Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Poznań!

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Verena
Nie 06 Kwi, 2008 22:02
Poznań!
Autor Wiadomość
aaannkkaa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:09 Poznań!

byłam u dwóch ginekologów dzis i odmowili mi wypisania recepty na prostinor, znacie moze kogos w Poznaniu, u kogo wiecie, ze jak sie czeka 2h poza kolejka to da bez problemu recepte? chodzi mi oczywiscie o lekrzay z nfz, dzisiaj to juz odpada, ale jutro powalcze do upadlego... swiat oszalal...

Noelle 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:19 

aaannkkaa napisał/a:
byłam u dwóch ginekologów dzis i odmowili mi wypisania recepty na prostinor,

a podali jakis konkretny powod dla ktorego odmowili wypisania postinoru?

aaannkkaa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:32 

jak zapytalam dlaczego nie dostane recepty, to powiedzieli ze nie wypisuja na te tabletki recept i tyle... :|

Verena 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:39 

A normalna przychodnia rodzinna? Próbowałaś tam?

Wietrzenie szafy ;)

Sklepik wika.net.pl - dzieciowe różności

Noelle 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:40 

Cytat:
jak zapytalam dlaczego nie dostane recepty, to powiedzieli ze nie wypisuja na te tabletki recept i tyle...

pamietam ze ktoras z dziewczyn pisala juz o tym
trzeba sie go bylo zapytac czy podpisywal, ze nie bedzie wypisywac recept na postinor

ale kurde w innym wypadku musi wypisac recepte, no
ja bym poszla jeszcze raz, zapytala o to i powiedziala ze jak bedzie placic na dziecko to luz

destiny 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:41 

Lekarz ginekolog może powołać się na tzw."klauzulę sumienia" by odmówić przepisanie Postinoru. Jednak by mógł to zrobic, jego oświadczenie powinno WCZEŚNIEJ znaleźć się w jego dokumentacji, bez zachowania tej procedury jego oświadczenie przed pacjentką jest nieważne.
W razie problemów z wyegzekwowaniem Postinoru, gdy lekarz powołuje się na "klauzulę sumienia" warto mu uświadomić fakt, że ten fakt zostanie zgłoszony jego przełożonym którzy mają obowiązek wyciągnąć konsekwenscję wobec lekarza. Jest to bowiem po prostu oszustwo. Jeśli faktycznie jego sprzeciw w tek kwestii nie został wcześniej odnotowany, czekają go przykre konsekwencje (czy podlega penelizacji niestety nie wiem).
Jesli jednak lekarz faktycznie zgłosił wcześniej przełożonym i zostało to odnotowane w dokumentacji medycznej, że nie zamierza przepisywać Postinoru - ma prawo powoływać się na "klauzulę sumienia". Jednak w tym przypadku ma OBOWIĄZEK poinformować pacjentkę gdzie może uzyskać REALNĄ pomoc - czyli musi odesłać nas do konkretnego lekarza bądź przychodni.

zrodlo : Villemcia :D

na nfz watpie czy ktos ci wypisze, tu jest lista ginow, zadzwon i zapytaj (niestety tylko prywatnie):
http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=654

magdusia 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 18:50 

destiny napisał/a:
na nfz watpie czy ktos ci wypisze,
no qrde gdzie wy mieszkacie??!!
nie moge uwierzyc...
u mnie nie bylo zadnego problemu... ("pod sama jasna gora" 8) )
moze dlatego ze to byl facet.
poza tym po co ci postinor, skoro bierzesz jasminelle
<jak piszesz w innym poscie>??

aaannkkaa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 19:04 

destiny napisał/a:
Lekarz ginekolog może powołać się na tzw."klauzulę sumienia" by odmówić przepisanie Postinoru. Jednak by mógł to zrobic, jego oświadczenie powinno WCZEŚNIEJ znaleźć się w jego dokumentacji, bez zachowania tej procedury jego oświadczenie przed pacjentką jest nieważne.
W razie problemów z wyegzekwowaniem Postinoru, gdy lekarz powołuje się na "klauzulę sumienia" warto mu uświadomić fakt, że ten fakt zostanie zgłoszony jego przełożonym którzy mają obowiązek wyciągnąć konsekwenscję wobec lekarza. Jest to bowiem po prostu oszustwo. Jeśli faktycznie jego sprzeciw w tek kwestii nie został wcześniej odnotowany, czekają go przykre konsekwencje (czy podlega penelizacji niestety nie wiem).
Jesli jednak lekarz faktycznie zgłosił wcześniej przełożonym i zostało to odnotowane w dokumentacji medycznej, że nie zamierza przepisywać Postinoru - ma prawo powoływać się na "klauzulę sumienia". Jednak w tym przypadku ma OBOWIĄZEK poinformować pacjentkę gdzie może uzyskać REALNĄ pomoc - czyli musi odesłać nas do konkretnego lekarza bądź przychodni.

zrodlo : Villemcia :D

na nfz watpie czy ktos ci wypisze, tu jest lista ginow, zadzwon i zapytaj (niestety tylko prywatnie):
http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=654

dzieki za odpowiedz! przynajmniej bede wiedziec o co zapytac dlaczego, bo ten drugi stwierdzil, ze nie musi sie tlumaczyc.

bralam kiedys prostinor z recpety od znajomej dr weterynarii, w aptece krzywo patrzyli, ale udalo sie.... ale znajoma wyjechala :-/

Noelle 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 19:22 

aaannkkaa napisał/a:
bralam kiedys prostinor z recpety od znajomej dr weterynarii, w aptece krzywo patrzyli, ale udalo sie.... ale znajoma wyjechala :-/

pamietaj jednak zeby nie brac go zbyt czesto

lepiej pomyslec o dobrej metodzie antykonpepcyjnej niz pozniej latac od lekarza do lekarza i prosic zeby postinor wypisal
i denerwowac sie gdy odmowi

aaannkkaa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Maj, 2007 19:26 

wiem o tym doskonale, ale niestety prezerwatywa zawiodla i co zrobic...

Villemcia 

Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 08:52 

destiny napisał/a:
zrodlo : Villemcia

buhahahah- malo z krzesla nie spadlam czytajac ten przypis :)

ja bym probowala u prywatnego gina...lub u tamtych jeszcze raz

rholna 

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 19:22 

Ja nie wiem, może to juz moje amatorsko-farmaceutyczne zboczenie- ale czemu wiara nie zaopatrza się w Postinor, tudzież po prostu paczkę Microgynonu/Steridilu czy kij wie czego na Yuzpe??? sądze, że każdy normalny gin przepisze....

CHLEBA I PRACY DLA WSZYSTKICH!!! SALAMI DLA WYBRANYCH!!!

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 11:47 

Zenada!! Ja mialam problem z peknieta gumka, gdy nie bralam jescze anty tabletek i nie bylo zadnego problemu z wypisaniem postinoru. problem byl raczej takiego typu, ze to byla niedziela wieczor i cicho sza wszedzie. telefon do 1 gina- nie jest pani moja pacientka... do 2 gina- na szkoleniu. chyba za 4 razem sie udalo i dostalam postinor. gin przyjechal sobie z domu specjalnie dla mnie. i za cala wizyte skasowal ladna sumke, ale udalo sie i to najwazniejsze... :)

dla mnie to jest dziwnie, ze lekarz nie chce przpisac postinora :( moze ma jakies swoje wewnetrze zasady, ktore mu nie pozwalaja :P

aaannkkaa i jak tam zalatwilas cos? 3mam kciuki :!:

krejzy
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Maj, 2007 18:26 

Ja po prostu poszlam na normalne pogotowie, podalam karteczke z nazwa leku i grzecznie poprosilam o recepte na ten srodek. Troszke sie boczyl, ale w sumie obylo sie bez zadnej nieprzyjemnej sytuacji, poza tym, ze musialam zaplacic za wizyte, bo nie wzielam ksiazeczki ubezp;) A w sumiemala miescina i bardziej sie balam, ze nie beda mieli w aptece. Zenujace to podejscie lekarzy...

magribi 

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007 12:06 

taaa, w wielu krajach takie tabletki mozna kupic jak prezerwatywy - na stacji. Do takiej sprzedazy nie jestem przekonana ale ogmowa wypisania recepty to przesada. Niedawno ktoras z pan z pisu (lekarz chorob wewnetrznych - czyli ciaze traktuje jeko choeobe wewnetrzna skoro sie wypowiada hihhih) zlozyla podanie o zakaz antykoncepcji po stosunku.

Odpowiedz do tematu