witam,
mam pytanie. ginekolog wypisal mi recepte na postinor i w aptece dostalam tylko jedna tabletke. bylam zdzwinona, ale pani mgr powiedziala, ze na recepcie jest tylko jedna tabletka. rzeczywiscie bylo napisane Postinor, a nie Postinor-Duo i pod spodem 1x1. to by wnioskoalo ze ma byc tylko jedna. jednak w opakowaniu sa dwie i zazwyczaj bierze sie dwie. nie zwrocilam na to uwagi w gabinecie, dopiero w aptece.
prosze, powiedzcie, czy w ogole cos takie moze byc? mam nadzieje, ze "szanowna pani doktor" ;] wie co robi. chyba, ze mogla to byc pomylka aptekarki?
figielek, moze to bylo escapelle ? jak mogla dac ci 1 tabletke postinoru, skoro sama nazwa wskazuje- postinor duo. chyba nie przeciela blistra i dala ci jedna
niestety chyba "szanowna pani doktor" nie wie co robi, bo tak naprawde to nie ma czegos takiego jak Postinor, jest POSTINOR DUO, ktory zawiera dwie tabletki i obie trzeba zazyc
to 1x1 to oznaczenie dawkowania, czyli raz dziennie po 1 tabletce
powinans wziazc 2 tabletki a nie 1 ...
figielek [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Lis, 2007 12:31
wlasnie w tym caly problem, ze przeciela blister i dala mi jedna, bo na recepcie wg niej tak bylo. jeszcze ulotke skserowala, zeby nie bylo ;] zaplacilam ok 30zl, wiec polowe. bylo wyraznie napisane "Postinor , 1x1". nie wiem teraz co zrobic za bardzo... zostac z jedna, czy isc do tej apteki, przeciez recepte moja maja. i teraz czyja wina? bo jesli aptekarka sie uprze, ze to ma byc jedna ;]
foxy [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Lis, 2007 12:34
figielek napisał/a:
wlasnie w tym caly problem, ze przeciela blister i dala mi jedna
po prostu super wg mnie nie miala prawa tak zrobic! i co pewnie komus potem znow sprzeda 1 tabletke postinoru ? zenada, bo co wiecej mozna powiedziec...
ja na twoim miejscu bym do niej poszla i tyle.
Super aptekarka, nie ma to tamto..
Żeby nie pokojarzyc, że 1x1 to dawkowanie a nie ilość tabletek..
Niepojęte wogóle jak można przeciąć blister leku, który spełnia swoje funkcje dopiero wtedy gdy wziete sa 2 tabletki..
Wróciłabym do tej apteki, pokazała ulotkę i żądała wydania brakujacej.
Wysłany: Czw 29 Lis, 2007 12:48
tak w ogole to do dzisiaj myslalam, ze zyjemy w cywilizowanym kraju i lekarze sa tu dla nas. jakze bardzo sie mylilam (oczywiscie nie moge generalizowac). z tego co sobie tu na forum poczytalam, nie tyko ja tak mysle. a to smutne, naprwde. powiem Wam, ze dzisiaj sie np dowiedzialam, ze tego rodzaju recepty (na atykoncepcje po) powinien wypisywac lekarz pierwszego kontaktu oczywiscie u prywatnego lekarza nie bylo by takich, nazwijmy to... "niescislosci"
foxy [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Lis, 2007 12:53
figielek napisał/a:
powiem Wam, ze dzisiaj sie np dowiedzialam, ze tego rodzaju recepty (na atykoncepcje po) powinien wypisywac lekarz pierwszego kontaktu
pierwsze slysze mi moja lekarka rodzinna nawet nie chciala wypisac recepty na tabletki anty, kiedy ginka moja miala urlop, a nie wierze, zeby na postinor mi wypisala...
mi mielismy ostatnio spotkanie z ginekologiem w klasie to powiedziala , ze tylko ginekolog może wypiswać tabletki anty. Nie zdążyłam sie spytać co w razie nagłego wpadku.
_________________ Jestem księżniczką bez korony, nie potrzebuje jej, jestem tak samo zajebista w niej jak i bez.
Miłość jest kombinacją podziwu, szacunku i namiętności. Jeżeli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeżeli dwa, to może nie jest to mistrzostwo świata, ale blisko. A jeżeli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna: trafiłeś do nieba.
William Wharton
Wampirek napisał/a:
Nie zdążyłam sie spytać co w razie nagłego wpadku.
no jak to co.. rodzić rodzić..
racja
_________________ Jestem księżniczką bez korony, nie potrzebuje jej, jestem tak samo zajebista w niej jak i bez.
Miłość jest kombinacją podziwu, szacunku i namiętności. Jeżeli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeżeli dwa, to może nie jest to mistrzostwo świata, ale blisko. A jeżeli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna: trafiłeś do nieba.
William Wharton
Wysłany: Czw 29 Lis, 2007 13:10
ale kurczę, dziewczyny zabezpieczające się wyłącznie gumkami - nie macie znajomych za granicą? teraz każdy ma. poproście, żeby wam kupili i przesłali zachodnie odpowiedniki postinoru/escapelle, często są one tam sprzedawane bez recepty. będziecie mieli w apteczce na nagłe wypadki...
_________________ we look pretty happy
we look pretty normal
let's play pretend
act like it goes naturally
[ Dodano: Czw 29 Lis, 2007 13:22 ]
a po za tym wątpie, że ktoś kto sie na tym nie zna podjałby sie takiego zadania
William Wharton
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum