Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

praktyka dla poczatkujacych

Poprzedni temat «» Następny temat
praktyka dla poczatkujacych
Autor Wiadomość
akto 

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008 18:21 

1. poproszę moderatora o przeniesienie tego do jakiegoś innego działu....

2. mała - mogło to być krwawienie śródcykliczne, niestety metoda Billingsów nie pozwala na określenie co to właściwie było, jest to czas potencjalnie płodny...

Hanca 

Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 13:18 

Dziewczyny, wzięłam sie dziś za analizę cykli z ostatnich dwóch lat i mam kilka wątpliwości. Jeśli któraś z Was miałaby ochotę się przyjżeć i mi pomóc to będę wdzięczna.

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 00:11 

Hanca, dawaj wykresy i swoje wnioski oraz napisz w zw. z czym i jakie wątpliwości. Wspólną forumową siłą - na pewno pomożemy :D

Hanca 

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 08:39 

Ech a da sie jakoś udostępnić więcej niż 2 ostatnie wykresy na FF? Bo jak nie to będę musiała Wam opisać z domu całe wykresy.

akto 

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 20:40 

możesz powrzucać na 28dni, przez 30 dni możesz stworzyć tyle wykresów ile Ci się żywnie podoba...

Hanca 

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 20:53 

W ciagu ostatnich 24 cykli tylko w jednym cyklu skok nastąpił 13 dc.
Podam temperatury i śluz:
6dc 36,5 - sucho
7dc. 36,5 - sucho
8dc. 36,5 - sucho
9dc. 36,6 - ś.rozciągliwy
10dc. 36,5 - ś. rozciagliwy
11dc. 36,5 - ś. rozciagliwy
12dc. 36,6 - ś. rozciagliwy
13dc 36,8 - ś. rozciagliwy
14dc 36,9 - śluz kleisty
15dc 37,0 - śluz kleisty

W tym cyklu faza lutealna trwała 15 dni, cały cykl 27. W sumie w ciagu tych dwóch lat zdarzyły mi się tylko 3 cykle 27 dniowe. Faza lutealna rożnie na ogół 14-15 dni, czasem 13. Zastanawiam się, dlaczego śluz płodny wystąpił w dniu skoku? Czy to moze świadczyć o tym, że owulacja była później niż w innych cyklach?
Na ogół tempka mi skacze następnego dnia po ostatnim dniu ze śluzem płodnym, ale czasem też mam tak, że mam dzień przerwy, czyli śluz płodny-niska tempka, śluz niepłodny-niska tempka, śluz niepłodny-skok. Zupełnie nie wiem, kiedy wtedy moze występować owulacja.

Jeszcze w dwóch cyklach mam podobną sytuację, zazwyczaj są to cykle krótkie, skok obserwuję w tym samym dniu, w którym jest jeszcze śluz płodny. Nie wiem jak to interpretować.

Zastanawiam się nad niepłodnością przedowulacyjną, jeden 26 dniowy cykl w ciagu 2 lat skraca ją do 6 dc (w tym 26 dniowym cyklu śluz płodny pojawił się dopiero 9 dnia, pojawiał się przez 6 dni, takze w dniu skoku, dziwne to dla mnie). Moze coś będziecie umiały z tego wyciągnąć. Bardzo proszę o pomoc.

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 23:14 

Hm. Na to pytanie nie uzyskasz odpowiedzi innej jak: w każdym cyklu stężenie hormonów jest inne i nie pozostaje to obojętne dla cyklu. Dzień szczytu śluzu w żadnej mierze nie rzutuje na dzień owulacji. Po prostu. W cyklu nie ma "u mnie zawsze" albo "u mnie nigdy". jedyną stałą jest to, że owulacja występuje na 12-16 dni przed miesiączką. I tego należy sie trzymać.
Owulacja może wystąpić:
- do 4 dni przed wzrostem
- do 2giej temp. wyższej po szczycie śluzu
- do 3 dni przed szczytem
- do 3 dni po szczycie
Czyli wyznaczasz przedział. W każdym z dni tego przedziału owulacja ma dokładnie takie same procentowe szanse na wystąpienie.

Hanca napisał/a:
Zastanawiam się nad niepłodnością przedowulacyjną, jeden 26 dniowy cykl w ciagu 2 lat skraca ją do 6 dc (w tym 26 dniowym cyklu śluz płodny pojawił się dopiero 9 dnia, pojawiał się przez 6 dni, takze w dniu skoku, dziwne to dla mnie). Moze coś będziecie umiały z tego wyciągnąć. Bardzo proszę o pomoc.

Nie rozumiem, chyba. Co jest dziwnego w tym, co opisałaś? No skrócił do 6 dc zgodnie z zasadą metody.

akto 

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 06:41 

Haniu, tak jak napisałam NgL to wszystko zależy od stężenia hormonów, taki skok w metodzie Rotzera nazywa się "przedwczesnym skokiem" i nie zalicza się go ani do temperatur niższych ani do wyższych...

A co do niepłodności to metoda obliczeniowa nie jest jedyną metodą wyznaczania niepłodności przedowulacyjnej.
Cytat:
Są to metody wyznaczania niepłodności względnej dla użytkowniczek doświadczonych, czyli takich, które mają zaobserwowanych więcej niż 12 cykli!

1. Reguła Doringa: od najwcześniejszego dnia skoku odliczamy:

* 6 dni jeżeli skok ten wystąpił 13 dnia lub wcześniej
* 7 dni jeżeli skok ten wystąpił 14 dnia lub później
(tak więc: 10 – 3; 11 -4, 12 – 5, 13 – 6; 14 – 6, 15 -7… i tak dalej, pierwsza liczba to dzień skoku, druga ostatni dzień niepłodność wg Reguły Doringa) PI < 0,1
* UWAGA: odliczamy to znaczy dzień skoku oznaczamy jako „dzień zero” i odliczamy wstecz 6 lub 7 dni tak jak mówi reguła (nie odejmujemy)
* PRZYKŁAD: przyjmijmy, że przez ostatnie 12 cykli najwcześniejszy skok był w 17dc:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 .11. 12. 13. 14. 15. 16 . 17
+ + +. +. + +. +. + + .. 7 ...6....5...4.....3....2....1.....o
Widać – dni zaznaczone + to dni niepłodności względnej, a dzień 9 to ostatni dzień tej niepłodności…

2. Rotzer – zawsze daje 6 dni z PI < 0,2, ale teraz parę uwag:

* jeżeli Rotzer < Doring to PI < 0,1 (przez te 6 dni)
* jeżeli Doring < Rotzer to nie stosujemy Rotzera

3. Metoda obliczeniowa: najkrótszy cykl – 20 dni

4. Obserwacja objawu wn – widać na moim cyklu teraz – ostatni dzień przed odczuwaniem wn jest ostatnim dniem niepłodności względnej z PI <= 0,9 (mniejsze równe)

5. Obserwacja Szyjki ostatni dzień twardej i zamkniętej szyjki jest ostatnim dniem niepłodności względnej z PI <= 0,9

6. Jeżeli z metody 4 i 5 wychodzi nam ten sam ostatni dzień niepłodności to do tego dnia PI < 0,2.

WAŻNE
Dotyczy metod 1-3 jeżeli w czasie „wyliczonym” zauważymy jakiekolwiek objawy powrotu płodności – śluz, miękką lub otwartą szyjkę, to niepłodność się kończy….

PI to Pearl Indeks: oznacza ilość kobiet na 100, które zaszły w ciążę w ciągu 1 roku stosowania metody
Czyli PI = 1 oznacza 1 kobieta na 100, która przez 12 miesięcy zaszła w ciążę; PI = 0,1 to 1 kobieta na 1000, która zaszła w ciążę w ciągu 12 miesięcy

Hanca 

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 08:06 

Dziewczyny, jeszcze nie zauważyłam jedej rzeczy, w tym opisywanym cyklu nie ma obserwacji z 16 dnia, jeśli temperatura wyniosłaby wtedy min. 37,0 to skok by się przesunął na 14 dzień prawda?

akto co to wn??

Dziewczyny a jak długo u Was występuje zawsze śluz płodny? Czyli mówicie, ze nic specjalnego u mnie nie występuje? :lol: Przejęłam się, ze cos jest nie tak.

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 10:09 

Hanca, to zależy od metody. W rozpisce wg Roetzera nie dałoby sie zrobić analizy, bo w tej metodzie liczysz wyższe po szczycie śluzu i wyższych musisz mieć 3 lub 4.

Wg Roetzera I TAK nie możesz określać lutealnej od 13 dc bo jest w tym dniu śluz rozciągliwy!
I tak będzie wzrost od 14 dc.
Tylko w angielskiej wzrost byłby bezwzględnie od 13 dc bo w tej metodzie wszystkie czynniki rozpatruje się osobno.

wn - to wnikliwa obserwacja z tego, co mi wiadomo, ale znaczenie to już musi wyjaśnić Ci ktoś, kto Roetzera stosuje, bo moja wiedza n/t w/w metody jest dość wyrywkowa ;)
Ostatnio zmieniony przez ngL Wto 07 Kwi, 2009 10:11, w całości zmieniany 1 raz  

Hanca 

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 10:10 

Ale wyzszych byłoby 3 po szczycie śluzu, gdybym miała tempkę z 16 dc....

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 10:11 

Gdybyś miała - tak. Ale skoro nie masz, to analiza nie jest pewna, bo NIE MA 3 ;)
Ja już Ci kiedyś pisałam, że za szybko przerywasz mierzenie.

Hanca 

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 10:39 

Wiem, wiem, ale teraz stosuję obserwację tylko po to, żeby wiedzieć kiedy mam mieć okres :P

akto 

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 21:12 

ngL - można interpretować wykres w met Rotzera, nawet jak zdarzy się tak, że skok będzie się pokrywał z objawem śluzu płodnego, wtedy taki skok nazywa się przedwczesnym skokiem temperatury i pomija się ten dzień w interpretacji, nie zalicza się go ani do temperatur wyższych, ani do niższych...

wn - wnikliwa obserwacja - jest to uczucie spływającego śluzu, ale brak widocznego śluzu....

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 22:09 

Akto ale ja nie mówię, że nie mozna - twierdzę li i jedynie, że TEGO wykresu nie zinterpretujesz wg Roetzera, bo nie masz 3 wyższych po szczycie śluzu, czyli nie ma 100% pewności, że lutealna zaczyna się, kiedy się zaczyna.

Odpowiedz do tematu