niczym.
tzn niby nie konczyl w srodku ale ja tego nie uazam za metode
chcielismy-nie chcielismy
byla by ciaza- bylo by dziecko
nie bylo ciazy- nie ma dziecka
a to ze wrocilam do pigulek to tylko moja wola
choc nie wiem jak dlugo je bede brala. zobaczymy
ale juz skonczmy ot
jak cos to pw
Odgrzebuję temat ponieważ mam mały dylemat z temperaturą.
Mierzę od 5 dni i temperatura systematycznie spada. Pierwszy pomiar zrobiłam 3 dnia cyklu i wyszło mi 36,76 później kolejno:
36,60
36,56
36,47
36,38
Mierzę rektalnie, termometrem microlife owulacyjnym. Odczekuję do piknięcia i sprawdzam. Tylko pierwszego dnia mierzyłam dłużej, bo zasnęłam. No i teraz zastanawiam się czy taki spadek jest normalny, czy może to wina termometru, a może powinnam jeszcze dłużej z nim poleżeć i wtedy dopiero sprawdzać? Dodam, że żadna temperatura nie jest zaburzona, a to mój drugi cykl popigułkowy (pierwszy po naturalnej miesiączce).
Takie spadki mogą być jak najbardziej prawidłowe. Czy mierzysz prawidłowo - to już musisz ocenić sama. Do NPRu poleca się najbardziej pomiar analny bądź waginalny. Będziesz musiała chyba mierzyć cały cykl - jeśli nie będzie skoku - będziesz musiała albo zmienić miejsce pomiaru, albo zastanowić się czy pomiar jest przeprowadzany prawidłowo.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
No i zaczęłam mierzyć. Wprawdzie na samym początku zdarzyło mi się spore zaburzenie (stres, późne pójście spać i 2 dni bez pomiaru ), ale od dziś - 8dc - zaczęłam regularne mierzenie. No i zastanawiam się, czy wszystko wychodzi ok, bo każdy wykres jaki widziałam dotychczas temperatury na początku cyklu miał dużo niższe...
6dc: 36,7
8dc: 36,9
Pobolewa mnie ostatnio gardło, ale byłam u lekarza i nic takiego się nie dzieje, więc raczej nie jest to kwestia choroby. Może być tak że np jestem wysokotemperaturowa?
Nie każdej kobiecie udaje się wyznaczyć taki charakterystyczny dla niej poziom wyższych czy niższych temperatur. Różni się to też u różnych kobiet. Ja nieraz mam w I fazie temperatury na poziomie 36,6-36,7. Widziałam i wyższe. Są też sporo niższe.
Musisz poczekać na skok - wtedy zobaczysz, czy jest on widoczny, bo po skoku możesz mieć tempkę na poziomie 37,1 i to będzie widoczny skok, a jednocześnie temperatura "prawidłowa" (czyli nie podniesiona chorobowo). Moze też być tak, że wyższa temperatura 36,9 była jednak czymś wywołana, wystąpiła jednorazowo, to się czasem zdarza. Tym bardziej jeśli boli Cię gardło. Nie każdą chorobą widać - ważniejsze jest nasze samopoczucie.
A ten "Twój poziom" niższych czy wyższych to będziesz mogła zaobserwować po co najmniej kilku cyklach - a i tak zdarzają się cykle z nadzwyczaj niską czy wysoką temperaturą w którejś fazie.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Wysłany: Sro 22 Lut, 2012 23:23
Początkująca nie jestem, ale nie bardzo miała się gdzie z tym dokleić. Chciałabym się was zapytać czy też miałyście taką sytuację. Otóż, od kilku lat już się obserwuję jednak nigdy nie miałam krótszego cyklu niż 28 dni. Jednak ostatnie kilka mc oscylowały w granicach 28-30 dni. A tu ostatni - 27 dni!!! Nie miałam jeszcze tak krótkiego cyklu, a były czasy że poniżej 32 nie schodziłam. Dopiero niedawno odnotowałam skrócenie czasu ich trwania. Trochę mnie to martwi:(
Wszystko jest ok.
Tak się moze zdarzyć. Wystarczy, że owulacja się przesunęła o kilkanaście godzin.
Ja mam cykle 26-33 dniowe w skali roku, ładne, dwufazowe. Wg mnie i wg lekarzy wszystko jest ok. Jeden dzień to naprawdę nic!
desiree, hym, w sumie różnica niemal 0,1... nie wiem, czy to miałoby znaczący wpływ na czytelność wykresu... (btw. ja zaokrąglam do 0,05, wykres wychodzi bardziej przejrzysty)
To jest twój pierwszy obserwowany cykl? Może poczekaj, zobacz jak ci wyjdzie...
Nigdy nie mierzyłam kilkakrotnie temperatury, chyba że wychodzi jakaś dziwna, wtedy dla upewnienia mierze jeszcze raz, ale zwykle ten drug pomiar wychodził niemal taki sam.
Zastanawiam się na ile różnice takiego rzędu są do zauważenia na termometrze rtęciowym. Miałam takowy, specjalnie do NPR-u i niewygodnie się z niego odczytywało.
_________________ Life is what happens when you have different plans
Wiek: 18 Dołączyła: 23 Maj 2011 Posty: 232 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 13:25
Cytat:
To jest twój pierwszy obserwowany cykl? Może poczekaj, zobacz jak ci wyjdzie...
no poczekam.. tak, pierwszy, poobserwuję i się zobaczy, jak wyjdzie, może później już nabiorę wprawy
liska napisał/a:
Nigdy nie mierzyłam kilkakrotnie temperatury, chyba że wychodzi jakaś dziwna, wtedy dla upewnienia mierze jeszcze raz, ale zwykle ten drug pomiar wychodził niemal taki sam.
właśnie nie wiem czy najlepiej by było jakbym po prostu raz mierzyła i zapisywała pierwszy pomiar...
Już nie pamiętam tak dokładnie, ale raczej nigdzie się nie spotkałam z zaleceniem, żeby mierzyć wielokrotnie... Gdybym się spotkała, to pewnie bym to robiła
Używasz jakiej konkretnej metody? Może jakaś literaturę sobie nabądź? Rotzer jest niezły i stosunkowo mało ukierunkowany światopoglądowo.
_________________ Life is what happens when you have different plans
Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 14:26
Hanca napisał/a:
Wszystko jest ok.
Tak się moze zdarzyć. Wystarczy, że owulacja się przesunęła o kilkanaście godzin.
Ja mam cykle 26-33 dniowe w skali roku, ładne, dwufazowe. Wg mnie i wg lekarzy wszystko jest ok. Jeden dzień to naprawdę nic!
Masz absolutną rację, tylko ja nie chcę mieć aż tak krótkie cykle:(
I w sumie to okres dostałam bardzo późnym wieczorem, ale i tak to 27 dzień
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum