Przejrzalam sobie ksiazke "Antykoncepcja dla kazdego", ktora kiedys dostalam od mojego pierwszego ginekologa i zastanowila mnie jedna sprawa. Otoz w ksiazce jest napisane, ze Postinorowi (ogolnie: antykoncepcji "po") odpowiadaja 4 pigulki Stedirilu i innych, o tym samym skladzie. Czyli, idac dalej, nie trzeba koniecznie latac za lekarzem w razie wpadki i prosic sie o Postinor kosztujacy ponad 40 zl (chyba), a wystarczy miec w apteczce opakowanie Stedirilu za niecale 3 zl i w razie czego zaaplikowac sobie 4 pigulki?!
Jak to jest w takim razie? Wychodzi na to, ze Postinor nie jest niezastapiony.
wies gles jednak stediril 30 awiera jesce estrogen wiec jakby nie patrzec bezpieczniej jelsi chodiz o skutki uboczne wziąc Postinor ( szczególnie osobom z problemami krazeniowymi, zylakami itd ) I jest to metoda Yuzpe a wiec 4 tabletki nie wystracza , po 12h tra wziąc kolejne 4 tak wiec dawka estrogenu calkiem spora
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
byc moze..
nie wiem czy i nie chodzi o to ze malolaty tez je lykaja/takie co do ktorych seks powinien byc ostatnia rzecza/ i moze ktos "madry" stwierdzil ze to pomoze zloty srodek znalazl na wyjscie z sytuacji
Wysłany: Sro 29 Cze, 2005 17:02
bo ta kampania z wpadka nie miala moze najlepszej formy....znaczy oczywiscie z jednej strony dobrze,ze sie mlodziez uswiadamia,ale z drugiej strony sama forma byla dosc luzacka,tzn. malolaty mogly pomyslec:nie mamy gumki,ale co tam,jest jeszcze postinor...sama nie wiem,co o tym wszystkim sadzic.ale wycofywanie jest wg. mnie kolejna paranoja.
i znow sie robi off-topic.ech,ja mam jakis talent
Ja to nie wiem. Kurwa. Tak zle i tak niedobrze. Antykoncpeja "po" - zla, trzeba wycofac. Antykoncepja przed - zla. Kurde, przeciez w dzisiejszych czasach nilt nie zmusi mlodych ludzi do wstrzemiezliwosci az do slubu! Co za pojebani ludzie to wymyslaja! A po tem sie dziwia, ze taka 15 latka ma dziecko, bo zamiast wytlumaczyc jej, ze mozna sie zabezpieczac, to ucieka sie od problemu. Zreszta, czy seks to problem??
Sorry, za przeklenstwa, ale TAK MNIE TO WKURWIA, ze nie wiem.
_________________ What would you do if you were not afraid?
gles [Usunięty]
Wysłany: Sro 29 Cze, 2005 18:49
Aaa, czyli jednak mozna tak zrobic. Dawka estrogenu co prawda duza, ale nie zabije
A to wycofanie to plany czy juz jakas realizacja? Bo gadac to se moga, na zdrowie. W sumie nie uzywam Postinoru, ale byloby kijowo, jakby go wycofali. W koncu zawsze jedna mozliwosc mniej :/
A to wycofanie to plany czy juz jakas realizacja? Bo gadac to se moga, na zdrowie
a tego to tak na 100% nie wiem:)
gles [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Cze, 2005 08:55
asiek a tam w ksiazce nic nie bylo o tej metodzie, tylko ze raz sie bierze
morgana [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Paź, 2005 18:05
Paulina napisał/a:
JAntykoncpeja "po" - zla, trzeba wycofac. Antykoncepja przed - zla. Kurde, przeciez w dzisiejszych czasach nilt nie zmusi mlodych ludzi do wstrzemiezliwosci az do slubu! .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum