Planujemy z moim Mężczyzną pierwszy raz i chcemy żeby było bezpiecznie, bez żadnych niespodzianek i niepotrzebnych stresów. Tak się zastanawiam, czy połączenie gumek (Durexów) i globulek (Patentex Oval) zapeni Nam wystarczającą ochronę?
Może polecacie cos skuteczniejszego?
Ostatnio zmieniony przez Hanca Sob 19 Mar, 2011 14:48, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem, czy to najwygodniejsze rozwiazanie, szczegolnie, jak na pierwszy raz - globulki sie pienia, uzycie prezerwatywy badz co badz wymaga pewnej wprawy.
mysle, ze jezeli zrobicie to porzadnie,to sama prezerwatywa jest wystarczajaca. tylko najpierw pocwiczcie.
prezerwatywa będzie ok.
Takze z niej skorzystaliśmy podczas naszego pierwszego razu.
Było.. śmiesznie
Najpierw kupcie opakowanie szajskondomów z kiosku i poćwiczcie zakładanie, żeby później "w magicznej chwili i te sprawy" nie stracić 15 minut na zakładanie prezerwatywy na penisa, ktory z każdą minutą zakładania traci sztywność
Wysłany: Nie 28 Sie, 2005 15:14
Rozwiazanie jak rozwiazanie, gorzej z wykonaniem.
Jestem zwolenniczka pewnego innego rozwiazania. Masz chlopaka, owszem, planujecie rozpoczac wspolzycie - tez dobrze. Dlatego jesli wiesz, ze czestotliwosc uprawianego seksu bedzie dosyc wysoka, warto wybrac sie do ginekologa i porozmawiac z nim o pelnym zabezpieczeniu, czyli hormonalnym. Jesli nie masz przeciwskazan do brania tabletek (a zeby to okreslic potrzebne jest badanie) i jestes gotowa na ich przyjmowanie, polecam ta metode. Wiadomo, pigulki maja swoje plusy i minusy i radze o tym duzo poczytac.
Dobrze stosowane daja pelne zabezpieczenie rowniez inne metody hormonalne, czyli plastry i zastrzyki (zastrzykow w twoim wypadku nie polecam).
Warto zastanowic sie nad tymi metodami, szczegolnie jesli nie macie wprawy - pierwszy raz z gumka moze okazac sie bardzo nieudany. No i roznie bywa.
misio [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Sie, 2005 15:53
Gumka nie jest zla, pomijajac fakt ze traci sie faktycznie czas na zalozenie jej, nawet jak juz dojdziecie do wprawy to trzeba po nia isc otworzyc itp...
Poza tym sama w sobie wam starczy, chyba ze chcecie sie pewniej poczyc to patentex, ale uwaga sa tez skutki uboczne, wiec lepiej dobrze przeczytajcie instrukcje
gles [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Sie, 2005 17:42
Zapomnialam dodac bardzo wazny PS.
Gumka to jedyna metoda, ktora zabezpiecza nie tylko przed niechciana ciaza, ale rowniez przed chorobami - przed ktorymi nie chronia pigulki.
Wiec jesli Twoj facet ma juz za soba wspolzycie z innymi osobami i nie jestes co do niego pewna - warto sie zabezpieczyc gumka.
mozna polozyc otwarta kolo lóżka bądz miejsc w ktorym sie kochacie. a zalozyc moze dziewczyna
Wysłany: Nie 28 Sie, 2005 20:52
gles napisał/a:
Zapomnialam dodac bardzo wazny PS.
Gumka to jedyna metoda, ktora zabezpiecza nie tylko przed niechciana ciaza, ale rowniez przed chorobami - przed ktorymi nie chronia pigulki.
Wiec jesli Twoj facet ma juz za soba wspolzycie z innymi osobami i nie jestes co do niego pewna - warto sie zabezpieczyc gumka.
Wiem o tym doskonale A mój Mężczyzna przede mną nie miał żadnych innych partnerek
W gruncie rzeczy to mogłabym pójść do ginekologa i poprosić o przepisanie pigułek antykoncepcyjnych tyle, że nie wiem jak regularne będą nasze współżycia. Jeszcze przyjdzie czas na pigułeczki A ten patentex to rzeczywiście chyba tak dla komfortu psychicznego... Heh
ja przez pierwszych pare miesiecy stosowalam globulki i gumke no i wszystko ok bylo...co do globulek to faktycznie trzeba ulotke przeczytac co by niespodzianek nie bylo ale bylo calkiem dobrze zwlaszcza ak nie do konca sie jest pewnym lykania tabletek...
BiD [Usunięty]
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2005 18:13
gles napisał/a:
warto wybrac sie do ginekologa i porozmawiac z nim o pelnym zabezpieczeniu, czyli hormonalnym
popieram... wiesz... sama gumka, to jednak duze ryzyko... biorac tabletki jestes prawie pewna powodenia warto, warto, wiem co mowie!!!
Polecam dla wiekszego komfortu przeliczyc(albo zaobserwowac) ktory to dzien cyklu. Skoro pierwszy raz jest planowany to mozna okreslic, moze niedokladnie, ale zawsze - owulacje - potem wystepuje tzw nieplodnosc pelna, czyli nie ma mozliwosci zajscia w ciaze. Oczywiscie z poparciem obliczen gumka
Pozdrawiam i samych milych doznan
gles [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 17:11
To jest dobre rozwiazanie, jednak wylacznie w oparciu o dobrze zastosowana gumke. Na znajomosci swojego ciala moze polegac taka specjalistka jak nasza Fogo (Gogo), ale w rozpoczynaniu obserwacji nie mozna widziec dobrego rozwiazania jako samego w sobie. Jednak takie obserwacje sa bardzo dobre, to jest fakt.
Fogo [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Paź, 2005 20:00
Cześć Kobiety !
No jasne obserwować się warto ale tak na pierwszy raz to popieram globulkę +Durexa.
Kiśka [Usunięty]
Wysłany: Pon 06 Lut, 2006 13:22
Witam! do tej pory stosowalam pigulki, ale za miesiac musze odstawic(bo sie do szpitala wybieram) No i sie zastanawiam nad sposobem antykoncepcji. Podobno najlepsze zabezpieczenie to prezerwatywa+globulka. Mozecie cos napisac o stosowaniu globulek???bo jestem zielona w tym temacie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum