marcia84
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008 11:13
Ja robiłam przy tabletkach. Kazał mi (gin) zrobić ostatniego dnia 7dniowej przerwy.
Generalnie na tabsach wynik jest zawsze zaburzony (wg mojego ginekologa, ale to raczej logiczna opinia) i wynik taki służy tylko do oceny jak bardzo tabletki wpływają na nasz organizm.
Żeby mieć jasną ocenę sytuacji to badania hormonów robi się po około 3 cyklach bez tabletek.
Że tak odświeżę temat. Znów mam mleko.... zbadałam wczoraj PRL, wyszło 411 uUI/ml, po środku normy. USG pół roku temu nie wykazało żadnych zmian w piersiach. Co jeszcze mogę zrobić? Zapytać lekarki o test z obciążeniem? Czy to cokolwiek da? Jakie mogą być jeszcze przyczyny mleka? Biorę teraz fluoksetynę, ale mleko pojawiło się wcześniej. Prawie tydzień przed badaniem nie brałam, bo fluoksetyna może zaburzać produkcję PRL. Nie wiem co o tym myśleć
marcia84
Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 15:33
Mi prolaktyna tez wyszła pośrodku normy i też mam mleko. Też robiłam USG 2 miesiące temu - wszystko w normie, żadnych zmian, a mleko nadal jest. Tzn u mnie nie sika jakoś i nie mam go tyle żeby niemowlę mogło jeść, tylko po prostu jak nacisną to jest.
Byłam u ginekologa z tym, dowiedziałam się że tak czasem po prostu jest i tyle. No i tak to zostawiłam.
Też tak miałam, ale dopiero po lekach psychotropowych. Jak odstawiłam to minęło.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Hanca, z fluoksetyną chyba nie ma to nic wspólnego, bo jak odstawiłam to nic się nie zmieniło.
marcia84, mnie też nie ma tego jakoś bardzo dużo, ale niepokoi. Uspokoiłaś mnie trochę
Przejdę się pewnie do innej ginki jeszcze (bo zamierzałam i tak zmienić przez te nieprawdopodobne kolejki do mojej obecnej ).
Dzięki dziewczyny za odp :*
Odświeżę ponieważ mam pytanie.
Lekarka zleciła mi badanie prolaktyny z obciążeniem. Powiedziała, że badanie mam zrobić "po miesiączce" (którą wywoływałam luteiną), nie określiła dokładnie kiedy. No ale po okresie byłam chora, więc wstrzymałam się ze zrobieniem badań. Zastanawiam się teraz kiedy je zrobić. Mam możliwość w najbliższy piątek (18 dzień cyklu), no i zastanawiam się czy robić, w tym badaniu z obciążeniem dzień cyklu też ma znaczenie?
ponoć już odchodzi się od badań prolaktyny po wzięciu metoklopramidu ( nie wiem czy nazwy nie przekręciłam ) gdzieś miałam na ten temat artykuł ale mi go wcięło
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
ponoć już odchodzi się od badań prolaktyny po wzięciu metoklopramidu ( nie wiem czy nazwy nie przekręciłam ) gdzieś miałam na ten temat artykuł ale mi go wcięło
W sprócie MCP no nie wiem, ja miałam prolaktyne robioną już parę razy i w teście tak samo i te osoby, które znam tez miały tak robioną...trzeba ciut dłużej posiedzieć w gabinecie...
marcia84
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011 16:00
Odświeżam chwilowo temat, bo mam do Was pytanie. Jako jedna z kilku dziewczyn tu na forum dostałam kiedyś skierowanie na badanie prolaktyny jeszcze podczas brania tabletek. Powodem skierowania był niewielki wyciek z piersi - nie samoistny, tylko po naciśnięciu pojawiały się kropelki. Wynik, który otrzymałam to 29,6 a norma do 25. Lekarz powiedział, że to sie zdarza na tabletkach i koniec diagnozy.
Ale teraz po kilku latach odstawiłam w marcu tabletki, cykle ładnie wróciły do normy, a problem z "kropelkami" nadal jest. Myślicie, że winna może być prolaktyna? Bo wydzielina z piersi nie jest objawem normalnym przecież. I zaczynam rozważać wszystkie opcje teraz, bo staramy się wpaść i póki co nic:(
Tak, wydzielina z piersi może być spowodowana zbyt wysoką prolaktyną, choć nie tylko. Z kolei zbyt wysoka prolaktyna może powodować trudności z zajściem w ciążę.
Zbadaj prolaktynę teraz.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum