O czym moze świadczyć bardzo podwyższona prolaktyna - 107?
Moja koleżanka kilka miesięcy temu miała podwyższoną do 50, najpierw brała różne tabletki (ale nie mam pojęcia jakie), potem wzięli ją do szpitala, przebadali wszechstronnie, wypuścili i kazali powtórzyć badania. I wyszło jej 107.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Wiek: 23 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 673 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon 11 Lut, 2008 20:14
może oznaczać bezowulacyjne cykle.
no i jeśli brała tabletki anty, to normalne że miała prolaktynę wyższą.
w necie znalazłam jeszcze, że koleżanka powinna wybrać się do endokrynologa i wykonać rezonans przysadki mózgowej (która za produkcję prolaktyny jest odpowiedzialna).
Miała rezonans. Tabletki brała długo ale już ponad pół roku nie bierze.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Ech. Nie chce straszyc, ale moja przyjaciolka tez miala podwyzszona prolaktyne i nikt nie wiedzial co Jej jest i okazalo sie, ze ma guza na siodle tureckim (taka chrzastka za nosem). Nie wiem jaki to ma zwiazek. Ale tak sie okazalo.
_________________ What would you do if you were not afraid?
przysadka mozgowa znajduje sie w siodelku tureckim. najczesciej spotyka sie gruczolaka przysadki mozgowej, ktory nie jest zlosliwym guzem, jednak zaleca sie jego usuniecie w razie gdyby zechcial zezlosliwiec. jednak podwyzszona prolaktyna absolutnie nie musi swiadczyc o gruczolaku. gruczolak daje wiele innych objawow jak chocby nawet czeste bole glowy lub "mroczki" powtarzajace sie kilkakrotnie w ciagu dnia..jakies niedowidzenie badz co badz.
_________________ Niewidomi śnią, niemi myślą, głusi czują, a TY? Czy patrząc widzisz?
Wiem, ale koleżanka miała robiony rezonans i nic nie wykazał. Nie ma na szczęście żadnego guza, a poziom prolaktyny rosnie.
Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008 17:27
Mam mały problem. Odebrałam dzisiaj wyniki badań, bo doktórka podejrzewała problemy z tarczyca. TSH wyszło w normie ( 1.670 uIU/ml {0.270-4.200}) i prolaktyna własna też ( 292.00 uIU/ml {127-637}). Nie wiem tylko jak odczytać wyniki prolaktyny obciążonej.
Godzina po wzieciu metaclopramidu 5565.00 uIU/ml
2 godziny po wzieciu 3134 uIU/ml
Może ktoś jest mi w stanie pomóc mniej wiecej stwierdzić jakie są normy. Nigdzie nie moge znaleźć, a wizyte mam dopiero po polowie maja.
Byłam u gina w związku z moimi zawirowaniami @.
Dostałam skierowanie na USG jajników i badanie poziomu prolaktyny.
Już wiem na czym owo badanie polega, ale nie do końca wiem kiedy się na to badanie wybrac - tzn. w którym dniu 'cyklu'.
Czy przy tabsach ma to wogóle jakieś znaczenie? Czy wynik będzie wiarygodny?
Hmmmm nie wiem co z tymi tabsami, czy jest w ogóle sens? Moja kumpela odstawiała tabsy. ale jak gin wie że bierzesz to chyba by Ci powiedział.
W naturalnym cyklu prolaktyne bada się 9/10 dnia.
Acha no to bym zrobiła w tym 9/10 dniu, chyba ze któraś z dziewczyn tez robiła i Ci napisze co innego. Ja robiłam właśnie 9/10 dzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum