KOnrad ten prezes czasem peknie i wlasnie wtedy jest kwestia postinoru.
Dokładnie.
Powiedziałabym wręcz, że 9 na 10 przypadków konieczności zażycia postinoru zachodzi z winy facetów, którzy nie do końca potrafia z owych prezesów korzystać.
_________________ "Kaznodziejów omijam z daleka, choć w kościołach oglądam obrazy.
Cenię talent i mądrość człowieka i nie ufam facetom bez skazy"
Swoja droga co w tym zlego, ze przeciela blister? Czym rozni sie postinor w postaci jednej tablety z blista od tablety z postinoru w postaci jednej tablety? Niczym?
Tym, że skład Postinoru z 1 tabletką musi być inny, niż postinoru duo z dwoma tabletkami! Wiec jest różnica, nie?
Sorry, ale się zdenerwowałam trochę. Jak się na czym nie zna, to się nie wypowiada tonem znawcy.
Postnor Duo ma 2 tabletki nie ot tak sobie, tylko po to, żeby był skuteczny. Bierze się jedną, a po 12 godzinach drugą i wtedy ma się pewność, że skuteczność tego leku jest dosyć wysoka. 1 tabletka Postinoru Duo zawiera 0,75 mg lewonogestrelu.
Escapelle ma jedną tabletkę, a działa tak samo, więc skład ma nieco inny - właśnie dlatego nie trzeba brać dwóch tabletek. Zawiera 1,5 mg lewogestrelu.
Tak więc, tą metodą dedukcji wnioskuję (bo nigdzie na necie informacji i Postinorze nie znalazłam), że będzie to tabletka o większej zawartości progestagenu. Więc 1 tabletka Postinoru Duo może nie być tak skuteczna jak jedna tabletka Postinoru.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Konrad czasami warto policzyć do 10 .. i nic nie pisać lepiej ..
Konrad napisał/a:
wy to macie kurde przesrane, postinory jakies, pierdy kurde a my zakladamy prezesa i jazda xD (przepraszam jesli kogos urazilem, ale ludzie po kilku browarach tak maja, tak wiec przepraszam szcz raz naprawde przepraszam...)
aż się zagotowałam
i w d** mam, że mialeś jakieś chore "pijany mode on"
mam nadzieje, że dziś jak to czytasz to wstyd i żal ci samego siebie..
[ Dodano: Pią 30 Lis, 2007 11:37 ]
Tak sobie czytam, czytam i już sama nie wiem. irean, albo inna farmaceutka - odpowiedzcie konkretnie - czy POSTINOR ma inny skład niż POSTINOR DUO?
W tym tekscie była informacja o lekach typu postinor w różnych krajach Europy - w tabelce były wyszczególnione niektóre no i Postinor ma 1,5, Escapelle 1,5, Postinor Duo po 0,75.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
No czyli dwie tabletki Postinoru Duo odpowiadają zawartością hormonu jednej tabletce Postinoru?
To po co jest Duo i pojedyńczy?
I kiedy się który przepisuje?
hm a to ciekawe, ale w BLOZ (taka ogóla baza lekól zarejestrowanych w Polsce) skład postinoru i postinoru duo jest taki sam
to w takim razie tak czy siak, jeśłi babka wydała jedną tabletkę postinoru duo to dziewczyna otrzymała zaledwie 0,75 mg a nie 1,5 ...
)zerknęlam do linka Rose)
nie w każdym kraju dawki leków rejestrowane są tak samo, ja tam BLOZ-owi wierzę i u nas postinor ma dawkę 0,75, czy to z czy bez duo, w UK może być inaczej co widać na załączonym obrazku
Czyli w pewnych krajach przyjęto możliwość zażycia od razu całej dawki, w innych optuje się za jej rozdzieleniem i przyjęciem po pół dawki w niewielkim odstępie czasawym. No i OK - skuteczność zapewne taka sama, wpływ na organizm być może dyskusyjny, ale zostawmy tę dyskusję fachowcom. Tak czy siak pół dawki nie ma sensu i przyjęcie jednej tabletki 0,75 (czy to uciętej z blistra czy w osobnym opakowaniu) stawia pod dużym znakiem zapytania skuteczność tego środka. Tzn. skuteczność antykoncepcyjną. Bo może postinor wykorzystuje się także do innych celów niż antykoncepcja po i wtedy przyjęcie właśnie 1 tabletki ma sens. Wie ktoś cos na ten temat ?
_________________ "Kaznodziejów omijam z daleka, choć w kościołach oglądam obrazy.
Cenię talent i mądrość człowieka i nie ufam facetom bez skazy"
Saba [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Gru, 2007 09:43
Cześć postinor nie może być przepisywany jako jedna tabletka. Chyba że jest to escapelle. Pomijam fakt że z tego co mi wiadomo postinor został już wycofany. Co do "zdobycia" tych tabletek to inna sprawa. W internecie doszukałam się informacji że tabletki (chodziło wtedy o postinor duo) może przepisać każdy lekarz, stomatolog a nawet weterynarz. To naturalnie bzdura.Nikt nie chce tego wypisać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum