Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Prezenty ślubne...

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Vivien
Pon 02 Sie, 2010 10:25
Prezenty ślubne...
Autor Wiadomość
marcia84 

Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 21:50 Prezenty ślubne...

Mam problem. coraz więcej ślubów i wesel nam się szykuje w najbliższym czasie, a kompletnie nie mam pojęcia jak to jest teraz z prezentami????

Daje sie upominki czy pieniądze?? tak słucham teraz - moja przyjaciółka organizuje swój ślub i płacą w lokalu 160zł od osoby...to ile się teraz daje na prezent wobec tego skoro oni tyle wydają.... :shock: wiem że to strasznie brzmi...ale naprawdę nie wiem. może któras z was wie. poza tym mamy wsród nas mężatki - wy też sie wypowiedzcie.

a ile teraz dają chrzestni?? bo to pewnie wiecej, prawda?? mojej mamy chrześnik sie będzie żenił, stąd tez takie pytanie.

i jeszcze jedno - czy świadkowie też powinni dać pokaźniejszy upominek niż goscie standardowo??

mam nadzieję że nie zgorszył was mój temat :oops:

Pati 

Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 22:08 

Wiesz... Wszystko zalezy od zamoznosci Twojej i przyszlego malzenstwa. Znam sluby, gdzie glowne prezenty to posciel, garnki itp i znam takie gdzie dawano samochod, drogi sprzet audio-video, wycieczki itp (tak bylo u kuzyna).
Duzego doswiadczenia nie mam, ale napisze co ja zazwyczaj na sluby w ostatnich latach zanosilam ;) Moj przyjaciel (znam go od jego narodzin, hehe, jest rok mlodszy ode mnie) z zona dostali rok temu satynowa posciel (dosc droga) oraz bukiet kwiatow i bilecik, a od moich rodzicow tylko kwiaty (rodzice byli zaproszeni tylko na slub, a ja takze na wesele). Kuzyn jakies 6 lat temu dostal ode mnie i moich rodzicow DVD (takie dosc porzadne SONY, kosztujace 10x tyle co te co teraz w marketach mozna kupic) + 3 filmy (do tego standardowo kwiaty i bilecik) ale na jego slubie byla lista prezentow i dostal to co z zona chcial, moja przyjaciolka dostala zestaw InGenio Tefala + bilecik (kwiatow nie chciala). No, ale coz... Ja zazwyczaj w takich sytuacjach nie licze sie z pieniedzmi i daje to co mi akurat do danej osoby pasuje i co mam ochote jej dac ;)
Co do kopert to na prawde nie wiem ile powinno sie dawac... Wszystko raczej zalezy od zamoznosci oraz od stopnia znajomosci mlodej pary ;) Ale mysle, ze sa to raczej kwoty od co najmniej 200-300pln (w przypadku dalszych znajomych) wzwyz

marcia84 

Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 23:22 

te wesela które się teraz szykują to :
1. na 300 osób :shock:
2. na 100 osób
3. na 200 osób
4. na 250 osób

póki co tyle...wszystkie w lokalach...

magdusia 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 07:39 

ja tez wlasnie ide na wesele <w swieta> dwudniowe do kuzyna...
jakis zaje... wypas ma byc. i 180 osob- przesada...
ja tak myslala ze 3-4 setki... qrde jaki bol...
a jeszcze sukienke sobie nowa kupilam, butki a fryzjer...
ale sa wesela na ktore idzie sie z obowiazku :?

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2007 07:42 ]
a wogole to mam znajomych, ktorzy kupuja pod warszawa u chinoli
sztućce z 200zl i jusch, bo w galerii te same kosztuja 800zl :twisted:

Rosemary 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 10:00 

Hmm...
Ja akurat nie miałam zbyt wiele okazji, żeby chodzić na wesela, gdzie bym była zapraszana JA, a nie moja rodzinka ;) stąd nie miałam problemu. Jakiś czas temu mój stary znajomy się żenił, ale było to nietypowe wesele, gdyż obiad weselny był tylko dla rodziny, a reszta była zaproszona tylko na ślub i tort, któey był zjedzony na łączce za kościołem ;) po ślubie :P
W prezencie im dałam książkę "Podręcznik wojownika światła", jedyne co mi pasowało do ich wizerunku ;) a moi rodzice - kasę.
Wtedy nie było jeszcze wiadomo, gdzie będą mieszkać i w ogóle i tak stwierdziliśmy, że kasa będzie bardziej na miejscu.

BTW: wesele było bez alkoholu ;) za co ojciec młodego się obraził i był obecny tylko na ślubie. Kilka bab we wsi też gadało "co to za wesele". Ale na tej części dla gości po ślubie było przesympatycznie, podobno na obiedzie też :)

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Justyce 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 11:36 

Rosemary napisał/a:
wesele było bez alkoholu ;) za co ojciec młodego się obraził i był obecny tylko na ślubie. Kilka bab we wsi też gadało "co to za wesele". Ale na tej części dla gości po ślubie było przesympatycznie, podobno na obiedzie też :)

Że tak powiem - pojebana ta ludzka mentalność.....
To ma być święto młodych, a nie możliwość 'pokazania się' wśród rodziny i znajomych i zaprezentowania, ile wódki można postawić na stole... :|
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

kasiulla 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 15:35 

my też się zastanawiamy nad bezwódkowym weselem... wino i szampan- tak, ale nad wódką jeszcze chcemy pomyśleć.

marcia84 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 16:23 

a TY Kasiulla co byś chciala dostać w prezencie?? czy może jednak lepiej kopertę z pieniędzmi??

kasiulla 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 19:20 

eh, chyba najlepiej pieniążki, przydadzą się na urządzanie domu, albo też jakieś sprzęty do domu typu żelazko, krajalnica itp- ale to ryzyko, że dostanie się kilka żelazek :P jeszcze mamy kupę czasu na zastanawianie się ;)

marcia84 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 22:50 

my najbliższe wesele "mamy" w maju. na 300 osób. 2 dniowe. doradźcie co mamy dać!!

Juliette 

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007 09:11 

marcia84 napisał/a:
doradźcie co mamy dać!!

Może jakiś zajebisty zestaw do poscieli, sa takie pikne czasami, prawie ,że luksusowe ;) pare stów kosztują, ale jak na prezent weselny jak najbardziej
Albo KASA
" Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".

akto 

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007 12:34 

a my żeby nie dostać iluś tam żelazek, postanowiliśmy stworzyć listę prezentów, która będzie do wglądu u świadków, ale generalnie świadek udzielając odpowiedzi będzie sugerował że najbardziej cieszylibyśmy się z kasy. Ogólnie jest taka zasada że osoby starsze mogą dawać kasę, rówieśnikom i osobom nieznacznie starszym nie wypada po prostu dawać kasy...

karolka 

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007 12:40 

akto napisał/a:
Ogólnie jest taka zasada że osoby starsze mogą dawać kasę, rówieśnikom i osobom nieznacznie starszym nie wypada po prostu dawać kasy...

ooo... poznałam nową zasadę :) nie znałam jej, zawsze mi się wydawało, że raczej babcie biorą młodym automaty czy coś innego na raty. Gdy ja ostatnio byłam na ślubie u rowieśników, to dostali ode mnie po prostu pieniądze w kopercie.

marcia84 

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007 14:56 

karolka napisał/a:
dostali ode mnie po prostu pieniądze w kopercie

wiem że to temat tabu niejako, ale ile teraz średnio trzebaby było dać "w kopercie" państwu młodym, żeby bylo dobrze?? nie jestem biedna - to znaczy nie przymieram głodem, ale jestem na utrzymaniu rodziców, którzy do zamożnych nie należą.

karolka 

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007 20:11 

no widzisz w takim wypadku, gdy sama jesteś na utrzymaniu rodziców, to moim zdaniem maksymalna kwota to 300 zł, tak by im się za Ciebie i osobę towarzyszącą chociaż wesele zwróciło, a średnio koszt wynosi koło 100-130 zł/os. Tak samo doradzałam dziś właśnie przyjaciołce wybierającej się na wesele w podobnej sytuacji.

Odpowiedz do tematu