Nie działa mi brush na warstwie. Dla przykładu, tworzę dla obrazu nową warstwę curves, robię invert i przy pacaniu brushem zmodyfikowana warstwa powinna zacząć lekko przechodzić na górę. Tymczasem od wczoraj brush nie przebija warstwy i nie wiem dlaczego. W historii widzę, że ruch został wykonany, ale bez efektu na zdjęciu.
Help!
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
From the top of my head:
- masz aktywna maske a nie warstwę
- masz zaznaczone apply to one layer only
- może coś w ustawieniach brusha? (spróbuj zresetować narzędzie)
Proponuje użyć z menu layer -> New adjustemnt layer ->curves (mój ulubiony sposób)
_________________ Life is what happens when you have different plans
To jest jeden ze sposobów na rozjaśnienie konkretnych części zdjęcia. I to jest tak właśnie:
menu layer -> New adjustemnt layer ->curves i potem ctr+I (invert) daje taki efekt, że jak malujesz brushem po takiej warstwie, to w miejscu pacnięcia pędzlem zostaje jaśniejsza (albo ciemniejsza, zależnie od ustawień krzywych) smuga. No i właśnie problem jest taki, że te smugi się nie pojawiają dostaję już białej gorączki.
No dobra, ale jak tworzę new adjustement layer, to może się maska włączyć?
i kiedy mażesz czarnym pędzelkiem to na masce wtedy się zaznaczają miejsca zdjęcia na które ma działać efekt (w tym przypadku curves). Dodatkowo możesz w każdym momencie edytować ten efekt (podwójne klikniecie na ikonę efektu na liście layerow).
nadal nie wiem czy tłumaczę to o co ci chodzi
[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 14:26 ]
aaa chyba wiem o co ci chodzi z invert. Nie musisz tego robić, wystarczy jeśli użyjesz czarnego pędzla na masce. (Jeśli dałaś invert to używasz pędzla białego)
no i jeszcze może być opacity na pędzlu założone i dlatego nie działa?
[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 14:30 ]
Rosemary napisał/a:
No dobra, ale jak tworzę new adjustement layer, to może się maska włączyć?
może być dezaktywowana, ale wtedy ciężko to przeoczyć, bo jest przekreślona gruba czerwona krecha...
Rosemary,
Czyli sama nie wiesz, co było nie tak? Bo i ja jestem ciekawa
Jeśli ty głównie na zdjęciach działasz to polecam robienie wszystkich zmian na .raw-ach bo różnica jest kolosalna.
Że biały/czarny pędzel działają na masce jako pędzel/gumka to wiesz, prawda? A nawiasy kwadratowe z klawiatury powiększają i pomniejszają rozmiar narzędzia (o tym z jakiegoś powodu mało kto wie).
PS zarabia na mój chleb, więc cuś tam o nim wiem Powodzenia
Na RAWach robię podstawową edycję. Moja edycja zdjęć wygląda w ten sposób, że najpierw jest szukanie na necie jak osiągnąć to i owo, a potem metodą prób i błędów żmudna nauka dzięki za wskazówki!
Jeszcze może polecę jako final tough używanie narzędzia doge/agitate, dla wyciągnięcia cieni i highlitow, którego używam namiętnie nie trzeba nawet do tego jakiś gigantycznego opanowania myszki/tabletu.
Jak znajdziesz jakieś ciekawe tutoriale, to wrzuć linkiem
PS ma to do siebie, ze każdy pracuje na nim po swojemu
Ja bardzo mało robię obróbki zdjęć, tyle co dla siebie, za to używam PS do robienia wizualizacji w pracy. Czyli sklejania kilku(nastu) różnych zdjęć żeby wyglądały prawdopodobnie.
Bardzo dużo pracuję na maskach, za to nie lubię "clipping masks" bo mi zawsze się coś spierdzieli.
ja bym próbowała "vintage" i retro". Może "soft focus" na dobry początek. Spróbuj na youtube, chociaż tam trzeba dużo szajsu przerzucić zanim się coś fajnego znajdzie.
Końcowy efekt pachnie mi zastosowaniem photo filter - któregoś kolorowego w ostatnim kroku. Albo delikatna sepia.
Zdjęty kontrast, może efect difuse glow? na części zdjęcia przynajmniej.
Wyciągnięte cienie z krawędzi - podejrzewam, że Burn tool. Pewnie taki sam efekt można osiągnąć na kilkanaście różnych sposobów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum