że takie przedawkowanie może spowodować dużo poważniejsze konsekwencje, niż ewentualne osłabienie działania antykoncepcyjnego tabletek...?
beaute [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 18:30
Nic mi nie jest. Ni mam ani wymiotów ( z wyjątkiem tych kilkusekundowych o 4.30), ani nic. Martwi mnie tylko ta antkoncepcja...
Skoro Ci nic nie jest,a jak już napisały dziewczyny tabletka się wchłonęła to dla spokoju własnej duszy (tym bardziej że to dusza maturalna )zabezpieczaj się przez 7 dni,a jeśli ma Ci to pomóc (psychicznie) to i do końca opakowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum