Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

prawdopodobieństwo ciązy

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Verena
Wto 19 Lut, 2008 14:23
prawdopodobieństwo ciązy
Autor Wiadomość
Cherry
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 18:44 prawdopodobieństwo ciązy

Niebardzo wiedziałam w jakiej kategorii zalożyć ten temat więc postawilam na tą :)

Pewnie moj problem wyda sie Wam glupi, ale... Sytuacja wyglada tak: biore od roku tabletki, jednak w ostatnim miesiacu mialam operacje i przyjmowalam antybiotyk, ktory wchodzi w interakcje z tabsami, po 10 dniach od zakonczenia kuracji wspolzylam bez dodatkowego zabezpieczenia :oops: byl to stosunek przerywany, jednak przestraszylam sie i po paru godzinach wzielam 4 tabletki Rigevidonu i po 12 ha kolejne 4 (metoda Yuzpe), nastepnego dnia byla przerwa w braniu tabletek, w ktorej pojawilo sie krwawienie. Wiem jednak ze nie jest ono gwarancja braku ciazy. Wiec mam takie pytanie, czy moze byc spore prawdopodobienstwo ciazy?

z gory mowie, ze nie oczekuje "wrozenia z fusow", ale zalezy mi na czyjejs opinii :) po prostu chce wiedziec czy nie mam jakichs urojen :wink:

Aguu 

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 18:50 

Cherry napisał/a:
po 10 dniach od zakonczenia kuracji wspolzylam bez dodatkowego zabezpieczenia

zasada jest taka by zabezpieczać się dodatkowo podczas kuracji i 7 dni po

Ty współżyłaś po 10 dniach, więc moim zdaniem nie masz powodów do obaw

Cherry
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 18:54 

Ale skąd wiesz, ze akurat 7? Szukalam na ten temat info na roznych forach i byly rozne opinie, 7, 14, do konca cyklu... ale w sumie na ulotce nie ma nic na ten temat ...

Aguu 

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 18:56 

To ogólnie utarta zasada - dodatkowe zabezpieczeni podczas kuracji i 7 dni po.
Wiele razy o tym na Forum było.

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 18:57 

Cytat:
To ogólnie utarta zasada - dodatkowe zabezpieczeni podczas kuracji i 7 dni po.

dokladnie. wiec skoro kochalas sie 10dnia od zakonczenia kuracji, to wszystko jest ok :)

m-s 

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 19:01 

I wydaje mi się, że w ulotce jest coś na ten temat. Chyba w tej od Yasminu jest o tym napisane.
EDIT:
Znalazłam taki teskt w ulotce Yasminu:
"Kobiety leczone, przez krótki czas (do 1 tygodnia), lekami z którejkolwiek z wymienionych powyżej grup leków [a są wymienione wpływające na antykoncepcję], powinny w okresie leczenia i przez 7 dni po zakończeniu leczenia, stosować dodatkowe metody antykoncepcji."
I dalej:
"Kobiety, jednocześnie przyjmujące ryfampicynę powinny, podczas przyjmowania ryfampicyny oraz przez 28 dni po zakończeniu jej stosowania, dodatkowo zastosować mechaniczne metody zapobiegania ciąży." - przytoczyłam, bo nie napisałaś, co stosowałaś.
"Jeśli przez dłuższy czas stosuje się jednocześnie inne leki, należy porozmawiać o tym z lekarzem."

I AM in shape. Round IS a shape!
Ostatnio zmieniony przez m-s Pią 10 Sie, 2007 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

Cherry
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 19:04 

Aha, mozliwe, czytalam Rigevidon, Cilest i jakas ogolna i tam nic nie bylo. Ale dzieki za poradę:)

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 19:10 

m-s napisał/a:
Chyba w tej od Yasminu jest o tym napisane.

tak,
Cytat:
[...] powinny sie w okresie leczenia i przez 7 dni po zakonczeniu leczenia, stosowac dodatkowe metody antykoncepcji

edit- m-s uprzedzilas mnie :P

Aguu 

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 19:12 

Pomijając wszystko - było o tym na Forum wiele razy...

Cherry
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 19:17 

Ryfampicyna jest antybiotykiem? Pytam bo nie znam sie raczej na lekach, a wydawalo mi sie, ze nie :oops:
Bralam ampicyline, tak w kazdym razie napisali mi w wypisie ze szpitala

[ Dodano: Pią 10 Sie, 2007 19:20 ]
Aguu napisał/a:
Pomijając wszystko - było o tym na Forum wiele razy...

Wiem, ze o antybiotykach bylo, ale mi akurat nie chodzilo o nie tylko o caloksztalt tej sytuacji, bo akurat jesli chodzi o antybiotyk bylam prawie pewna, ze ten cykl byl stracony, wyglada na to, ze sie mylilam... :)

m-s 

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 19:21 

Cytat:
Ryfampicyna. Charakterystyka:. antybiotyk półsyntetyczny

Źródło: www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=anty67

I AM in shape. Round IS a shape!

Kati 

Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 22:10 

Na podstawie kalendarzyka nie można określić czy się ma dni płodne czy nie...
Nie było mnie tam z wami więc nie wiem :P może to być 99,9% albo 87% :P

stokrotka87
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 22:18 

ta_magda napisał/a:
a jeśli w trakcie to procentowo jakie mam szanse na zostanie mamą?

szanse sa... ale nikt Ci przeciez nie powie ile procent...:) a kalendarzyk tak jak pisala Kati, nie gwarantuje bezpieczenstwa.

[ Dodano: Wto 29 Sty, 2008 22:19 ]
poczytaj sobie forum, znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania, glowa do gory :)

karolka 

Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 22:22 

To ponad moje siły, ale postaram się być miła

1. kalendarzyk wsadź sobie tam gdzie słońce nie dochodzi , dlaczego? Nazywają go watykańską ruletką i to żadna metoda wyznaczania dni płodnych i niepłodnych.
2. Procentowo szanse? No chyba sobie kpisz. Porozmawiaj z Bogiem na ten temat.
3.i co z tego że natychmiast wyjęty ? Plemniory są w plynie przedejakulacyjnym, a tu na dodatek wystąpił wytrysk i jeszcze myslisz ze to coś zmieni :)

POCZYTAJ TO FORUM, UżYJ SZUKAJKI, takich pytań jest tu miliony na m-c, a twoja sytuacja nie jest odmienna od nich. Odpowiedzi już były...........

misia20
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Lis, 2008 23:40 

hmm mam problem.szukałam ale nie znalazłam odpowiedzi.Tak więc biore tebletki od ok.8 miesiecy,dzisiaj jestem na 14 tabletke regulonu(to moje pierwszy opakowanie bo wczesniej bralam novynette)zapomniałam 4 tabletki i zażyłam ja z 10 godzinnym opóźnieniem.Postanowiłam jednak z chlopakiem że zastosujemy dodatkowo 7 dni dodatkowego zabezpieczenia.Hm...no i niespodziewanie chłopak zabrał mnie na wspaniały weekend.I niestety nie wytrzymaliśmy i kochaliśmy sie bez dodatkowego zabezpieczenia 10 listopada czyli było 5 dni zabezpieczenia dodatkowego.wsółżylismy bez gumki tylko chwile bo pozniej ja sie zestresowałam i poprosiłam chlopaka żeby ją założył.I teraz mam problem bo nie wiem czy moge być w ciąży...co jesli zapomnianą 4 tabletke zazyłabym po więcej niz 12 godzinnej przerwie...Proszę wyraźcie swoją opinie na ten temat bo troche mnie to martwi

Odpowiedz do tematu